Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

Ασωπός: Με καθαρό νερό θα ξεπλύνουν την "πληγή"

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Με τη μεταφορά καθαρού νερού από τον ταμιευτήρα της Υλίκης στις αστικές και βιομηχανικές περιοχές του Δήμου Τανάγρας – με το οποίο θα εμπλουτιστεί και ο υδροφόρος ορίζοντας – θα επιχειρήσουν το υπουργείο Περιβάλλοντος, η ΕΥΔΑΠ και ο τοπικός δήμος να λύσουν το πρόβλημα της ρύπανσης του Ασωπού.

Ο Ασωπός εξακολουθεί να παραμένει μια ανοιχτή πληγή, με τις τιμές του εξασθενούς χρωμίου να χτυπούν κόκκινο. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι σε μία από τις νέες γεωτρήσεις που ανοίχτηκαν πρόσφατα στην περιοχή των Οινόφυτων από ερευνητές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου – σε συνεργασία με τους επιθεωρητές περιβάλλοντος – ανιχνεύτηκαν συγκεντρώσεις αξασθενούς χρωμίου 10.103 μικρογραμμάρια ανά λίτρο (μgr/lt) όταν το όριο που έχει θεσπιστεί είναι 50 μικρογραμμάρια.

Η ρύπανση στην ευρύτερη περιοχή του Ασωπού, έγινε κυρίως γνωστή από τον Αύγουστο του 2007. Τότε δημοσιοποιήθηκαν μετρήσεις του Γενικού Χημείου του Κράτους, σύμφωνα με τις οποίες στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής ανιχνεύτηκαν υψηλά επίπεδα βαρέων μετάλλων, εξασθενούς χρωμίου και νιτρικών αρκετές φορές πάνω από τις τιμές που προβλέπει η κοινοτική νομοθεσία για την ποιότητα του νερού που προορίζεται για κατανάλωση.

Αν και το 2010 αναγνωρίστηκε δημόσια από το υπουργείο Περιβάλλοντος η σοβαρή περιβαλλοντική ζημιά στην ευρύτερη περιοχή του Ασωπού καθώς και οι επιπτώσεις της ρύπανσης στην υγεία, αφού το εξασθενές χρώμιο ευθύνεται για τις καρκινογενέσεις, όλα αυτά τα χρόνια η όποια λύση του προβλήματος περιορίζεται σε εξαγγελίες.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.