Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

Δημοπρατούνται οι μελέτες κτηματογράφησης για Αθήνα, Βόλο, Λαμία, Λειβαδιά

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η. Λιακόπουλος: Όσα εμπόδια και αν σηκωθούν, το 2020 η χώρα θα έχει Κτηματολόγιο.

«Τα χρονικά πλαίσια ολοκλήρωσης του Κτηματολογίου είναι ασφυκτικά», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση» (ΕΚΧΑ ΑΕ), Ηλίας Λιακόπουλος ο οποίος ανακοίνωσε πως την ερχόμενη Τρίτη πρόκειται να δημοπρατηθούν τρεις εξαιρετικά μεγάλης σημασίας για το Κτηματολόγιο μελέτες, που αφορούν τη κτηματογράφηση στην Αθήνα, τον Βόλο και τη Λαμία- Λειβαδιά.

«Θέλω να σας βεβαιώσω ότι όσα εμπόδια και αν σηκωθούν, το 2020 η χώρα θα έχει Κτηματολόγιο. Το 2015 θα κτηματογραφείται το σύνολο της χώρας» είπε ο κ. Λιακόπουλος, από το βήμα του 4ου Πανελλήνιου Συνεδρίου των Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών, διευκρινίζοντας ότι η διαδικασία της κτηματογράφησης έχει βελτιωθεί σημαντικά, με νέα χαρακτηριστικά, όπως η διαδικασία της προανάρτησης και η δυνατότητα μερικής περαίωσης της κτηματογράφησης, στις περιοχές όπου δεν έχουν υποβληθεί ενστάσεις, ενώ οι εκκρεμότητες των προηγούμενων ετών, που οδήγησαν σε σημαντικές καθυστερήσεις (διαγωνισμοί του 2008, διαγωνισμός 2011), κλείνουν.

Όσον αφορά την εξασφάλιση χρηματοδότησης, ο πρόεδρος της ΕΧΚΑ επεσήμανε ότι έγιναν σημαντικά «βήματα», ευχαριστώντας για τη συνεισφορά τους, τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, αλλά και το γραφείο του Πρωθυπουργού, καθώς «μπορέσαμε και βρήκαμε τα πρώτα 114 εκατομμύρια ευρώ, που θα προέρχονται από το Πρόγραμμα Ψηφιακής Σύγκλισης και από άλλα προγράμματα, τα οποία δε θα μπορούσαν να απορροφήσουν αυτόν τον καιρό τα χρήματα και η χώρα θα τα έχανε».

Πρόσθεσε, δε, ότι σε εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες για την εξασφάλιση επιπλέον 110 εκατ. ευρώ, που είναι απαραίτητα για την ολοκλήρωση της χρηματοδότησης.

«Αυτό θα μας ανοίξει τους δρόμους και για τους δασικούς χάρτες, γιατί κτηματολόγιο χωρίς δασικούς χάρτες θα είναι ανάπηρο» είπε ο κ. Λιακόπουλος, γνωστοποιώντας παράλληλα ότι «ανοίγουν» και νέες συνεργασίες, όπως με τους συμβολαιογράφους για την ηλεκτρονική παραλαβή των συμβολαίων και αντίστοιχα με τους υποθηκοφύλακες και τους τοπογράφους.

Στον σημαντικό ρόλο του Αγρονόμου Τοπογράφου Μηχανικού αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος, αναγνωρίζοντας την απαίτηση για ηλεκτρονική διασύνδεση με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και με το Κτηματολόγιο, "το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο αναπτυξιακό εργαλείο που θα έχει η χώρα σε λίγα χρόνια".

"Πιστεύω ότι τώρα που αφήνουμε πίσω την κρίση, το επάγγελμα του Αγρονόμου Τοπογράφου θα αναβαθμισθεί, όχι μόνο από τη χρήση νέων μεθόδων και μέσων, αλλά και λόγω της ενδυνάμωσης του ρόλου του στην παραγωγική διαδικασία" ανέφερε ο κ. Σιμόπουλος.

Χαιρετισμό στις εργασίες του Συνεδρίου απηύθυναν ο υπουργός Μακεδονίας- Θράκης Γιώργος Ορφανός και εκπρόσωποι του δημάρχου Θεσσαλονίκης και του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας.

Το Συνέδριο διοργανώνεται από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Διπλωματούχων Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών, σε συνεργασία με το Σύλλογο Διπλωματούχων Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών Βόρειας Ελλάδας, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, το Τμήμα Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. και τη Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του Ε.Μ.Π. Από σήμερα μέχρι και την Κυριακή θα παρουσιαστούν οι εξελίξεις στον κλάδο, οι τεχνολογίες αιχμής, ενώ για ένα μεγάλο μέρος του προγράμματος του συνεδρίου το βήμα θα δοθεί σε φοιτητές για την παρουσίαση διπλωματικών εργασιών.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.