Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

Χάραξη εθνικής πολιτικής για τον καταρροϊκό πυρετό

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σε καραντίνα αρκετά νησιά.

Εθνική πολιτική για το θέμα του καταρροϊκού πυρετού, που φαίνεται να απλώνεται ολοένα και περισσότερο στη χώρα μας και θέτει σε κίνδυνο τα μηρυκαστικά, θα χαράξουν τη Δευτέρα το απόγευμα σε σχετική σύσκεψη, η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και κτηνοτρόφοι.

Αυτό είπε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Παναγιώτης Πεβερέτος. Σπεύδοντας μάλιστα να καθησυχάσει την κοινή γνώμη, τόνισε ότι «η λοιμώδης αυτή νόσος, του καταρροϊκού πυρετού, δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, ούτε και θέτει σε κίνδυνο την υγεία του».

Σύμφωνα με τον κ. Πεβερέτο, κρούσματα καταρροϊκού πυρετού έχουμε σε όλη την Πελοπόννησο και πρόσφατα είχαμε στην περιοχή του Έβρου, ενώ όπως σημείωσε, «αντίστοιχη δυσμενή κατάσταση αντιμετωπίζουν συνάδελφοί μας σε Ισπανία, Γαλλία και Αγγλία, όπου ξεκίνησε ο εμβολιασμός».

Υπογραμμίζοντας ότι εάν δεν μιλήσουν οι ειδικοί επιστήμονες δεν «μπορώ να ξέρω τι είναι καλό να κάνουμε», ο κ. Πεβερέτος επεσήμανε ότι «το εμβόλιο που απαιτείται προκειμένου να μην νοσήσουν τα ζώα, χρηματοδοτείται κατά 100% από την ΕΕ και κατά 50% οι κτηνίατροι που θα τα εμβολιάσουν».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με ανακοίνωση της διεύθυνσης Υγείας Ζώων του ΥΠΑΑΤ, σε αυστηρή καραντίνα για τον καταρροϊκό πυρετό μπαίνουν τα Δωδεκάνησα και τα άλλα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Ειδικότερα, με σχετική απόφαση απαγορεύονται οι μετακινήσεις ζώντων μηρυκαστικών (και σπέρματος, ωαρίων, εμβρύων που προέρχονται από αυτά) για οποιοδήποτε λόγο από τις περιοχές των πρώην νομών Λέσβου, Σάμου και Δωδεκανήσου προς τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

Επισημαίνεται ότι ο καταρροϊκός πυρετός είναι λοιμώδης νόσος των μηρυκαστικών (βοοειδή, αιγοπρόβατα) η οποία οφείλεται σε ιό και μεταδίδεται μέσω κουνουπιών. Τα πρόβατα νοσούν βαρύτερα από ό,τι τα βοοειδή και τα γίδια.

Στις τυπικές περιπτώσεις παρατηρείται υψηλός πυρετός, κατάπτωση, ανορεξία, σιαλόρροια, ρινικό και οφθαλμικό έκκριμα, φλεγμονή του στοματικού βλεννογόνου και οίδημα στα χείλη, τη γλώσσα, το πρόσωπο και την υπογνάθια χώρα. Επίσης παρατηρείται έντονη χωλότητα.

Θεραπεία κατά της νόσου δεν υπάρχει και η αντιμετώπισή της συνίσταται στη λήψη αυστηρών υγειονομικών μέτρων (θανάτωση της προσβεβλημένης εκτροφής, περιορισμός των μετακινήσεων των ζώων και καταπολέμηση των εντόμων).

Επειδή με την αύξηση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος ενεργοποιούνται τα έντομα, που μεταδίδουν τη νόσο και δημιουργούνται ιδανικές συνθήκες μετάδοσης και διασποράς της νόσου, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τους ζωέμπορους και τους κρεοπώλες που μεταφέρουν ζώντα ζώα στην εφαρμογή των μέτρων που λαμβάνουν οι κτηνιατρικές Υπηρεσίες για τον έλεγχο και την καταπολέμηση του καταρροϊκού πυρετού, ώστε να μη μεταδοθεί η αρρώστια αυτή και σε άλλους νομούς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.