Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

Ποιο ζώο μπορεί να περιστρέψει το κεφάλι του;

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η κουκουβάγια είναι το μοναδικό πουλί στο ζωικό βασίλειο με «κεφάλι περισκόπιο». Με λίγα λόγια, είναι το μοναδικό σπονδυλωτό έμβιο ον, που μπορεί να πραγματοποιήσει μια ολόκληρη στροφή με το κεφάλι του.

Ο Φιλίπ Γκαγιού της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς και ο εικονογράφος επιστήμηςΦαμπιάν ντε Κοκ-Μερκάντο του Ιατρικού Ινστιτούτου Χάουαρντ Χιουζ συνεργάστηκαν για να βρουν την λύση στο μυστήριο. Οι κουκουβάγιες διαθέτουν διπλάσιο αριθμό οστών στο λαιμό τους από ό,τι ο άνθρωπος αλλά το μυστικό κρύβεται στο πώς καταφέρνουν να διαχειρίζονται την ομαλή ροή του αίματος στον εγκέφαλό τους.

Μετά τις μελέτες που έκαναν σε ζωντανές αλλά και νεκρές κουκουβάγιες οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι καρωτίδες του πτηνού είναι τοποθετημένες κοντά στον άξονα περιστροφής και έτσι υφίστανται λιγότερη πίεση κατά τη συγκεκριμένη κίνηση. Επιπλέον, οι αρτηρίες που διέρχονται κανάλια στο εσωτερικό των σπονδύλων διαθέτουν περισσότερο χώρο απ” ό,τι στον άνθρωπο. Το αντίστοιχο κανάλι είναι στις κουκουβάγιες 10 φορές μεγαλύτερο. Τέλος, το κανάλι είναι εξοπλισμένο με «αερόσακκο».



Επιπλέον, οι καρωτίδες της κουκουβάγιας παρουσιάζουνορισμένες διευρύνσειςακριβώς κάτω από τη βάση του κρανίου στις οποίες μπορούν να αποθηκεύουν αίμα και να το διαχειρίζονται καταλλήλως κατά την κίνηση. Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι αυτό το ανατομικό χαρακτηριστικό δεν έχει παρατηρηθεί στο παρελθόν.

Η προσαρμογή αυτή επιτρέπει στις κουκουβάγιες να βλέπουν περιμετρικά χωρίς να χρειαστεί να κουνήσουν ολόκληρο το σώμα τους, κάτι που θα τις καθιστούσε εξαιρετικά ευάλωτες σε θηρευτές. Η έλλειψη παρόμοιας προσαρμογής στους ανθρώπους μπορεί να εξηγήσει το λόγο για τον οποίο είμαστε πιο ευάλωτοι σε τραυματισμούς στον λαιμό, συμπεραίνουν οι επιστήμονες.

«Οι κουκουβάγιες δεν ανέπτυξαν μια απάντηση στο πρόβλημά τους αλλά περισσότερες. Αυτός ο μηχανισμός εκτός των άλλων επιτρέπει στις κουκουβάγιες να είναι απρόσβλητες από εγκεφαλικά επεισόδια» αναφέρει ο κ. Γκαγιού.



Δείτε το βίντεο




Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.