Σάββατο 23 Αυγούστου 2014

Πώς να μην λέτε ψέματα στο παιδί

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Κάνει να λέμε ψέματα στο παιδί; Η αλήθεια είναι ότι όλοι οι γονείς το κάνουν. Οι ειδικοί όμως συνιστούν να αποφεύγουμε ακόμα και τα «μικρά ψεματάκια». Δείτε πώς.

Σίγουρα σας έχει τύχει να «αναγκαστείτε» να πείτε στο παιδί σας ότι ο Ρόκι δεν πέθανε αλλά «πάει να βρει τη μαμά του», «θα γίνει άστρο στον ουρανό» ή «θα πάει για σαφάρι στην Αφρική με τα λιοντάρια». Πρόκειται για φαινομενικά αθώα ψέματα που σκοπό έχουν να προστατέψουν το παιδί. Του κάνουν όμως, τελικά, καλό;

Οι γονείς τείνουν να λένε ψέματα για θανάτους, διαζύγια, καταστροφές και ό,τι κάνει αυτόν τον κόσμο πιο άσχημο μέρος για να προστατέψουν τα παιδιά. Ωστόσο τα παιδιά είναι πολύ πιο έξυπνα από ό,τι νομίζουμε και πιθανότατα μια τέτοια συμπεριφορά θα καταλήξει στο να μην σας πιστεύει εντέλει το παιδί για τίποτα.

Για να σας βοηθήσουμε να κάνετε το σωστό, σας παραθέτουμε τα πιο συνηθισμένα ψέματα των γονιών και πώς να τα αποφύγετε, όπως τα επεσήμαναν οι ειδικοί στο http://mom.me/.
Το «απειλητικό» ψέμα

Τι είναι: Εφευρίσκετε «συνέπειες» που θα έχουν κάποιες πράξεις για να πείσετε το παιδί σας να κάνει αυτό που θέλετε. Για παράδειγμα «Αν δεν πέσεις γρήγορα για ύπνο, δεν θα έρθει φέτος ο Άη Βασίλης».

Τι να πείτε αντ’ αυτού: Αντί να απειλείτε το παιδί, δώστε του κίνητρα. Πείτε του για παράδειγμα «Αν πέσεις νωρίς για ύπνο, θα προλάβουμε να διαβάσουμε παραμύθια».

Τα παιδιά μπορούν εύκολα να καταλάβουν ότι τα παραπλανούν οι γονείς του και έτσι να βγάλουν το συμπέρασμα ότι δεν πρέπει να τους εμπιστεύονται. Ή ακόμα χειρότερα, να αντιγράψουν αυτή τους την συμπεριφορά.
Το «εγωιστικό» ψέμα

Τι είναι: Δίνετε μία αναληθή δικαιολογία για κάτι που δεν έχετε καμία όρεξη να κάνετε. Είναι γνωστό και ως το ψέμα της μετάθεσης ευθύνης. Για παράδειγμα, η κορούλα σας θέλει να πάτε στην παιδική χαρά. Εσείς όμως προτιμάτε να κάνετε οτιδήποτε άλλο από το να την βλέπετε για ακόμη μία ώρα να κάνει τσουλήθρα 8.000 φορές το λεπτό. Επομένως της λέτε: «Δεν μπορούμε να πάμε σήμερα στην παιδική χαρά γιατί είναι κλειστά».

Τι να πείτε αντ’ αυτού: «Δεν θέλω να πάω στο πάρκο σήμερα. Θες να σκεφτούμε κάτι που θέλουμε και οι δύο να κάνουμε;».

Αρκετοί γονείς προτιμούν να αποφύγουν να γίνουν οι «κακοί» της υπόθεσης λέγοντας ένα ψέμα. Ωστόσο είναι πάντα καλύτερο να είναι ειλικρινείς ως προς τα συναισθήματά τους απέναντι στα παιδιά. Έτσι θα μάθουν και εκείνα να κάνουν το ίδιο.
Το ψέμα της αποφυγής

Τι είναι: Λέτε ψέματα για να αποφύγετε αμήχανες καταστάσεις. Συμβαίνει για παράδειγμα όταν πρέπει να μιλήσετε στο παιδί για το σεξ. «Τα μωρά τα φέρνει ο πελαργός» ή «τα μωρά γίνονται όταν δύο άνθρωποι αγαπιούνται» είναι κλασικές ατάκες.

Τι να πείτε αντ’ αυτού: Όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή θα πρέπει να πείτε την αλήθεια ή τουλάχιστον όσες αλήθειες «σας παίρνει» ανάλογα με την ηλικία του παιδιού. Μπορείτε να ξεκινήσετε με το «τα μωρά μεγαλώνουν στην κοιλιά της μαμάς».

Είναι σημαντικό για τους γονείς να μπορούν να βάλουν στην άκρη τα προσωπικά τους αισθήματα προκειμένου να λύσουν σωστά τις απορίες των παιδιών τους.
Το ψέμα που θα σώσει το “image” σας

Τι είναι: Πλάθετε μία ιδανική εικόνα γύρω από το πρόσωπό σας ως προς το παρελθόν σας πιστεύοντας ότι αν τα παιδιά σας μάθουν ότι καπνίζατε στο σχολείο, θα το κάνουν και εκείνα. Ίσως έχετε πει: «Εγώ ποτέ δεν κάπνισα/ έκανα ναρκωτικά/μέθυσα πριν τα 18 μου» ή ακόμα και «δεν έκανα σεξ πριν παντρευτώ».

Τι να πείτε αντ’ αυτού: Σε αυτήν την περίπτωση είναι καλύτερα να μην πείτε τίποτα μέχρι τα παιδιά σας να φτάσουν στην κατάλληλη ηλικία για να ακούσουν τέτοιες λεπτομέρειες της ζωής σας. Τότε θα μπορείτε να παραδεχθείτε ότι κάνατε και εσείς λάθη και να τα παρουσιάσετε στα παιδιά σας ως τέτοια ώστε να τα αποφύγουν εκείνα.
Το προστατευτικό

Τι είναι: Ξαναγράφετε την ιστορία προκειμένου να μην αναστατώσετε το παιδί με την πραγματικότητα. Για παράδειγμα λέτε: «Ο θείος σου πέθανε από μία βαριά ασθένεια», ενώ στην πραγματικότητα αυτοκτόνησε ή «Όχι, εγώ δεν θα πεθάνω ποτέ».

Τι να πείτε αντ’ αυτού: Δεν είναι κακό να αποφύγετε κάποιες λεπτομέρειες που μπορεί να στεναχωρήσουν πολύ το παιδί αλλά δεν είναι σωστό να πείτε κάτι που δεν είναι αληθές. Στην περίπτωση του θείου για παράδειγμα θα μπορούσατε αφού κάνετε μία ήπια εισαγωγή στο παιδί, να του πείτε ότι ο θείος του δεν θα βρίσκεται πια κοντά σας και αν ρωτήσει γιατί, μπορείτε να πείτε ότι δεν αισθανόταν καλά για πολύ καιρό και τίποτα δεν μπορούσε να τον βοηθήσει. Στην περίπτωση που το παιδί ρωτήσει για εσάς, θα μπορούσατε να απαντήσετε ότι «Δεν θα πεθάνετε για πολύ πολύ πολύ καιρό ακόμα».

Ανεξάρτητα από το τι σας ρωτάει το παιδί, προσπαθήστε να απαντάτε πάντοτε ειλικρινά και κοφτά, αποφεύγοντας λεπτομέρειες που δεν έχουν τόση σημασία και μπορεί να το σοκάρουν. Μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά μαθαίνουν να λένε ψέματα ή να είναι ειλικρινείς από τους γονείς τους.


Πηγή: http://www.baby.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.