Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

Καπνιστές δύο στα 10 παιδιά

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Στις ηλικίες 12-18 το 46% έχει δοκιμάσει τσιγάρο έστω και μια φορά στη ζωή τους.

Δύο στα δέκα παιδιά (18,15%) ηλικίας από 12 έως 18 ετών καπνίζει σε τακτική βάση και σχεδόν οι μισοί (46%) έχουν δοκιμάσει έστω και μία φορά στη ζωή τους καπνό τσιγάρου. Το ποσοστό δε των καπνιστών μεγαλώνει όσο «ανεβαίνουν» και οι τάξεις του γυμνασίου/λυκείου και φτάνει το 35,3% μεταξύ των μαθητών Γ΄ λυκείου.

Έξι στα δέκα παιδιά δηλώνουν ότι έχουν φίλους που καπνίζουν, ενώ στην ερώτηση «θα κάπνιζες εάν ένας φίλος σου πρόσφερε τσιγάρο;» το 21,2% απαντά καταφατικά. Εννέα στα δέκα παιδιά έχει δει μαθητές να καπνίζουν σε χώρους του σχολείου και το 73,3% έχει δει καθηγητές με τσιγάρο στο σχολείο.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», τα στοιχεία αυτά πρόσφατης έρευνας σε μαθητές γυμνασίων και λυκείων Αθήνας και Θεσσαλονίκης, παρουσιάστηκαν χθες σε ημερίδα με θέμα «Παιδεία για έναν κόσμο χωρίς κάπνισμα», που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο στο πλαίσιο των προγραμμάτων «Μαθαίνω την αλήθεια, λέω όχι στο τσιγάρο» και «HEART II». Πρόκειται για προγράμματα ενταγμένα στις δράσεις του «κοινωνικού σχολείου» που υλοποιούνται από το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας και «στοχεύουν» στην πρόληψη της καπνιστικής συνήθειας στις τρυφερές ηλικίες.

Άλλωστε, όπως δήλωσε ο επιστημονικός υπεύθυνος των προγραμμάτων καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης, «πίσω από κάθε καπνιστή που πεθαίνει σήμερα από καρκίνο του πνεύμονα κρύβεται ένας έφηβος που, όταν ήταν στη σχολική ηλικία, κάποιος του έβαλε ένα τσιγάρο στο στόμα».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.