Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Εκδήλωση μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Με μηνύματα εναντία στον ρατσισμό, την ξενοφοβία τον αντισημιτισμό, αλλά και διεθνές ενδιαφέρον, κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τα 70 χρόνια του Ολοκαυτώματος των Εβραίων στα Ιωάννινα.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Ίρα Φόρμαν υπεύθυνου του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για το Ολοκαύτωμα, μετά την εθιμοτυπική επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Δήμο Ιωαννιτών μαζί με τον πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών κ. Ντέιβιντ Πιρς. «Το μήνυμα όλων των εκδηλώσεων ήταν πολύ ισχυρό. Και το μήνυμα λέει ότι πρέπει να μαθαίνουμε από την ιστορία και τα λάθη του παρελθόντος ώστε να μην τα επαναλάβουμε», υπογράμμισε.

Το «ευχαριστώ» της Στέλλας Κοέν που επέζησε του Άουσβιτς, προς τον Καναδό Πρέσβη, ο οποίος είχε την πρωτοβουλία να τιμηθεί η επέτειος του Ολοκαυτώματος στα Ιωάννινα, αλλά και τα 561 αναμμένα κεριά για τα παιδιά και του εφήβους της πόλης, που αφανίστηκαν στα κρεματόρια των Ναζί, έδωσαν το στίγμα της τρίτης μέρας την εκδηλώσεων.

Στις 10.30 το πρωί πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση στην Ιερά Συναγωγή για τα 1850 θύματα της Ρωμανιώτικής Εβραϊκής Κοινότητας των Ιωαννίνων.

Αμέσως μετά μαθητές των Γυμνασίων και των Λυκείων της πόλης, κρατώντας κεριά έκαναν ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από το Κάστρο στην μνήμη εκείνων των παιδιών της εβραϊκής κοινότητας, που μαρτύρησαν στα στρατόπεδα του θανάτου. Τα κεριά άναψαν οι πρέσβεις των χωρών της Διεθνούς Ένωσης για την ανάμνηση του Ολοκαυτώματος καθώς και μέλη των διπλωματικών αποστολών. Ακολούθησαν καταθέσεις στεφάνων στο μνημείο του Ολοκαυτώματος, από πρέσβεις ξένων χωρών ανάμεσα τους των Ηνωμένων Πολιτειών, της Μεγάλης Βρετανίας, του Καναδά, της Γερμανίας της Αυστρίας καθώς και από εκπροσώπους των εβραϊκών κοινοτήτων της χώρας μας.

Η κ. Στέλλα Κοέν μετά την λήξη της κατάθεσης στεφάνων με δάκρυα στα μάτια αγκάλιασε τον πρέσβη του Καναδά κ. Ρόμπερτ Πέκ και του είπε: «Ευχαριστώ. Ήσουν πρώτος, εκείνος που είχες την σκέψη για τις εκδηλώσεις στα Ιωάννινα. Εάν δεν ήσουν εσύ, τίποτα δεν θα γινόταν. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ.» Από την πλευρά του ο κ. Πέκ της είπε «είναι μεγάλη τιμή, μεγάλη χαρά».

Η πρωτοβουλία για τις επετειακές εκδηλώσεις των 70 χρόνων από το Ολοκαύτωμα, ανήκει στον Πρέσβη του Καναδά, από την θέση του Προέδρου της Διεθνούς Ένωσης για την ανάμνηση του Ολοκαυτώματος. Ο κ. Πέκ, πριν από 9 μήνες επισκέφτηκε τα Ιωάννινα και ευαισθητοποιήθηκε όταν πληροφορήθηκε για την ιστορική καταστροφή της ισραηλιτικής κοινότητας.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με μουσική εκδήλωση στην Πλατεία Μαβίλη, από την Φιλαρμονική του Δήμου Ιωαννιτών, η οποία ερμήνευσε τη μπαλάντα του «Μαουτχάουζεν» του Μίκη Θεοδωράκη.

Τις εκδηλώσεις συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Ιωαννιτών, η Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων, το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος, και η Διεθνής Ένωση για την Ανάμνηση του Ολοκαυτώματος.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.