Τρίτη 22 Απριλίου 2014

«Μια πόλη από το μέλλον» στη Θεσσαλονίκη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Συνέδριο με τη συμμετοχή ξένων εμπειρογνωμόνων.

Τι έχουν να πουν στη Θεσσαλονίκη -και μάλιστα εν μέσω προεκλογικής και περιόδου- ένας Αλβανός αρχιτέκτονας, βραβευμένος ήδη πανευρωπαϊκά για την ένταξη της ποδηλατικής κουλτούρας στην πόλη, ένας Τούρκος πρώην δημοσιογράφος, δήμαρχος επί 15 χρόνια του μακρινού Εσκίσεχιρ, ένας Γερμανός πρώην ομοσπονδιακός υπουργός οικονομικών και εργασίας που πρωτοστάτησε στη δημιουργία του μεγαλύτερου παραδείγματος ανακατασκευής στην Ευρώπη σήμερα, του «Hafencity» στο λιμάνι του Αμβούργου και μια Αμερικανίδα σύμβουλος του δημάρχου του Ορλάντο σε θέματα εθελοντισμού;

Να καταθέσουν τη δική τους επιτυχημένη εμπειρία, τεχνογνωσία, στις δικές τους (οικονομικές κοινωνιολογικές, πολιτικές) συνθήκες δράσης, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Για τον λόγο αυτό, το περιοδικό «Παράλλαξη» και η δράση «Θεσσαλονίκη Αλλιώς» οργανώνουν την Κυριακή 4 Μαΐου στον κινηματογράφο «Ολύμπιον» συνέδριο με καλεσμένους τους παραπάνω και θέμα «Μια πόλη από το μέλλον».

Στο συνέδριο μετέχουν -καλεσμένοι των διοργανωτών- δέκα εμπειρογνώμονες από τη Βρετανία, τη Γερμανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ολλανδία, την Αλβανία, την Τουρκία και τη Ελλάδα μεταφέροντας στη Θεσσαλονίκη την εμπειρία από τις πόλεις τους και τον κόσμο, υποδεικνύοντας πρακτικές μεταμόρφωσης μιας πόλης ή μιας γειτονιάς.

Ανάμεσα στους προσκεκλημένους του συνεδρίου ξεχωρίζουν οι:
- Gunnar Uldall, που υπήρξε μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της εταιρίας VTG Aktiengesellschaft και άλλων εταιριών, όπου εργάστηκε ως σύμβουλος ανάπτυξης και διοίκησης. Διετέλεσε ομοσπονδιακός υπουργός οικονομικών και εργασίας στο Αμβούργο και πρωτοστάτησε στη δημιουργία του μεγαλύτερου παραδείγματος ανακατασκευής στην Ευρώπη σήμερα, το Hafencity στο λιμάνι της πόλης του Αμβούργου. Στο συνέδριο της Θεσσαλονίκης θα μιλήσει με θέμα: «Το παράδειγμα του Hafencity. Πώς ένα μέρος του λιμανιού της πόλης του Αμβούργου μεταμορφώνεται».
- Υılmaz Büyükerşen, δήμαρχος της πόλης του Eskişehir της Τουρκίας από το 1999. (Ξεκίνησε την καριέρα του ως ρεπόρτερ, διετέλεσε πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Συμβουλίου για το Ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Ίδρυσε την πρώτη σχολή στο Eskişehir για τον Κινηματογράφο και την τηλεόραση, σχολές Λογοτεχνίας, εφαρμοσμένων καλών τεχνών και το Κρατικό Ωδείο της πόλης ενώ δημιούργησε πρότζεκτ ανάπτυξης της αστικής ταυτότητας του Eskişehir, ιδρύοντας το δημόσιο τραμ, αναπλάθοντας τα κανάλια της πόλης δημιουργώντας δίκτυο ποτάμιας μεταφοράς, αναδεικνύοντας ιστορικά μνημεία, οργανώνοντας δημόσιες αγορές και εκσυγχρονίζοντας το αποχετευτικό σύστημα της πόλης... Ο Τούρκος δήμαρχος θα μιλήσει με θέμα τη μετατροπή μιας συντηρητικής πόλης σε πυρήνα εξωστρέφειας.
- Ο Αλβανός αρχιτέκτοντας Nektar Duma, ο οποίος βραβεύτηκε πανευρωπαϊκά προ διετίας για την μελέτη που πραγματοποίησε για την επανένταξη του ποδηλάτου στην πόλη Σκόδρα της χώρας του κ.α.




Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί έρευνα οχτώ μεταπτυχιακών φοιτητών δημοσιογραφίας/ΜΜΕ και υποψήφιων διδακτόρων του ΑΠΘ, που υλοποιήθηκε υπό την καθοδήγηση της λέκτορος, Δήμητρας Δημητρακοπούλου και τη συνεργασία της εταιρίας δημοσκοπήσεων και ερευνών «To the Point». Η έρευνα, που διήρκεσε δύο μήνες, περιλαμβάνει τις απαντήσεις σε ερωτήσεις που αποτυπώνουν το βαθμό συμμετοχής των πολιτών στα προβλήματα της πόλης, το πώς αντιλαμβάνονται την καθημερινότητά της, πώς αξιολογούν τα προβλήματα της, τι περιμένουν από τη νέα δημοτική αρχή.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.