Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Τι θα γίνει με το εξάμηνο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Και η... τελευταία ώρα είναι πλέον απαραίτητη για να αξιοποιηθεί, ώστε να συμπληρωθούν οι απαραίτητες ώρες διδασκαλίας των μαθημάτων για το χειμερινό εξάμηνο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Κι αυτό διότι η επί δέκα εβδομάδες αναστολή λειτουργίας των δύο ιδρυμάτων έχει περιορίσει τα περιθώρια των χρονικών ελιγμών των αρμόδιων Συγκλήτων και των πανεπιστημιακών.

Σήμερα η Καθημερινή επιχειρεί με οκτώ ερωτήσεις-απαντήσεις να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τις πιθανές εξελίξεις και την προσπάθεια να μη χαθεί το εξάμηνο για τους φοιτητές των δύο ιδρυμάτων.

– Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να ολοκληρωθεί κανονικά κάθε εξάμηνο;

– Το άρθρο 33 του νόμου 4009 είναι ξεκάθαρο: «Κάθε εξάμηνο περιλαμβάνει τουλάχιστον δεκατρείς πλήρεις εβδομάδες».

– Πότε επιτρέπεται παράταση της διάρκειας ενός εξαμήνου;

– Οπως λέει το ίδιο άρθρο «παράταση της διάρκειας ενός εξαμήνου επιτρέπεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις προκειμένου να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος ελάχιστος αριθμός εβδομάδων διδασκαλίας, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις δύο εβδομάδες και γίνεται με απόφαση του πρύτανη, ύστερα από πρόταση της κοσμητείας της σχολής».

– Αν δεν γίνουν 13 εβδομάδες μαθημάτων;

– Το άρθρο 33 στην παράγραφο 7 ορίζει: «Αν για οποιονδήποτε λόγο ο αριθμός των εβδομάδων διδασκαλίας που πραγματοποιήθηκε σε ένα μάθημα είναι μικρότερος από τις δεκατρείς, το μάθημα θεωρείται ότι δεν διδάχθηκε και δεν εξετάζεται, τυχόν δε εξέτασή του είναι άκυρη και ο βαθμός δεν υπολογίζεται για την απονομή του τίτλου σπουδών.

– Πότε αρχίζει να μετρά ο χρόνος για τις 13 εβδομάδες;

– Το ακαδημαϊκό έτος αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου με τη διενέργεια της διπλής, επαναληπτικής εξεταστικής, αλλά ο χρόνος μετρά από την 1η Οκτωβρίου, όταν αρχίζει η διδασκαλία των μαθημάτων.

– Πόσος χρόνος δίνεται για τις εξετάσεις και τα μαθήματα; Ποιο όργανο τα αποφασίζει;

– Η Σύγκλητος του πανεπιστημίου είναι αρμόδια να ορίζει τον χρόνο έναρξης και λήξης των εξεταστικών περιόδων και των μαθημάτων. Σύμφωνα με την έως τώρα πρακτική, τα μαθήματα και οι εξετάσεις ολοκληρώνονται μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου. Επίσης, η συνήθης πρακτική είναι για τη διπλή εξεταστική του Σεπτεμβρίου να δίνονται τέσσερις εβδομάδες και για τις εξεταστικές του χειμερινού και του εαρινού εξαμήνου έως τρεις εβδομάδες.

– Υπάρχει σχέδιο αναπλήρωσης των χαμένων εβδομάδων, στην περίπτωση που λήξει σήμερα η απεργία;

– Σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί έως τώρα, μόνο στο ΕΜΠ ο πρώην πρύτανης του ιδρύματος Κ. Μουτζούρης έχει παρουσιάσει ένα σχέδιο αναπλήρωσης του χαμένου χρόνου. Συγκεκριμένα το σχέδιο προβλέπει οι επαναληπτικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου να γίνουν μέσα σε δύο εβδομάδες και οι περίοδοι των εξετάσεων του χειμερινού και του εαρινού εξαμήνου να περιοριστούν δραστικά (να αξιοποιηθούν ακόμη και τα Σάββατα εάν χρειαστεί).

Επίσης, προτείνεται η διδασκαλία και οι εξετάσεις να παραταθούν μέχρι τα τέλη Ιουλίου, ώστε να τηρηθούν τα προβλεπόμενα από τον νόμο.

– Τι μπορεί να κάνει η Σύγκλητος εάν εμποδιστούν καθηγητές και φοιτητές να εισέλθουν στις αίθουσες; Επίσης, μπορεί να αντιδράσει εάν λήξει η απεργία των διοικητικών υπαλλήλων, αλλά αμέσως μετά οι σχολές καταληφθούν από φοιτητές;

– Στην περίπτωση αυτή η Σύγκλητος μπορεί να φωνάξει την Αστυνομία.

– Θα υπάρξει πρόβλημα επειδή δεν έχουν γίνει ακόμη οι εγγραφές των πρωτοετών;

– Μετά την επιστροφή των διοικητικών υπαλλήλων στα καθήκοντά τους μπορεί να ολοκληρωθούν οι εγγραφές. Βέβαια οι πρωτοετείς φοιτητές θα πρέπει να έχουν ενημερωθεί για τα μαθήματα του χειμερινού εξαμήνου (υποχρεωτικά και επιλογής) ώστε να παρακολουθούν τη διδασκαλία τους.

Ρόλο στην ενημέρωση των πρωτοετών φοιτητών για τις παραπάνω ενέργειες εκτιμάται ότι θα αναλάβουν οι φοιτητικές παρατάξεις, όπως έχει συμβεί όλα τα προηγούμενα χρόνια.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.