Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Κλειστό και αυτή την εβδομάδα το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Πώς περιγράφει την κατάσταση ο αναπληρωτής καθηγητής του ΕΚΠΑ κ. Χατζής.

Με ανάρτησή του σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης ο κ. Χατζής αν. καθηγητής Φιλοσοφίας, Δικαίου και Θεωρίας Θεσμών του ΕΚΠΑ, ενημερώνει τους φοιτητές ότι με τις 48ωρες απεργίες που αποφάσισαν οι διοικητικοί το ΕΚΠΑ θα παραμείνει κλειστό μέχρι και τις 24/11.

Οι απεργοί, αναφέρει στην ανάρτησή του ο κ Χατζής, αποφάσισαν να κρατήσουν όλα τα κτίρια κλειστά και να ενισχύσουν την περιφρούρηση. Προειδοποιούν σε ανακοίνωσή τους: «Πιθανές ευθύνες σε σχέση με θέματα ασφάλειας που θα προκύψουν από τη λειτουργία του ιδρύματος υπό καθεστώς αστυνομικής καταστολής βαραίνουν αποκλειστικά όσους επιχειρήσουν να εισβάλλουν στους χώρους του καθώς και όσους τους προτρέπουν να το κάνουν (ΜΜΕ, Υπουργείο Παιδείας, κλπ).»

Επίσης καλούν αύριο «Τρίτη στις 7.00 π.μ. στην Πύλη της Πανεπιστημιούπολης και στην Ιατρική Σχολή, όλα τα αγωνιζόμενα κομμάτια της ακαδημαϊκής κοινότητας, τους εργαζόμενους στα ΑΕΙ-ΤΕΙ, σωματεία και συλλογικότητες εργαζομένων, φοιτητικούς συλλόγους, συλλογικότητες γειτονιάς και όλα τα αγωνιζόμενα κομμάτια της κοινωνίας να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στον απεργιακό μας αγώνα και να εναντιωθούν στον αυταρχισμό της κυβέρνησης που στα χνάρια της χούντας απειλεί με εισβολή των δυνάμεων καταστολής στα Πανεπιστήμια».

Όλα αυτά σημαίνουν, τονίζει ο κ. Χατζής ότι το ΕΚΠΑ δεν θα ανοίξει αύριο και μάλιστα θα υπάρχουν ισχυρές δυνάμεις περιφρούρησης που θα εμποδίσουν δυναμικά οποιονδήποτε δοκιμάσει να κάνει μάθημα ή εξετάσεις. Όσον αφορά την απόφαση της Συγκλήτου για παραίτηση ο κ Χατζής υποστηρίζει ότι η φράση έχει συμβολικό περιεχόμενο και ακόμα δεν έχει παραιτηθεί κανείς. Συγκεκριμένα για τη Σύγκλητο αναφέρει στην ανάρτησή του τα εξής:

(β) Η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ συνεδρίασε αμέσως μετά τη συνεδρίαση των διοικητικών υπαλλήλων. Αποφάσισε ομόφωνα τα εξής:

«Το ΕΚΠΑ στο σύνολό του (διδακτικό προσωπικό, λοιπό διδακτικό προσωπικό, διοικητικό προσωπικό και φοιτητές) δηλώνει τη σταθερή θέση του να λειτουργήσει αμέσως επιτελώντας την αποστολή του ως Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος υπό συνθήκες ομαλότητας, οι οποίες δυστυχώς δεν υφίστανται στην παρούσα φάση λόγω των διάτρητων από νομικής και ηθικής άποψης αποφάσεων του Υπουργείου Παιδείας (έωλη μοριοδότηση απογραφέντων υπαλλήλων, παραπομπή στο πειθαρχικό συμβούλιο των μη απογραφέντων προκειμένου να τεθούν σε καθεστώς αργίας και επομένως εκτός Πανεπιστημίου). Δηλώνει την άρνηση του διδακτικού προσωπικού να προσέλθει στις αίθουσες διδασκαλίας υπό την εποπτεία αστυνομικών δυνάμεων, όπως ελέχθη από τον Υπουργό Παιδείας. Τα μέλη της Συγκλήτου, ενόψει της εξαιρετικά κρίσιμης και αδιέξοδης κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει το Πανεπιστήμιο, θέτουν τις παραιτήσεις τους στη διάθεση του Πρύτανη. Ζητεί συνάντηση του Πρύτανη και αντιπροσωπίας μελών της Συγκλήτου με τον Πρωθυπουργό και τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, προκειμένου να παρέμβουν ώστε να αρθεί το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στο Πανεπιστήμιο και το οδηγεί σε αντικειμενική αδυναμία εκτέλεσης όλων των λειτουργιών του».

Προσοχή! Δεν παραιτήθηκε κανείς τονίζει ο κ. Χατζής καθώς η φράση στο κείμενο έχει ένα συμβολικό χαρακτήρα.

Στο τέλος της ανάρτησή τους ο αναπληρωτής καθηγητής του ΕΚΠΑ κάνει μια σύνοψη λέγοντας:

1. Το Πανεπιστήμιο ΔΕΝ θα ανοίξει αυτήν την εβδομάδα.

2. Η κατάσταση έχει φτάσει σε πλήρες αδιέξοδο. Αυτό ίσως είναι και καλό. Αν φτάσαμε στον πάτο ίσως υπάρχει κάποια ελπίδα. Αλλά πάντα υπάρχουν και χειρότερα…

3. Η Σύγκλητος τάχθηκε ουσιαστικά με το μέρος των απεργών. Δηλαδή αποφάσισε και το δήλωσε καθαρά ότι το πανεπιστήμιο δεν θα ανοίξει εάν δεν το επιτρέψουν οι απεργοί. Άρα μην περιμένετε να ανοίξει το ΕΚΠΑ αν δεν διακοπεί η απεργία. Μην δίνετε σημασία σε ανακοινώσεις για έναρξη εξαμήνου, προγράμματα εξετάσεων, κλπ. που ανακοινώνουν τα Τμήματα διότι όσο καλή θέληση κι αν υπάρχει δεν αρκεί. Θα πρέπει να το «επιτρέψουν» οι διοικητικοί.

4. Η επίταξη των απεργών έχει αποκλειστεί από το Υπουργείο ως ενδεχόμενο. Ευτυχώς.

5. Το εξάμηνο δεν χάθηκε ακόμα.

6. Θα δοθεί νέα παράταση για τις εγγραφές πρωτοετών.

7. Θα δοθούν οπωσδήποτε παρατάσεις για όσους κινδυνεύουν να διαγραφούν.

8. Οι ορκωμοσίες θα αργήσουν αρκετά.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.