Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Ζητείται από τους καθηγητές να συντάξουν πρωτόκολλο παρεμπόδισης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το πρωτόκολλο παρεμπόδισης θα αποσταλεί στις εισαγγελικές αρχές.

Πρωτόκολλο παρεμπόδισης ζητά να συντάξουν οι καθηγητές που θα παρεμποδιστούν να πραγματοποιήσουν τις προγραμματισμένες παραδόσεις ο πρόεδρος του τμήματος Βιολογίας κ. Φραγκούλης. Το πρωτόκολλο αυτό θα αποσταλεί αρχικά στη Γραμματεία του τμήματος και ακολούθως θα αποσταλεί στις εισαγγελικές αρχές.

Σχετικά με το πρωτόκολλο παρεμπόδισης ο καθηγητής κ. Βοργίας σε κείμενό του που αναρτήθηκε στο χώρο DEP του τμήματος θεωρεί παράλογη τη σύνταξη πρωτοκόλλου και αναφέρει ότι αν παρεμποδιστούν οι διδάσκοντες από φοιτητές τότε την ευθύνη τη φέρει η γενική συνέλευση των φοιτητών η οποία έχει ψηφίσει κατάληψη.

Στο πρωτόκολλο παρεμπόδισης θα πρέπει να αναφερθεί ως υπαίτια η Γενική Συνέλευση γεγονός που θεωρείται αδιανόητο από τον κ. Βοργιά για τα ακαδημαϊκά δεδομένα ενώ πλήττει και τη σχέση διδάσκοντα και διδασκομένων.

Επίσης, η υποχρέωση σύνταξης πρωτοκόλλων παρεμπόδισης σημαίνει έμμεσα αναφέρει ο κ. Βοργιάς ότι όποιος διδάσκων προσπαθήσει να κάνει μάθημα, παρεμποδιστεί και δεν μπορέσει να συντάξει το ζητούμενο «πρωτόκολλο παρεμπόδισης» διότι π.χ. κανένας φοιτητής δε θα δεχθεί να αναφέρει το όνομά του, καθίσταται αυτομάτως συνεργός της διαδικασίας παρεμπόδισης.

Στο τέλος του κειμένου του ο καθηγητής κ. Βοργίας επισημαίνει ότι «πρέπει να καταστεί ξεκάθαρο ότι οι θεσμικοί φορείς, σε όλα τα επίπεδα, έχουν εκλεγεί και έχουν τη νόμιμη διοικητική εξουσιοδότηση να φροντίζουν για την απρόσκοπτη λειτουργία των μαθημάτων, των εργαστηρίων και όλων των διοικητικών διαδικασιών. Η μετακύλιση της ευθύνης σε κάθε διδάσκοντα, δημιουργώντας προσωπικές εντάσεις και ό,τι άλλο πιθανόν να προκύψει, δε συνάδει με την ακαδημαϊκότητα του χώρου και θα δημιουργήσει ανεπανόρθωτη ζημιά στον ήδη βαριά τραυματισμένο χώρο.»

Ο κ. Εμμ. Φραγκούλης, Πρόεδρος του Τμήματος Βιολογίας και κοσμητεύων της ΣΘΕ έχει αναρτήσει το ακόλουθο γράμμα στο DEP του Τμήματός του το οποίο και έχει αναδημοσιευθεί από το Σύλλογο Διδασκόντων Σχολής Θετικών Επιστημών (Facebook):

Αγαπητοί Συνάδελφοι.

Όπως με ενημέρωσε αργά χθες το βράδυ αρμόδιος Αστυνόμος από την ΓΑΔΑ υπάρχει σε εξέλιξη κατόπιν εισαγγελικής εντολής διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τους λόγους τους οποίους δεν πραγματοποιούνται τα μαθήματα και δεν έχει αρχίσει το χειμερινό εξάμηνο.

Όπως έχετε ενημερωθεί υπάρχει απόφαση της Συγκλήτου για έναρξη των μαθημάτων την Δευτέρα 16-12-13. Όπως αντιλαμβάνεσθε το όλο θέμα χρήζει μεγάλης προσοχής. Σας παρακαλώ λοιπόν όσοι έχουν παραδόσεις σύμφωνα με το ωρολόγιο πρόγραμμα τις επόμενες ημέρες να μεταβούν στους χώρους διδασκαλίας για να πραγματοποιήσουν τις προγραμματισμένες παραδόσεις.

Εάν παρεμποδισθείτε από τον οποιονδήποτε να συντάξετε άμεσα σχετικό πρωτόκολλο παρεμπόδισης όπου θα αναφέρετε από ποιόν έγινε η παρεμπόδιση και να αποσταλεί επειγόντως στην Γραμματεία του τμήματος ενημερώνοντας συγχρόνως τους παρεμποδίζοντες ότι το πρωτόκολλο που θα συνταχθεί θα αποσταλεί στην εισαγγελία.

Φιλικά
Ο Πρόεδρος του Τμήματος

ANOIΧTH ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΔΕΠ - 17:30 15.12.13

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Εκφράζω τη μεγάλη μου έκπληξη για το γεγονός ότι εξεδόθη εισαγγελική εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προς εξακρίβωση των λόγων που πιθανόν να παρεμποδιστούμε να προβούμε σε παραδόσεις μαθημάτων και ότι καλούμαστε να συντάσσουμε πρωτόκολλα παρεμπόδισης διεξαγωγής μαθήματος αναφέροντας τους υπαιτίους τέτοιων γεγονότων, τα οποία και θα κατατεθούν στη Γραμματεία του τμήματος για αποστολή στον Εισαγγελέα.

Νομίζω ότι κάθε όριο λογικής έχει υπερβληθεί, διότι:

1. Εάν αύριο τεθεί από τους φοιτητές θέμα μη εισόδου στον εργασιακό χώρο και επομένως δεν υπάρξει δυνατότητα διεξαγωγής μαθημάτων, την ευθύνη θα τη φέρει η γενική συνέλευση, η οποία μέσω του συντονιστικού της ψήφισε να προβεί στην κατάληψη.

2. Ως εκ τούτου, οποιαδήποτε προσωπική διαμάχη και σύνταξη «πρωτοκόλλων παρεμπόδισης» είναι όχι μόνο αδιανόητη για τα ακαδημαϊκά δεδομένα, αλλά επίσης πληγώνει ανεπανόρθωτα τη σχέση διδάσκοντα-διδασκομένου.

3. Επίσης, η υποχρέωση σύνταξης πρωτοκόλλων παρεμπόδισης σημαίνει έμμεσα ότι όποιος διδάσκων προσπαθήσει να κάνει μάθημα, παρεμποδιστεί και δεν μπορέσει να συντάξει το ζητούμενο «πρωτόκολλο παρεμπόδισης» διότι π.χ. κανένας φοιτητής δε θα δεχθεί να αναφέρει το όνομά του, καθίσταται αυτομάτως συνεργός της διαδικασίας παρεμπόδισης.

Πρέπει να καταστεί ξεκάθαρο ότι οι θεσμικοί φορείς, σε όλα τα επίπεδα, έχουν εκλεγεί και έχουν τη νόμιμη διοικητική εξουσιοδότηση να φροντίζουν για την απρόσκοπτη λειτουργία των μαθημάτων, των εργαστηρίων και όλων των διοικητικών διαδικασιών. Η μετακύλιση της ευθύνης σε κάθε διδάσκοντα, δημιουργώντας προσωπικές εντάσεις και ό,τι άλλο πιθανόν να προκύψει, δε συνάδει με την ακαδημαϊκότητα του χώρου και θα δημιουργήσει ανεπανόρθωτη ζημιά στον ήδη βαριά τραυματισμένο χώρο.

Εκφράζω την ανησυχία μου για την τροπή που έχει λάβει η κατάσταση, καθώς φαίνεται να οδηγεί σε μόνιμη κρίση με το ερώτημα της βιωσιμότητας του τμήματος.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.