Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

«Τα μεγάλα μυστικά του τάφου είναι ακόμα κρυμμένα»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Κατερίνα Περιστέρη: Αν δεν τελειώσει η ανασκαφή, ό,τι και να πούμε θα είναι λάθος.

Ο τρίτος θάλαμος του τάφου της Αμφίπολης φαίνεται ν’ «αντιστέκεται» στους έλληνες αρχαιολόγους, με αποτέλεσμα οι ανασκαφείς να αποφασίσουν ν’ αλλάξουν την προσέγγισή τους και να προσπαθήσουν να διεισδύσουν από τη μαρμάρινη ιωνική θύρα, όταν αποκαλυφθεί κι αυτή από τους τόνους χώμα που την καλύπτουν.

Η επικεφαλής της ανασκαφής, Κατερίνα Περιστέρη, αισιοδοξεί ότι η Αμφίπολη κρύβει έναν σπουδαίο αρχαιολογικό θησαυρό. «Κανείς δε μπορεί να ξέρει τι κρύβεται ή έστω ακόμη και ότι υπάρχει καν επόμενος θάλαμος. Εκεί μέσα υπάρχουν άτομα ή άτομο, τα οποία θα βρούμε όταν ολοκληρωθεί η ανασκαφή. Αν δεν τελειώσει η ανασκαφή και δε μελετηθούν τα ευρήματα, ό,τι και να πούμε θα είναι λάθος», τονίζει η αρχαιολόγος.

Ο λεγόμενος «κόκκινος θάλαμος», εξαιτίας της ερυθρής απόχρωσης η οποία εμφανίζεται σε τμήματα των πλαϊνών τοιχωμάτων του, βάζει νέα προβλήματα στους αρχαιολόγους. Όσο η ανασκαφή προχωρά προς το κέντρο του τύμβου Κάστα, η στατική επάρκεια του τάφου ολοένα και απειλείται. Οι αρχαιολόγοι έχουν πλέον διανύσει 23 μέτρα μέσα στον τύμβο και πλέον σκέφτονται να προχωρήσουν από την μπαζωμένη με χώματα ύψους 3,5 μέτρων ιωνική θύρα του τρίτου θαλάμου.

Καθώς η απειλή της κατάρρευσης της οροφής είναι αυξημένη, η ανασκαφή διακόπηκε προσωρινά και οι ανασκαφείς περιμένουν πλέον το πόρισμα της μελέτης που πραγματοποιήθηκε τις περασμένες μέρες όσον αφορά τη στατικότητα του οικοδομήματος, που θα κρίνει τις περαιτέρω εργασίες αντιστήριξης και υποστήλωσης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.