Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013

Επέτρεψαν την άμβλωση σε 14χρονη, θύμα βιασμού

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μετά από σκληρή δικαστική μάχη, το δικαστήριο της Αργεντινής επέτρεψε σε μια έφηβη, ηλικίας 14 ετών, που είχε μείνει έγκυος μετά από βιασμό από τον πατριό της, να προχωρήσει σε άμβλωση.



Αρχικά δικαστής στην επαρχία Σάλτα, είχε αδιαφορήσει για τις συνθήκες που προκάλεσαν την εγκυμοσύνη και είχε απαγορεύσει στο νεαρό κορίτσι να προχωρήσει σε άμβλωση. Αν και βάσει μιας απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου της Αργεντινής το 2012, οι αμβλώσεις επιτρέπονται μόνο στην περίπτωση που τίθεται σε κίνδυνο η υγεία της μητέρας ή στην περίπτωση που έχει πέσει θύμα βιασμού.

Σήμερα η απόφαση του δικαστή ακυρώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο της επαρχίας της Σάλτα, μίας εκ των πλέον συντηρητικών περιοχών της Αργεντινής, όπου η υποχρεωτική θρησκευτική εκπαίδευση μόλις επανεισήχθη στο πρόγραμμα του δημόσιου σχολείου.

Τι είχε συμβεί

Στις 9 Νοεμβρίου, η μητέρα του κοριτσιού συνέλαβε τον σύντροφό της τη στιγμή που εκείνος βίαζε την έφηβη κόρη της. Τόσο η μητέρα όσο και η κόρη ξυλοκοπήθηκαν από τον βιαστή. Στο νοσοκομείο, οι γυναικολογικές εξετάσεις αποκάλυψαν την εγκυμοσύνη του κοριτσιού. Τόσο η μητέρα όσο και η κοπέλα ζήτησαν να γίνει άμβλωση.

Στις 17 Δεκεμβρίου, ο αρμόδιος για οικογενειακές υποθέσεις δικαστής απάντησε ότι όχι μόνο αντιτασσόταν στο αίτημα αυτό, αλλά επιπλέον διάτασσε την έφηβη να δώσει το νεογέννητο για υιοθεσία σε θετούς γονείς.

Μια οργάνωση υπεράσπισης του δικαιώματος της άμβλωσης κινητοποιήθηκε προκειμένου το κορίτσι να μπορέσει να διακόψει την εγκυμοσύνη.

«Όταν πρόκειται για το σώμα της γυναίκας και την δυνατότητά της να αποφασίζει για το δικό της σώμα, αναδύεται μια ιδεολογία πατριαρχική και σοβινιστική, που είναι κυρίαρχη στην κοινωνία και στους κόλπους της Εκκλησίας» κατήγγειλε η Μάμπελ Γκαμπάρα, δικηγόρος της εθνικής εκστρατείας για το δικαίωμα στη νόμιμη, ελεύθερη και δωρεάν άμβλωση.

Η Αργεντινή υπήρξε μια από τις πρώτες χώρες της Λατινικής Αμερικής που ενέκρινε το 2010 το γάμο ομόφυλων ζευγαριών, όμως η άμβλωση παραμένει ένα ζήτημα ταμπού.

Οι αμβλώσεις γίνονται παράνομα και υπό επικίνδυνες υγειονομικές συνθήκες και φθάνουν τις 700.000 κάθε χρόνο, σύμφωνα με εκτιμήσεις οργανώσεων που υπερασπίζονται το δικαίωμα στην άμβλωση. Περίπου 100 γυναίκες πεθαίνουν από επιπλοκές ύστερα από παράνομες αμβλώσεις σε ετήσια βάση.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.