Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

Κατασχέσεις χωρίς προειδοποίηση

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Κατασχέσεις μισθών εις χείρας τρίτων αλλά και δέσμευση καταθέσεων χωρίς καμία προειδοποίηση των φορολογούμενων, θα έχει τη δυνατότητα να κάνει η εφορία για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο.

Επιπλέον, οι φορολογικές Αρχές θα μπορούν να επιβάλουν συντηρητική κατάσχεση όχι μόνο των καταθέσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς αλλά και των χρημάτων και άλλων πολύτιμων αντικειμένων που υπάρχουν στις τραπεζικές θυρίδες φορολογουμένων ή επιχειρήσεων, στους οποίους ύστερα από έλεγχο διαπιστώθηκε φοροδιαφυγή πάνω από 150.000 ευρώ ή μη έκδοση φορολογικών στοιχείων άνω των 300.000 ευρώ.

Τα νέα «όπλα» της εφορίας κατά της φοροδιαφυγής και για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, περιλαμβάνονται σε διατάξεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου για τον ενιαίο φόρο ακινήτων. Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται ακόμη διάταξη που προβλέπει την κατάσχεση καταθέσεων των οφειλετών ακόμη και πριν τη λήξη της προθεσμίας πληρωμής των οφειλών τους στην περίπτωση που η εφορία κρίνει ότι υπάρχει κίνδυνος μη εξόφλησής τους.

Με τις ρυθμίσεις αυτές στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι θα γίνει αποτελεσματικότερη η πολιτική είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, ποσό το οποίο ανέρχεται συνολικά σε 62 δισ ευρώ. Από αυτά εκτιμάται ότι τα 15 δισ ευρώ μπορούν να εισπραχθούν.

Για το υπουργείο η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο είναι θέμα πρώτης προτεραιότητας. Ήδη, στο πλαίσιο αυτό τέθηκε σε λειτουργία και το σύστημα ηλεκτρονικών κατασχέσεων βάσει του οποίου οι τράπεζες υποχρεούνται εντός 10 ημερών να κατάσχουν και να αποστέλλουν στο υπουργείο Οικονομικών το ποσό της κατάσχεσης οφειλετών του δημοσίου, ύστερα από σχετικό αίτημα των ΔΟΥ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.