Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

Απώλειες εισοδήματος αναμένουν οι μισθωτοί

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τη δραστική μείωση του εισοδήματος και της καταναλωτικής δύναμης των μισθωτών σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο καταγράφει έρευνα του Παρατηρητηρίου Οικονομικών και Κοινωνικών Εξελίξεων του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ σε συνεργασία με την εταιρεία ALCO.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, 3 στους 4 μισθωτούς έχουν χάσει εισόδημα μέσα στον τελευταίο χρόνο. Η μείωση είναι αναλογικά μεγαλύτερη για τους μισθωτούς ηλικίας 45-54 ετών και εκείνους με εισόδημα 1.501-2.000 ευρώ.

Παρά την τάση σταθεροποίησης που αποτυπώνεται το τελευταίο τρίμηνο, 1 στους τρεις μισθωτούς δηλώνει νέα μείωση εισοδήματος. Πρόκειται και πάλι περισσότερο για μισθωτούς 45-54 ετών, γυναίκες, κατοίκους λεκανοπεδίου Αττικής, με κατώτερη μόρφωση και εισόδημα έως 800 ευρώ τον μήνα.

Στο σύνολό της σχεδόν (82%), η μείωση στο εισόδημα οφείλεται στη μείωση του μισθού.

Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το εύρημα σε σχέση με την εκτίμηση για την εξέλιξη του εισοδήματος, αφού το 38% των μισθωτών εκτιμά (φοβάται) ότι τα εισοδήματά του θα μειωθούν το επόμενο τρίμηνο.

Πρόκειται περισσότερο για μισθωτούς 45 ετών και πάνω με εισόδημα 1.001-1.200 ευρώ τον μήνα. Έτσι, συνολικά, η έρευνα αποτυπώνει εικόνα συρρίκνωσης των εισοδημάτων των μισθωτών, που αφορά τα 2/3 τους τον τελευταίο χρόνο, τάσεις περιορισμού της μείωσης στο 1/3 το τελευταίο τρίμηνο και εκτίμηση/απειλή μείωσης στον ίδιο βαθμό στο άμεσο μέλλον. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση της αγοραστικής δύναμης των μισθωτών, η οποία οδηγεί σε μεγάλες περικοπές ακόμη και σε είδη πρώτης ανάγκης, όπως τα είδη διατροφής.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.