Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Φορολογικό σοκ για 625.000 αγρότες το 2015

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τι θα κληθούν να πληρώσουν το 2015 γεωργοί και κτηνοτρόφοι, με το νέο κώδικα φορολογίας εισοδήματος.

Ισχυρό φορολογικό σοκ αναμένεται να υποστούν 625.000 αγρότες της χώρας το επόμενο έτος, με την εφαρμογή των διατάξεων του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

Σύμφωνα με τις διατάξεις αυτές, σε κάθε περίπτωση που το εισόδημα το οποίο έχει δηλώσει ο αγρότης είναι μικρότερο από αυτό που προκύπτει με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης (για κατοικίες, Ι.Χ, αυτοκίνητα, βάρκες) και τα τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, τότε η πρόσθετη διαφορά μεταξύ δηλωθέντος και τεκμαρτού εισοδήματος θα θεωρείται ως «εισόδημα από επιχειρηματική εμπορική δραστηριότητα» και θα φορολογείται με συντελεστή διπλάσιο, δηλαδή με 26% αντί με 13% που προβλέπεται κανονικά για τα γεωργικά εισοδήματα.

Επίσης σε κάθε περίπτωση που ο αγρότης θα δηλώνει ότι δεν απέκτησε εισόδημα από τη δραστηριότητά του, αλλά είχε ζημία, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα τον φορολογούν με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, δηλαδή θα προσδιορίζουν το συνολικό εισόδημα του με τεκμαρτό τρόπο.

Στη συνέχεια θα φορολογούν το εξωπραγματικό τεκμαρτό εισόδημα που θα έχει προκύψει ως «εισόδημα από επιχειρηματική εμπορική δραστηριότητα», με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ αντί με 13% που προβλέπεται κανονικά για τα εισοδήματα από γεωργικές εκμεταλλεύσεις.

Ακόμη χειρότερα θα είναι τα πράγματα για όσους αγρότες δεν πλήρωσαν φέτος καθόλου φόρο για τα εισοδήματα του 2013, λόγω του ότι φορολογήθηκαν κατ’ εξαίρεση και μόνο για τα εισοδήματα του 2013, με την κλίμακα φορολόγησης των μισθωτών και των συνταξιούχων, στην οποία προβλέπεται το αφορολόγητο όριο 9.550 ευρώ.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.