Σάββατο 5 Απριλίου 2014

Η θερμοκρασία ανεβαίνει και οι σαλαμάνδρες μικραίνουν

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Οι άγριες σαλαμάνδρες της Βορείου Αμερικής έχουν συρρικνωθεί αισθητά καθώς η θερμοκρασία στους βιότοπους τους ανεβαίνει, γεγονός που τις υποχρεώνει να καταναλώσουν περισσότερη ενέργεια, όπως έδειξε μια πρόσφατη μελέτη.

«Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους και ταχύτερους ρυθμούς αλλαγής που έχει καταγραφεί ποτέ σε οποιοδήποτε ζώο», υποστηρίζουν ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, σε έκθεσή τους που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Global Change Biology. Συγκεκριμένα επισημαίνουν ότι αυτή είναι η πρώτη επιβεβαίωση ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να αλλάξει σημαντικά το μέγεθος ενός ζωντανού οργανισμού.

Οι επιστήμονες μελέτησαν χιλιάδες σαλαμάνδρες από μουσεία, οι οποίες αιχμαλωτίστηκαν μεταξύ 1957 και 2007 στα Απαλάχια Όρη. Μέσω έρευνας που έκαναν κατέληξαν σε συμπέρασμα ότι τα ζώα που αιχμαλωτίστηκαν από τη δεκαετία του 1980 κι έπειτα είναι κατά μέσο όρο 8% μικρότερα σε σχέση με τα παλαιότερα δείγματα, κάτι το οποίο καταλογίζουν στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Αυτή η τάση συρρίκνωσης θα μπορούσε να αποδειχθεί μοιραία για τις σαλαμάνδρες, ισχυρίζονται οι αμερικανοί ερευνητές, αν και ακόμη δεν έχει διαπιστωθεί εάν πρόκειται για κάποια γενετική αντίδραση στην άνοδο των θερμοκρασιών ή για μία ένδειξη ότι τα ζώα είναι τόσο ευέλικτα που προσαρμόζονται στις νέες συνθήκες. «Εάν αυτά τα ζώα προσαρμόζονται, μας δίνουν ελπίδα ότι κάποια είδη θα μπορέσουν να ακολουθήσουν τους ρυθμούς της κλιματικής αλλαγής», καταλήγουν οι επιστήμονες.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.