Κυριακή 20 Ιουλίου 2014

Η μικροσκοπική απειλή που μαστίζει τους ωκεανούς

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Απαιτείται η λήψη δραστικών μέτρων για την προστασία της θαλάσσιας ζωής.

Η μόλυνση των ωκεανών από τα μικροσκοπικά κομματάκια πλαστικών σκουπιδιών έχει επεκταθεί σε τέτοιο βαθμό, που μόνο η λήψη δραστικών μέτρων για την εξάλειψη των αποβλήτων στην πηγή τους, θα μπορούσε να περιορίσει τη ζημιά που προκαλείται στη θαλάσσια άγρια ζωή, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Τα «μικροπλαστικά» που μπορεί να διαφέρουν στο μέγεθος –από σχεδόν αόρατα στο γυμνό μάτι μέχρι ελάχιστα χιλιοστά σε διάμετρο- υπάρχουν πια σε όλους τους ωκεανούς της Γης, ακόμη και στον Αρκτικό κύκλο και την Ανταρκτική.

Αυτά τα αόρατα στο ανθρώπινο μάτι πλαστικά κομματάκια συνιστούν πολύ μεγάλο κίνδυνο για τους ζωικούς και φυτικούς οργανισμούς των θαλασσών, υποστηρίζουν οι θαλάσσιοι βιολόγοι Karen Lavender Law και Richard Thompson.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι τα προβλήματα θα χειροτερεύσουν αν δεν ληφθούν άμεσα δραστικά μέτρα για τον περιορισμό των πωλήσεων πλαστικών προϊόντων σε όλο τον κόσμο και την αλλαγή της νοοτροπίας ότι τα πλαστικά απορρίμματα είναι μόνο… για τα σκουπίδια.

«Τα μικροπλαστικά συνιστούν το μεγαλύτερο αριθμό απορριμμάτων που υπάρχουν στους ωκεανούς σήμερα, και οι ποσότητες αυτές θα αυξηθούν αναπόφευκτα, καθώς τα μεγάλα, ενιαία, πλαστικά αντικείμενα διασπώνται σε εκατομμύρια μικρότερα κομμάτια» αναφέρουν σε μια έκθεσή τους, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science.

«Το πρόβλημα δεν είναι ανυπέρβλητο» είπε μιλώντας στον Independent o καθηγητής θαλάσσιας βιολογίας στο πανεπιστήμιο του Πλύμουθ Richard Thompson και συνέχισε: «Όλοι χρησιμοποιούμε πλαστικά στην καθημερινότητά μας και είτε εμείς επιλέγουμε να μην πάρουμε πλαστική σακούλα από το σουπερμάρκετ ή ανακυκλώσουμε ένα πλαστική μπουκάλι, στο τέλος αυτό που έχει σημασία είναι η συλλογική δράση όλων μας. Αυτή θα κάνει τη διαφορά».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.