Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

Ελεύθερες θα είναι οι μετεγγραφές φοιτητών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

«Διαπιστωτική» θα είναι η απόφαση του τμήματος εισαγωγής.

Διαπιστωτική είναι η απόφαση του τμήματος εισαγωγής για τους φοιτητές που ανήκουν στις κατηγορίες πολυτέκνων, τριτέκνων, κοινωνικών κριτηρίων. Το παραπάνω τόνισε στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων ο υπουργός Παιδείας αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «το «δικαιούνται μεταγραφής σημαίνει ότι η απόφαση του τμήματος είναι Διαπιστωτική. Δηλαδή, «διαπιστώνω ότι νομίμως ζητάς, διότι πράγματι συντρέχουν οι προϋποθέσεις και, άρα, διαπιστώνω τη μεταγραφή σου και σε εγγράφω στο τμήμα μου».

Αναφορά έγινε και στην υπουργική απόφαση που θα καθορίσει τα σχετικά με τις διαδικασίες, αφού ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι «αφού η Βουλή έδινε το δικαίωμα μεταγραφής, τι θα πει υπουργική απόφαση; Θα μειώσει το δικαίωμα ή θα το αυξήσει; Όταν ένας υπουργός εκδίδει μια κανονιστική πράξη, εφαρμόζει το νόμο, δεν τον διευρύνει ή τον συστέλλει. Αυτά είναι παιδαριώδη και τα γράφει μόνο ή αδαής ή στημένος».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός φαίνεται να αποκλείει την αναδρομική εφαρμογή του νόμου για τις μετεγγραφές Χαρακτηριστικά δήλωσε ότι «εάν τα αιτήματα και οι μετεγγραφές είναι τόσες χιλιάδες όσες κάποιοι υπολογίζουν, αντιλαμβάνεστε ότι η σκέψη να πάμε και πίσω είναι απαγορευτική».

Ο κ. Λοβέρδος υπογράμμισε ότι δεν τέθηκε κάποιο όριο στην κατηγορία όσων δικαιούνται μετεγγραφές στον αριθμό των παιδιών ή το εισόδημα και η παρατήρηση του ήταν ότι δεν είχε «προβλεφθεί κάτι μόνο για τους φτωχούς. Έτσι φέραμε τη διάταξη που ίσχυε το 2012 - 2013 για τα εισοδήματα μιας οικογένειας ανά μέλος της και είπαμε 9.000 ευρώ κατά άτομο οικογένειας, αλλά τα τμήματα θα παίρνουν από αυτούς το 10% με τη σειρά των επιδόσεών τους. Δηλαδή, κάναμε μια πρόβλεψη μόνο για τους φτωχούς -και η έννοια του φτωχού σήμερα δεν ταυτίζεται με την έννοια του ανέργου, αλλά είναι ευρύτερη, τα μεσαία στρώματα, κατά την εφορία, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις σπουδές δύο και τριών παιδιών ή και ενός παιδιού- και βάλαμε και αυτό το κριτήριο, από το οποίο εμείς υπολογίσαμε ότι θα μας προκύψουν 300 μεταγραφές σε όλα τα πανεπιστήμια».

Επίσης ο υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι έγινε μια προσπάθεια να υπολογιστεί ο αριθμός των φοιτητών που θα ζητήσουν μετεγγραφή χωρίς όμως αποτέλεσμα αφού η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία δεν είχε στοιχεία. «Άρα, δεν γνωρίζουμε η κατηγορία που εμφανίζεται πιο πληθωρική, οι τρίτεκνοι, πόσα μέλη οικογενειών έχουν που είναι στο πανεπιστήμιο, άρα, και πόσα αιτήματα μεταγραφών θα έχουμε και υπολογίζουμε "με το μάτι", κύριε Πρόεδρε, τι θα συμβεί», δήλωσε ο κ. Λοβέρδος.

Ο κ. Λοβέρδος μεταξύ των άλλων ανέφερε ότι τάχθηκε κατά στην πρόταση κάποιων συναδέλφων του να τεθεί όριο 10% σε πολύτεκνους, τρίτεκνους και κοινωνικά κριτήρια υπογραμμίζοντας ότι «αυτά δεν μπορούν να συμβαίνουν σε μια ευρωπαϊκή χώρα. Η Βουλή ζήτησε, στάθμισε, εκτίμησε και ψήφισε. Δεν είπε "4 Μαΐου έτσι και 30 Ιουνίου αλλιώς". Ακόμη περισσότερο, συνάδελφοι, εγώ, που έχω την ευθύνη της ψήφου μου, λέω ότι έκανα καλά, γιατί είναι μια πολύ κρίσιμη περίοδος. Συμφωνώ με την επιλογή μου. Εγώ σέβομαι τη γνώμη μου».

Επίσης ο κ. Λοβέρδος ζήτησε από τους βουλευτές να προτείνουν λύσεις, ενώ αναφέρθηκε και στη λύση της εξ αποστάσεως διδασκαλίας που πιθανόν να εφαρμοστεί από φέτος σε κάποια ΑΕΙ και ΤΕΙ. Παράλληλα πρότεινε και την ενίσχυση των ΑΕΙ και ΤΕΙ που θα επιβαρυνθούν λόγω του κύματος των μετεγγραφών.

Ο κ. Λοβέρδος τοποθετήθηκε και για το θεσμό των αμοιβαίων μετεγγραφών καθώς ανέφερε «τέλος, υπάρχει και μια πρόταση για εγγραφή από περιφερειακό σε περιφερειακό πανεπιστήμιο χωρίς περιορισμούς. Λόγου χάρη, φεύγω από το Ηράκλειο και πηγαίνω στην Αλεξανδρούπολη. Αυτό το πρότεινε υπουργός και επίσης θέλουμε να το εφαρμόσουμε, πρώτα όμως θα θέλαμε να διαπιστώσουμε την ισχύουσα κατάσταση, όπως και την κατάσταση που πρόκειται να διαμορφωθεί από το Σεπτέμβριο και κατόπιν θα το εντάξουμε και αυτό. Είναι καλό αυτό και δεν αφορά το κέντρο. Γιατί δεν πάμε στη λογική της αμοιβαίας μετάθεσης και μεταφοράς θέσης από Αθήνα-Θεσσαλονίκη και τούμπαλιν; Το είχα σκεφθεί κι εγώ προσωπικά και μου είπαν ότι όσες φορές ίσχυσε αυτό – διότι ίσχυσε κατά το παρελθόν – υπήρχαν ορισμένες ιδιοφυΐες που έδιναν εξετάσεις, επιτύγχαναν και κατόπιν πουλούσαν τη θέση τους. Δυστυχώς το θέμα των μετεγγραφών ήταν γεμάτο διαφθορά και γεμάτο "κομπίνα". Ακόμα και στις περιπτώσεις των αναπήρων υπήρχε διαφθορά και γι’ αυτό προσθέσαμε στην τελευταία τροπολογία να είναι πιστοποιημένοι από το ΚΕ.Π.Α».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.