Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

«Ξεπαγώνουν» οι επικουρικές συντάξεις για 35.000 ασφαλισμένους

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τα κρατικά ταμεία αναγνωρίζουν ασφαλιστικά το χρόνο των άλλων.

«Ξεπαγώνει» για 35.000 ασφαλισμένους το θέμα της χορήγησης επικουρικών συντάξεων διαδοχικής ασφάλισης σε ταμεία που έχουν τη μορφή Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου και Δημοσίου Δικαίου, καθώς μέχρι στιγμής ήταν αδύνατος ο υπολογισμός των συντάξεων αυτών, μιας και τα κρατικά ταμεία δεν αναγνώριζαν τα υπόλοιπα.

Το υπουργείο Εργασίας, όπως γράφει σήμερα η «Ελευθεροτυπία», εξέδωσε εγκύκλιο που «λύνει τα χέρια» στις αρμόδιες υπηρεσίες των ταμείων να προχωρήσουν στην έκδοση των συντάξεων αυτών.

Διακρίνονται οι εξής δύο περιπτώσεις:

- Αιτήσεις συνταξιοδότησης που είχαν υποβληθεί έως τις 28.2.2013, δηλαδή τις αιτήσεις εκείνες των ασφαλισμένων που ήταν προγενέστερες της μετατροπής των ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ υποχρεωτικής επαγγελματικής ασφάλισης (ΤΕΑ) και για τις οποίες δεν είχε εκδοθεί απόφαση συνταξιοδότησης μέχρι 7-1- 2014.

- Αιτήσεις συνταξιοδότησης που υποβάλλονται από 1.3.2013 , δηλαδή μετά τη μετατροπή των ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ υποχρεωτικής επαγγελματικής ασφάλισης (ΤΕΑ).

Για την πρώτη κατηγορία, με τη ρύθμιση διατηρούνται όλες οι κείμενες διατάξεις περί διαδοχικής ασφάλισης για τους ασφαλισμένους της κατηγορίας αυτής. Η μόνη διαφοροποίηση αφορά την απονομή του συνολικού ποσού της σύνταξης από τον απονέμοντα φορέα.

Ορίζεται ότι ο κάθε ασφαλιστικός φορέας- μετά τον συνυπολογισμό του χρόνου ασφάλισης για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, την απονομή και τον υπολογισμό της σύνταξης- απονέμει στον ασφαλισμένο το ποσό εκείνο που αντιστοιχεί στον χρόνο ασφάλισης που διανύθηκε στην ασφάλισή του.

Για τους ασφαλισμένους που διέκοψαν την ασφάλισή τους πριν από τη μετατροπή των Τομέων ΤΕΑΥΦΕ, ΤΕΑΥΕΤ, ΤΕΑΑΠΑΕ και ΤΕΑΕΠ του ΤΕΑΙΤ- ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ- ΤΕΑ, εφαρμόζονται οι διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης χωρίς να τηρούνται αλληλόχρεοι λογαριασμοί.

Για τη δεύτερη κατηγορία καθορίζεται ότι ο διαδοχικά διανυθείς χρόνος μεταξύ Φορέων Επικουρικής Ασφάλισης καταρχήν συνυπολογίζεται για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος και τον υπολογισμό του ποσού της σύνταξης.

Κάθε φορέας θα υπολογίζει αρχικά ποσό σύνταξης που αντιστοιχεί στο σύνολο του χρόνου ασφάλισης που έχει διανυθεί σε όλους τους φορείς και θα απονέμει στον δικαιούχο το ποσό που αναλογεί στο χρόνο ασφάλισης που διανύθηκε στην ασφάλιση του οικείου φορέα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.