Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013

«Αποκλείω κούρεμα των καταθέσεων»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Στουρνάρας: Δε μιλάμε για νέο δανεισμό, δε μιλάμε για τρίτο μνημόνιο.

Δε θα υπάρξει τρίτο Μνημόνιο για την Ελλάδα, υποστηρίζει ο Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real News». Αποκλείει κούρεμα καταθέσεων, προαναγγέλλει έξοδο στις αγορές το β’ εξάμηνο του 2014 με πενταετή ομόλογα και δηλώνει ότι μειώσεις φορολογικών συντελεστών θα πρέπει να αναμένονται από το 2016. Οσο για τις επικρίσεις που δέχεται: «δεν είμαι σάκος του μποξ», υποστηρίζει.

Αναφορικά με την αντίδραση της τρόικας για τις μονομερείς ενέργειες της Ελλάδας (πλειστηριασμοί, ΦΠΑ εστίασης) δηλώνει ότι θα υπάρξουν ισοδύναμα μέτρα, αν και σημειώνει ότι οι δανειστές «δεν ήταν ευτυχείς με αυτή την απόφαση».

Τοποθετεί το δημοσιονομικό κενό «κάτω από το 1 δισ. ευρώ σήμερα». Όπως δηλώνει «εμείς έχουμε προτείνει παρεμβάσεις για να το καλύψουμε. Βέβαια πολλές εξ αυτών είναι από την πλευρά των εσόδων και εφάπαξ, αλλά από την άλλη πλευρά το επιχείρημά μας είναι ότι και πολλές δαπάνες είναι εφάπαξ».

Ο υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει ότι δεν θα υπάρξει συμπληρωματικός προϋπολογισμός, αλλά μόνο το νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2014-2017 στο οποίο θα περιγράφονται ενδεικτικά τα μέτρα για το πώς θα μπορούσε να κλείσει τυχόν δημοσιονομικό κενό.

Αναφορικά με τη συζήτηση για τη μείωση του χρέους εκτιμά ότι θα ξεκινήσει πριν από τις ευρωεκλογές αλλά θα ολοκληρωθεί μετά. Η ελληνική πλευρά ζητά «μια σημαντική μείωση επιτοκίων και μια σημαντική μετατόπιση προς το μέλλον των χρεωλυσίων. Όπως σημειώνει μια τέτοια εξέλιξη «λύνει το πρόβλημα σε μεγάλο βαθμό».

Απαντώντας σε ερώτηση αν θα υπάρξει τρίτο μνημόνιο, ο Γιάννης Στουρνάρας απαντά «Δεν καταλαβαίνω τι σημαίνει τρίτο μνημόνιο» και συμπληρώνει ότι «αυτή τη στιγμή το πρόγραμμα φαίνεται πως βγαίνει με τα υπόλοιπα που υπάρχουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Επομένως δεν μιλάμε για νέο δανεισμό αυτή τη στιγμή».

Ο υπουργός οικονομικών μιλά για έξοδο στις αγορές το β΄ εξάμηνο με πενταετή ομόλογα, ενώ επιμένει πως το 2014 θα είναι χρονιά ανάκαμψης με το ΑΕΠ να κινείται με θετικό πρόσημο αλλά κάτω του 1%.

«Δεν θα υπάρξει άλλο φορολογικό σύστημα», απαντά σε σχετική ερώτηση συμπληρώνοντας ότι «οι κώδικες που περάσαμε από τη Βουλή έχουν επιφέρει μεγάλη απλοποίηση», ενώ υποστηρίζει ότι ήδη οι διατάξεις που πέρασαν βοηθούν στη μείωση της φοροδιαφυγής.

Για μια ακόμα φορά υπεραμύνεται της εξίσωσης του φόρου στα καύσιμα ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα τεθεί θέμα στην τρόικα για μείωσή του ΕΦΚ στο θέρμανσης καθώς κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε έξαρση λαθρεμπορίου.
Υποστηρίζει ότι μείωση των φορολογικών συντελεστών μπορούμε να έχουμε από το 2016 και μετά. Νωρίτερα, ίσως και το 2014 θα μειωθούν οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό.

Απαντώντας στην κριτική που ασκείται από βουλευτές της συμπολίτευσης, ο Γιάννης Στουρνάρας υποστηρίζει ότι «έχω άριστες σχέσεις με πολλούς βουλευτές, ακόμα και με όσους κάθε τόσο μπορεί να διαφωνούν. Όμως, πιστέψτε με κάνω μια πολύ δύσκολη δουλειά, που την επιβάλουν η πατρίδα μου και η συνείδησή μου. Πάντως σάκος του μποξ δεν αισθάνομαι», ενώ συμπληρώνει πως οι σχέσεις του με τον Αντώνη Σαμαρά παραμένουν ίδιες «σε απόλυτο βαθμό». Τονίζει δε, ότι δεν του πέρασε ποτέ από το μυαλό να παραιτηθεί.

Οι τράπεζες

Στη συνέντευξή του στη Realnews, ο Γιάννης Στουρνάρας σημειώνει πως ο νόμος για τράπεζες θα θέτει το πλαίσιο ιδιωτικοποίησης. «Δεν θα αναφέρεται ειδικά σε συγκεκριμένες τράπεζες, ούτε σε συγκεκριμένο χρόνο». Υποστηρίζει ότι η διαδικασία θα είναι ανοικτή τόσο σε Έλληνες όσο και σε ξένους «Σημασία έχει το θεσμικό πλαίσιο. Να λειτουργεί σωστά ο ανταγωνισμός, σε όφελος του καταθέτη και του δανειολήπτη». Εκτιμά ότι ενδεχομένως να έχουμε ιδιωτικοποιήσεις και μέσα στο 2014.

Ξεκαθαρίζει παράλληλα, ότι οι καταθέσεις στην Ελλάδα δεν πρόκειται να κουρευτούν. «Αυτό αποκλείεται κατηγορηματικά. Άλλωστε στην Ευρώπη σήμερα, έστω και πρωτόλεια έχουμε σήμερα μια τραπεζική ένωση, όπου η εγγύηση των καταθέσεων είναι μέρος της πολιτικής αυτής».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.