Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Η ΔΕΗ μειώνει τα τιμολόγια στις επιχειρήσεις

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Οι νομοθετικές ρυθμίσεις για τη μείωση του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία, καθώς και τα νομοσχέδια για την πώληση του ΑΔΜΗΕ, του Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και την πώληση της «μικρής ΔΕΗ», δηλαδή του 30% του παραγωγικού και εμπορικού χαρτοφυλακίου της εταιρείας, τέθηκαν χθες επί τάπητος στη σύσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, τον υπουργό Περιβάλλοντος - Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη και τον υφυπουργό Μάκη Παπαγεωργίου.

Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε εν όψει της συνάντησης που θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός με τον Επίτροπο Ενέργειας της Ε.Ε. Γκίντερ Ετινγκερ, συζητήθηκε επίσης το καυτό πρόβλημα των χρεών στην αγορά ηλεκτρισμού, το πρόγραμμα των ενεργειακών αποκρατικοποιήσεων ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΔΕΗ και τα προβλήματα που παρουσιάζουν, καθώς και τα μεγάλα ενεργειακά πρότζεκτ, όπως ο αγωγός αερίου EastMed (Ισραήλ Κύπρου - Ελλάδας) αλλά και οι συμβάσεις για τις παραχωρήσεις έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε Ιωνάννινα, Δυτικό Πατραϊκό και Κατάκολο, όπως και η πορεία των ερευνών σε Ιόνιο και Νότια της Κρήτης.

Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ρυθμίσεις για τη μείωση του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία θα συμπεριληφθούν σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με αντικείμενο τα κίνητρα για επενδύσεις. Θα περιλαμβάνουν μέτρα που είχαν συζητηθεί παλαιότερα, όπως τη μείωση της χρέωσης για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) από τα 6, 91 ευρώ/ΜWh στα 4,14 ευρώ για τις επιχειρήσεις που είναι συνδεδεμένες στη μέση τάση και καταναλώνουν πάνω από 13 Gwh ετησίως, (περίπου 80 βιομηχανίες), καθώς και μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Ηλεκτρισμού στα 2,5 ευρώ/MWh από 5 ευρώ. Υπό συζήτηση βρίσκονται και άλλα μέτρα, που θα αφορούν και στις βιομηχανίες της υψηλής τάσης. Εξάλλου εντός των ημερών ο υφυπουργός Ενέργειας Μάκης Παπαγεωργίου υπογράφει την απόφαση για τη «διακοψιμότητα», που αναμένεται να μειώσει το κόστος για τις μεγάλες βιομηχανίες.

Μέσα στον Δεκέμβριο προγραμματίζεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ιδιωικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, ενώ τον Ιανουάριο ακολουθεί το νομοσχέδιο για την πώληση της «μικρής ΔΕΗ», διαδικασία που σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα θα ολοκληρωθεί το 2015.

«Ιδιαίτερη έμφαση δώσαμε στο ζήτημα των οικονομικών της ενέργειας, της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας και της προστασίας των ευάλωτων νοικοκυριών», δήλωσε ο κ. Μανιάτης κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ ο κ. Χατζηδάκης πρόσθεσε ότι το κόστος της ενέργειας έχει κομβική σημασία για τη βιομηχανία και τις θέσεις εργασίας, προαναγγέλλοντας συνέχεια της συζήτησης και νέες συσκέψεις σε κυβερνητικό επίπεδο.

«Η βιομηχανική πολιτική θα είναι ψηλά στην ατζέντα της ελληνικής προεδρίας», τόνισε.

To ενεργειακό κόστος και οι δράσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας είναι από θέματα που θα συζητηθούν στις συνομιλίες που θα έχει σήμερα το απόγευμα ο Επίτροπος Ετινγκερ με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, εν όψει της ανάληψης της ευρωπαϊκής προεδρίας από 1ης Ιανουαρίου. Η ατζέντα περιλαμβάνει επίσης την πολιτική για τις ΑΠΕ, την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και τη δημιουργία του νοτίου διαδρόμου», τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη Μεσόγειο, τις προοπτικές για εγχώρια κοιτάσματα υδρογοναναθράκων, την αναδιάρθρωση των εταιρειών παραγωγής ενέργειας κ.λπ.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.