Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

Η ασθένεια του καθισιού

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Απλά βήματα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της καθιστικής ζωής στην υγεία.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής καθώς και οι συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις στην εργασία έχουν επιφέρει σημαντικές, αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και στην ευεξία μας.

Στο δυτικό κόσμο, όπου η εργασία περιλαμβάνει κυρίως πνευματική δουλειά και συνεχή ενασχόληση με τον υπολογιστή, τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας σημειώνουν ραγδαία μείωση. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι ο μέσος Αμερικάνος περνά 21 ώρες την ημέρα του σε καθιστικές δραστηριότητες, ενώ μόλις 3 ώρες ασχολείται με δραστηριότητες που απαιτούν να σηκωθεί από τον καναπέ και το γραφείο.

Η ασθένεια του καθισιού, όπως έχει χαρακτηριστεί, είναι ένα σημείο των καιρών αφού πλέον όλες οι δραστηριότητες τείνουν να πραγματοποιούνται μέσω υπολογιστή. Παραδείγματος χάριν, τα παλιά χρόνια για να πληρώσουμε ένα λογαριασμό χρειαζόταν να βγούμε από το σπίτι, ενδεχομένως να περπατήσουμε αρκετά και στη συνέχεια να περιμένουμε για κάποια ώρα στην ουρά.

Επίσης, τα e-mail και οι on-line αγορές προϊόντων ναι μεν διευκόλυναν την ζωή μας, αλλά από την άλλη πλευρά μας περιόρισαν ακόμα περισσότερο στο σπίτι ή στο γραφείο πίσω από την οθόνη ενός υπολογιστή. Ακόμα, ευκολίες όπως είναι ο ανελκυστήρας, οι κυλιόμενες σκάλες, το αυτοκίνητο σχεδόν εξάλειψαν κάθε ίχνος δραστηριότητας από την καθημερινότητα μας.

Ποιο είναι το κόστος λοιπόν που καλούμαστε να πληρώσουμε για όλες αυτές τις ανέσεις; Το τίμημα κάποιες φορές μπορεί να είναι ακόμα και η ίδια μας η ζωή, αφού παθήσεις όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης και ο καρκίνος έχουν ισχυρές σχέσεις με την έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, η οποία της περισσότερες φορές συνοδεύεται και από αύξηση του τσιμπολογήματος. Είναι γνωστό, ότι οι πολλές ώρες παρακολούθησης τηλεόρασης σχετίζονται με αύξηση της παχυσαρκίας και αυτό προφανώς όχι γιατί η τηλεόραση παχαίνει, αλλά γιατί συνοδεύεται από μείωση δραστηριότητας και αύξηση της πρόσληψης φαγητού.

Σύμφωνα με μελέτη της Αμερικάνικης Εταιρείας Καρκίνου το 2010, οι γυναίκες που περνούν πάνω από 6 ώρες σε καθιστικές δραστηριότητας έχουν 94% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά τη διάρκεια των ωρών που κάθονται συγκριτικά με γυναίκες που είναι δραστήριες και κάθονται λιγότερο από 3 ώρες την ημέρα. Παρόμοια αποτελέσματα προέκυψαν και στους άντρες, ενώ να σημειωθεί ότι ήταν ανεξάρτητα της άσκησης που έκαναν τα άτομα. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και αν κάποιος γυμνάζεται π.χ για μία ώρα την ημέρα, αυτό δεν είναι ικανό να εξαλείψει τις αρνητικές συνέπειες του πολύωρου καθισιού. Σίγουρα, η οποιαδήποτε δραστηριότητα είναι ωφέλιμη συγκριτικά με την πλήρη απουσία της, αλλά τελικώς φαίνεται να είναι πολύ ισχυρή η ανάγκη για συνεχή δραστηριότητα και κινητοποίηση του σώματός μας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Οι λύσεις για να αλλάξουμε αυτήν την κατάσταση και να εναντιωθούμε σε ένα παχυσαρκιογενές περιβάλλον που όλο και περισσότερο μας ωθεί στην καθιστική ζωή είναι πολλές. Αυτό που χρειάζεται είναι η δική μας διάθεση να τις αναζητήσουμε στην καθημερινότητά μας. Συγκεκριμένα, κάποια απλά βήματα που θα μπορούσαμε να ακολουθήσουμε είναι τα ακόλουθα:

- Ενεργοποίηση του σώματος με απλές κινήσεις όπως διατάσεις. Ανά μία ώρα καθιστικής εργασίας καλό είναι για 10 λεπτά να σηκωνόμαστε από την θέση μας και να κάνουμε τεντώματα, διατάσεις και κάμψεις.

- Αποφεύγουμε στους εργασιακούς χώρους να χρησιμοποιούμε συνεχώς το τηλέφωνο και τον υπολογιστή για την ενδοεπικοινωνία μας, είναι προτιμότερο να σηκωθούμε και να πάμε οι ίδιοι να μιλήσουμε στο συνάδελφό μας.

- Το περπάτημα κατά τη διάρκεια ενός τηλεφωνήματος, είναι επίσης μία πολύ καλή ευκαιρία για να δραστηριοποιηθούμε. Ακόμα και για 5 λεπτά, είναι σίγουρα καλύτερο από την απόλυτη ακινησία.

- Ακόμη μια λύση είναι το να αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε καθημερινώς το ασανσέρ στη δουλειά και στο σπίτι μας. Μικροί στόχοι κάθε φορά, όπως για παράδειγμα ότι τις μισές μέρες της εβδομάδας θα χρησιμοποιούμε μόνο σκάλες, είναι μια αρχή που θα μας φέρει πιο κοντά στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

- Η παρακολούθηση της τηλεόρασης σίγουρα δεν χρειάζεται να διακοπεί, αλλά μπορούμε ταυτόχρονα να κάνουμε περπάτημα στον «ξεχασμένο» διάδρομο που πια δεν χρησιμοποιούμε ή να κάνουμε παράλληλα κάποιες δουλειές του σπιτιού.

- Αύξηση του περπατήματος, χρησιμοποιώντας τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι ένας ακόμα γνωστός τρόπος, που λίγοι όμως προτιμούν. Για τα άτομα όμως που ήδη κάνουν χρήση αυτού του τρόπου μεταφοράς, είναι πολύ εύκολο να κατέβουν μία στάση νωρίτερα και να περπατήσουν 50-100 μέτρα μέχρι τον προορισμό τους.

- Ακόμη και το να στεκόμαστε απλώς όρθιοι από την καθιστή θέση φαίνεται να είναι ωφέλιμο και να ενισχύει την λειτουργία των μυών μας.

Συμπερασματικά λοιπόν, οι λύσεις είναι μπροστά μας! Είναι στο χέρι μας να επιλέξουμε μια ζωή γεμάτη υγεία και ευεξία ή αν θα παραδοθούμε αμαχητί στον νέο τρόπο ζωής που μας θέλει παχύσαρκους να σπαταλάμε τις ώρες μας μπροστά από μία οθόνη.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.