Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Έχει συληθεί ο τάφος στην Αμφίπολη; - Τι δηλώσεις έκαναν η Αρβελέρ και η Περιστέρη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ισχυρές ενδείξεις ότι ο τάφος στην Αμφίπολη έχει συληθεί

Περιστέρη: Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε μέχρι πού έφτασαν.
Παραδέχεται πλέον το υπουργείο Πολιτισμού, με τον πλέον επίσημο τρόπο, ότι ο τάφος στην Αμφίπολη είναι εξαιρετικά πιθανό να έχει συληθεί.

Τόσο η επικεφαλής των ανασκαφών, Κατερίνα Περιστέρη, όσο και η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη εκτίμησαν ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι μπήκαν τυμβωρύχοι στον τάφο.

Συγκεκριμένα, για το ενδεχόμενο να έχει συληθεί ο τάφος από τυμβωρύχους, η Κατερίνα Περιστέρη εξέφρασε τη γνώμη πως είναι πιθανό στα αρχαία χρόνια να είχαν μπει τυμβωρύχοι, αλλά θα ήταν δύσκολο να έχουν φτάσει μέσα, ενώ η κ. Μενδώνη συμπλήρωσε: «Η τυμβωρυχία ήταν σύνηθες φαινόμενο στην αρχαιότητα. Έχουμε ισχυρές ενδείξεις ότι στα αρχαία χρόνια έγιναν απόπειρες σύλησης. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε μέχρι πού έφτασαν».

-----------------------

Αρβελέρ: Στην Αμφίπολη θα βρουν… "ψαροκόκαλα"

«Στην Αμφίπολη θα βρουν ψαροκόκαλα… Δηλαδή τη γοργόνα» ανέφερε η ακαδημαϊκός Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ, αστειευόμενη, σχολιάζοντας τα σενάρια που έχουν ανακύψει σχετικά με τον «ένοικο» του τάφου.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega, χαρακτήρισε «σαχλαμάρες» τις απόψεις που θέλουν τον τάφο να είναι ρωμαϊκός, και τόνισε:

«Όχι μόνο είναι μακεδονικός ο τάφος αλλά ξέρουμε και ποιας εποχής. Είναι του τελευταίου μισού του τετάρτου αιώνα. Βεβαίως και έχει δίκιο η κ Περιστέρη».

«Όσοι είναι οι υποψήφιοι Πρόεδρου (της Δημοκρατίας) είναι και οι νεκροί στην Αμφίπολη» σημείωσε χαριτολογώντας, αναφερόμενη στις κόντρες των αρχαιολόγων. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι:

«Είναι μνημείο μεγαλειώδες. Και ως μνημείο μεγαλειώδες είναι καμωμένο από άνθρωπο που είχε μεγάλη ισχύ στην Αμφίπολη».

Δείτε το βίντεο από το Mega:




-----------------------

Περιστέρη: Τα καρφιά δεν δείχνουν κάτι για τη χρονολόγηση του τάφου

«Σκάβουμε στα μπάζα του Λαζαρίδη».
Με καταιγιστικό ρυθμό συνεχίζονται οι αποκαλύψεις στον τάφο της Αμφίπολης όπου βρέθηκαν καρφιά και μαρμάρινη πόρτα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους η επικεφαλής της ανασκαφής, Κατερίνα Περιστέρη, τόνισε ότι τα καρφιά δεν δίνουν κάτι περισσότερο για τη χρονολόγηση του τάφου, ενώ στο ερώτημα αν έχουν γίνει νέα γαιοσκαναρίσματα από τον Αύγουστο σημείωσε: «Δεν έχουν γίνει ποτέ εκεί που σκάβουμε τώρα. Εκεί είχε τα μπάζα Λαζαρίδη και ήταν αδύνατον να γίνει. Έχει γίνει στον φυσικό λόφο όπου βρέθηκαν τάφοι εποχής σιδήρου και αρχαϊκών χρόνων».

Μάλιστα για την έρευνα της προκατόχου της, Χάιδως Κουκούλη στο λόφο Καστά σημείωσε: «Δεν ξέρω τι έχει κάνει. Δεν έχω στο αρχείο της εφορείας τίποτα το σχετικό».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr και http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.