Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

H πρώτη επέμβαση σκολίωσης στην Ελλάδα με το σύστημα ApiFix

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η διάρκεια της επέμβασης είναι μικρότερη της ώρας.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε μια επέμβαση σπονδυλικής στήλης όπου χρησιμοποιήθηκε το πρωτοποριακό σύστημα ApiFix προκειμένου να διορθωθεί η Ιδιοπαθής Εφηβική Σκολίωση.

Το σύστημα Apifix

Το σύστημα αυτό επιτρέπει μια σταδιακή διόρθωση της σκολίωσης που γίνεται μέσω κάποιων απλών γυμναστικών ασκήσεων, τις οποίες ο ασθενής εκτελεί στο σπίτι. Το ApiFix τοποθετείται στην σπονδυλική στήλη διαδερμικά, δηλαδή με τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας, που σημαίνει ελάχιστο τραυματισμό των ιστών, αμελητέα αιμορραγία και ελάχιστο πόνο μετά την επέμβαση.


Το σύστημα Apifix

Η διάρκεια της επέμβασης είναι μικρότερη της ώρας και ο ασθενής την επόμενη μέρα επιστρέφει στο σπίτι του. Η κοπέλα όπου εφαρμόστηκε το σύστημα αυτό είναι μια πανέμορφη νεαρή 18 χρονών στην οποία διαπιστώθηκε μια σκολίωση χαμηλά στην οσφυϊκή μοίρα που επιδεινωνόνταν. Μέσα σε τρείς μήνες η σκολίωση επιδεινώθηκε από 28° σε 32°. Άμεσα μετά την επέμβαση η σκολίωση βελτιώθηκε στις 22° και πρόκειται να βελτιωθεί ακόμη με τις γυμναστικές ασκήσεις.





Πριν την επέμβαση η σκολίωση ήταν 32° (Α) και άμεσα μετά βελτιώθηκε στις 22° (Β) η οποία θα βελτίωθεί κι άλλο με τις γυμναστικές ασκήσεις.

Σύμφωνα με την άποψη του κυρίου Νικόλαου Σεκούρη, ορθοπαιδικού χειρουργού Σπονδυλικής Στήλης, τα πλεονεκτήματα αυτής της τεχνικής είναι πολλαπλά. Καταρχήν, όπως ήδη ειπώθηκε, πρόκειται για μια πολύ μικρή επέμβαση. Δεν «δένει» την σπονδυλική στήλη, της επιτρέπει να αναπτυχθεί και δεν καταργεί την κίνησή της.

Συγκριτικά με ένα τυπικό χειρουργείο Σκολίωσης , το ApiFix έχει χειρουργική τομή μόλις 10cm αντί 45cm του τυπικού χειρουργείου, διάρκεια επέμβασης μόλις 45 λεπτών έως μίας ώρας αντί για 6-8 ώρες, και νοσηλεία στο νοσοκομείο 1-2 ημερών αντί για 6-7 ημέρες νοσηλείας των ασθενών που έχουν υποβληθεί σε εκτεταμένη σπονδυλοδεσία. Μπορεί εύκολα να αφαιρεθεί μετά την σκελετική ωρίμανση όταν η σπονδυλική στήλη σταθεροποιείται και δεν χρειάζεται πλέον το σύστημα.

Η χρήση του μπορεί επίσης να καταργήσει την ψυχοφθόρα εφαρμογή του κηδεμόνα. Πιο συγκεκριμένα, πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι εφτά στα δέκα παιδιά αναγκάζονται να φορέσουν τον κηδεμόνα σκολίωσης χωρίς να τον χρειάζονται.



Επειδή όμως ακόμη δεν έχει βρεθεί ένας τρόπος να ξεχωρίσουμε από την αρχή σχηματισμού μια σκολίωσης ,ποια παιδιά θα τον χρειαστούν πραγματικά, εξακολουθούμε να συστήνουμε τη χρήση του σε όλα τα παιδιά που έχουν μια σκολίωση μεγαλύτερη των 20°. Αυτό γίνεται για να προφυλάξουμε τα παιδιά αυτά που τελικά η σκολίωσή τους έχει τάση να εξελιχθεί. Εναλλακτικά τώρα, με το καινούργιο αυτό σύστημα, μπορούμε απλώς να παρακολουθήσουμε τα παιδιά αυτά και σε αυτά που η σκολίωση εξελιχθεί πάνω από 30° μπορεί να εφαρμοστεί η νέα μέθοδος.

Το σύστημα ApiFix είναι πιο αποτελεσματικό από ένα κηδεμόνα γιατί μπορεί να διορθώσει καλύτερα μια σκολίωση και να σταματήσει την επιδείνωσή της. Στην ουσία πρόκειται για ένα μικρό εσωτερικό κηδεμόνα. Το σύστημα αυτό έχει την ικανότητα να εκπτύσσεται με τη βοήθεια γυμναστικών ασκήσεων. Όπως εκπτύσσεται διορθώνει σιγά-σιγά την καμπύλη της σκολίωσης. Πρόκειται για έξι απλές ασκήσεις που πρέπει να επαναλαμβάνονται σε καθημερινή βάση για είκοσι λεπτά της ώρας, στο σπίτι. Το ApiFix πιάνει κάθε μικρή διόρθωση που επιτυγχάνεται καθημερινά με τις ασκήσεις, με αποτέλεσμα κάθε στάδιο διόρθωσης να ξεκινά από ένα καλύτερο επίπεδο μέρα με τη μέρα.



Περισσότερες πληροφορίες για τη νέα μέθοδο αντιμετώπισης της Ιδιοπαθούς Εφηβικής Σκολίωσης ApiFix, θα βρείτε στο http://www.apifix.gr/ και στη σελίδα ApiFix Greece στο facebook.

Η επαναστατική αυτή τεχνική εφαρμόστηκε από τον κ. Σεκούρη Νικόλαο και την συνεργάτη του κ. Πηλιχού Αναστασία. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Σεκούρης εφαρμόζει πρωτοποριακές τεχνικές για την σκολίωση στην Ελλάδα. Έχει προηγουμένως καινοτομήσει επιτυχώς χρησιμοποιώντας καινούργια συστήματα αυτοεκπτυσσόμενα για την διόρθωση της σκολίωσης σε παιδιά μικρότερα των 10 ετών. Τα συστήματα αυτά επίσης δεν «δένουν» την σπονδυλική στήλη και της επιτρέπουν να αναπτυχθεί.

Είναι γνώστης των ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών, της ρομποτικής και της ενδοσκοπικής χειρουργικής της σπονδυλικής στήλης αφού έχει εκπαιδευτεί και εργαστεί σε πολλά νοσοκομεία του εξωτερικού όπως στο Nuffield Orthopaedic Centre της Οξφόρδης, στο Radcliffe Hospital της Οξφόρδης στην Αγγλία και στο Istituto Ortopedico Rizzoli της Ιταλίας. Στην Ελλάδα έχει δουλέψει ως επιμελητής στο ΓΝΑ «ΚΑΤ» της Κηφισιάς, ως Διευθυντής του Παιδορθοπεδικού Τμήματος στο Νοσοκομείο «Μετροπόλιταν» και πρόσφατα δουλεύει ως Διευθυντής του Τμήματος Παιδορθοπεδικής και Σπονδυλικής Στήλης του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών. Πρόσφατα επιλέχθηκε από την Ελληνική Ορθοπεδική Εταιρεία ως εξεταστής των ειδικευόμενων της Ευρωπαϊκής Ορθοπεδικής Εταιρείας (EBOT). Έχει πλούσιο συγγραφικό και ερευνητικό έργο με κύρια αντικείμενα την σπονδυλική στήλη, την παιδορθοπεδική και τις αθλητικές κακώσεις.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.