Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Η μοναξιά απειλεί την ψυχική και την σωματική υγεία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τι διαπίστωσαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο.

Ερευνητές εντόπισαν ότι η μοναξιά στους ηλικιωμένους μπορεί να έχει ολέθρια αποτελέσματα χειρότερα ακόμη κι από την παχυσαρκία.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο με επικεφαλής τον καθηγητή ψυχολογίας John Cacioppo μελέτησαν περισσότερα από 2.000 άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω για να καταλήξουν ότι όσοι βίωναν έντονη μοναξιά και για μεγάλο χρονικό διάστημα είχαν διπλάσιες πιθανότητες θνησιμότητας από εκείνους που υπέφεραν από παχυσαρκία.

Μάλιστα η θνησιμότητα όσων δήλωναν αισθήματα μοναξιάς ήταν υψηλότερη κατά 14% σε σχέση με όσους δεν είχαν αντίστοιχα αισθήματα.

Το αίσθημα της μοναξιάς επηρεάζει επιπλέον αρνητικά την ποιότητα του ύπνου, αυξάνει την αρτηριακή πίεση, αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψη και ευνοεί την ανάπτυξη έντονου στρες.

Οι ηλικιωμένοι σε ποσοστό 20% – 40% νιώθουν μόνοι κατά περιόδους, άλλοι λιγότερο κι άλλοι περισσότερο. Αυτό γίνεται πιο έντονο τα βράδια, τις γιορτές κτλ.

Αυτό που χρειάζονται οι ηλικιωμένοι σύμφωνα με τον επικεφαλής είναι να αισθάνονται μέλη μιας κοινότητας, μιας ομάδας. Το να περιτριγυρίζονται από άτομα δεν αρκεί, συμπληρώνει, πρέπει να είναι σε θέση να μπορούν να δημιουργούν και να συντηρούν συναισθηματικούς δεσμούς με άλλους ανθρώπους, στοιχείο που θα τους δώσει ένα αίσθημα ολοκλήρωσης και ικανοποίησης.

Η μοναξιά απειλεί την ψυχική και την σωματική υγεία και μπορεί να αποβεί μοιραία.


Πηγή: http://www.healthpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.