Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Προερχόμαστε από... σφουγγάρια;

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μια πρόσφατη επιστημονική μελέτη πιθανολογεί ότι το σύνολο των ζωντανών οργανισμών στον πλανήτη μας, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων, προήλθε από τους σπόγγους.

Τα σφουγγάρια τροφοδότησαν τους ωκεανούς με οξυγόνο απαραίτητο για την επιβίωση όλων των πλασμάτων και έτσι επέτρεψαν την εξέλιξή τους, ισχυρίζονται επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Έξετερ και το πανεπιστήμιο του Λιντς στην έκθεσή τους, δημοσιευμένη στο Nature Geoscience.

Η νέα αυτή θεωρία ήρθε να ανατρέψει τα δεδομένα, καθώς μέχρι σήμερα οι επιστήμονες πίστευαν ότι μια αύξηση των επιπέδων οξυγόνου στους ωκεανούς ήταν αυτή που πυροδότησε την ανάπτυξη των πρώτων ζώων.

Οι βρετανοί ερευνητές που διεξήγαγαν τη νέα έρευνα συγκεκριμένα υποστηρίζουν: “Υπήρχε αρκετό οξυγόνο στα επιφανειακά ύδατα του ωκεανού για πάνω από 1,5 δισεκατομμύρια χρόνια πριν εξελιχθούν τα πρώτα ζώα, όμως τα σκοτεινά βάθη του ωκεανού στερούνταν οξυγόνου”. Πιστεύουν πως η εξέλιξη των πρώτων ζώων έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην ευρεία οξυγόνωση στα βάθη του ωκεανού, κάτι που με τη σειρά του ίσως ευνόησε την εξέλιξη πιο περίπλοκων.

Οι σπόγγοι τρέφονται αντλώντας νερό στο σώμα τους και φιλτράροντας σωματίδια οργανικής ύλης από το νερό, με αποτέλεσμα να προσφέρουν στο περιβάλλον τους επαρκή ποσότητα οξυγόνου. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, στο μακρινό παρελθόν, τα σωματίδια αυτά θα περιλάμβαναν νεκρά μικρόβια που αποσυντίθενται και καταναλώνουν οξυγόνο. Έτσι, φαίνεται πως χωρίς αυτά τα μικρόβια τα επίπεδα οξυγόνου αυξήθηκαν, επιτρέποντας την ανάπτυξη πιο περίπλοκων οργανισμών, όπως των πρώτων θηρευτών.

Η εν λόγω έρευνα θέτει υπό αμφισβήτηση τη διαδεδομένη πεποίθηση της μεγάλης αύξησης του ατμοσφαιρικού οξυγόνου, αν και δεν προσφέρει ακόμη όλες τις απαντήσεις, οι οποίες θα επέτρεπαν στους επιστήμονες να κατανοήσουν με ποιο τρόπο ακριβώς ο πλανήτης μας εξελίχθηκε στη σημερινή του κατάσταση.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.