Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Πανεπιστήμια ώρα μηδέν...

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στο πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Τα δυο ιστορικά ιδρύματα παραμένουν κλειστά για 11η συνεχόμενη εβδομάδα, κρατώντας «ομήρους» χιλιάδες φοιτητές και τις οικογένειές τους, λόγω της συνεχιζόμενης αντιπαράθεσης και της άρνησης διαλόγου του υπουργείου Παιδείας με τους διοικητικούς υπαλλήλους και τις πρυτανικές αρχές για τη διαθεσιμότητα.

Νέες απεργίες από τους υπαλλήλους

Χθες, οι υπάλληλοι στο ΕΚΠΑ κήρυξαν νέες κυλιόμενες 48ωρες απεργίες για σήμερα και αύριο και το διήμερο Πέμπτη - Παρασκευή. Την ίδια στιγμή και οι 9 Σχολές στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο τελούν υπό κατάληψη από ομάδες φοιτητών.

Οι διοικητικοί υπάλληλοι παραμένουν ανυποχώρητοι τονίζοντας ότι διάλογος θα υπάρξει με το υπουργείο Παιδείας μόνο αν αποσυρθεί η ΚΥΑ για τη διαθεσιμότητα και ξεκινήσει συζήτηση από μηδενική βάση για την κατανομή του προσωπικού των πανεπιστημίων.

Μάλιστα, οι διοικητικοί υπάλληλοι σκληραίνουν τη στάση τους και παρά την προειδοποίηση του υπουργείου Παιδείας ότι θα συλληφθούν όσοι παρεμποδίσουν την είσοδο φοιτητών και καθηγητών στις σχολές, προγραμματίζουν για σήμερα το πρωί αποκλεισμούς κεντρικών εισόδων σε σχολές του Πανεπιστημίου Αθηνών στην περιοχή Ζωγράφου, στη Νομική στο κέντρο της Αθήνας, καθώς και στην κεντρική είσοδο του Πολυτεχνείου στην οδό Κατεχάκη.

Υπό παραίτηση η Σύγκλητος

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, τα μέλη της Συγκλήτου του πανεπιστήμιου Αθηνών έθεσαν, μετά τη συνεδρίαση του οργάνου, στη διάθεση του πρύτανη Θ. Πελεγρίνη τις παραιτήσεις τους προσπαθώντας να αναδείξουν την αντίθεσή τους στο ζήτημα της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων.

Σύμφωνα με συγκλητικούς μετά τη δημοσιοποίηση των πινάκων κατάταξης των υπαλλήλων διαπιστώθηκε σωρεία λαθών, αλλά και άδικη κατανομή των υπαλλήλων που θα απομακρυνθούν, καθώς αρκετά τμήματα μπορεί να χάσουν ακόμα και το σύνολο των υπαλλήλων που υπηρετούν σήμερα!

Παράλληλα, τα μέλη της Συγκλήτου δηλώνουν την άρνησή τους να προσέλθουν στις αίθουσες υπό την εποπτεία αστυνομικών δυνάμεων, όπως είχε δηλώσει ο υπουργός Παιδείας ότι θα γίνει από σήμερα, προκειμένου να ανοίξουν τα δύο μεγάλα πανεπιστήμια μετά τις σχετικές δεσμεύσεις και τις ανακοινώσεις των ίδιων των πρυτάνεων και καθηγητών.


Ενόχληση στην κυβέρνηση

Στην αντίπερα όχθη και στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικρατεί ιδιαίτερη δυσφορία έναντι των πρυτανικών αρχών και των διοικητικών υπαλλήλων. Μέγαρο Μαξίμου και υπουργείο Παιδείας εκφράζουν σε υψηλούς τόνους την ενόχλησή τους για την παρατεταμένη κρίση. Κυβερνητικοί κύκλοι δήλωσαν χθες τη ρητή άρνηση του πρωθυπουργού να δεχθεί τις πρυτανικές αρχές του πανεπιστημίου Αθηνών τονίζοντας ότι «ο διάλογος έχει ολοκληρωθεί» και τα πανεπιστήμια πρέπει να ανοίξουν.

Προσφυγή στη Δικαιοσύνη

Σήμερα λήγει και τυπικά το τελεσίγραφο που έστειλε την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλος μέσω του realfm 97,8 προς τους απεργούς διοικητικούς υπαλλήλους του ΕΚΠΑ και ΕΜΠ. Με βάση τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, σήμερα το πρωί διδάσκοντες και διδασκόμενοι πρέπει να προσέλθουν στις αίθουσες διδασκαλίας και αν εμποδιστούν από οποιονδήποτε, τότε θα εφαρμοστεί ο νόμος...

Παράλληλα, ο Κων. Αρβανιτόπουλος σήμερα θα επιχειρήσει και πάλι να προσβάλλει νομικά την απεργία των διοικητικών υπαλλήλων, προσφεύγοντας εκ νέου στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να χαρακτηριστεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία των διοικητικών υπαλλήλων.

Αυτή του την πρόθεση την έκανε γνωστή χθες βράδυ σε δήλωσή του με την οποία στρέφεται με οξείς τόνους κατά των πρυτανικών αρχών και των διοικητικών υπαλλήλων. «Με την απαράδεκτη απόφασή τους να συνεχίσουν με νέα 48ωρη απεργία οι διοικητικοί υπάλληλοι του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, παραβιάζουν το Νόμο, γιατί δεν συμμορφώνονται με δικαστικές αποφάσεις, που έχουν ήδη κρίνει την απεργία τους παράνομη», τόνισε με αυστηρό ύφος στη δήλωσή του υπογραμμίζοντας την ευθύνη των πρυτανικών αρχών, της Συγκλήτου και των διοικητικών υπαλλήλων για την ενδεχόμενη απώλεια του εξαμήνου.


Νέα έκκληση να ανοίξουν τα ιδρύματα

Εκ νέου έκκληση σε φοιτητές και καθηγητές να επιστέψουν στα μαθήματά τους, εφαρμόζοντας το νόμο, έκανε ο υπουργός Παιδείας χθες το βράδυ από την εκπομπή του MEGA «Ανατροπή».
Ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος κάλεσε τους διοικητικούς υπαλλήλους να επιτρέψουν την ομαλή λειτουργία των ιδρυμάτων λέγοντας ότι «παρά το γεγονός ότι θέλουν να συνεχίσουν την απεργία τους αυτό δεν πρέπει να μη δίνει τη δυνατότητα στους φοιτητές και τους καθηγητές να κάνουν τα μαθήματά τους».

Όλες αυτές οι εξελίξεις δείχνουν ότι καμία από τις πλευρές δεν φαίνεται να παρουσιάζει σημάδια υποχώρησης και διάθεση διαλόγου και χιλιάδες φοιτητές όλων των ετών παραμένουν «όμηροι» στη διαμάχη του υπουργείου Παιδείας με τις πρυτανικές αρχές και τους διοικητικούς υπαλλήλους. Ακόμα μια εβδομάδα μαθημάτων φαίνεται να έχει χαθεί και η απώλεια του εξαμήνου, αν όχι ολόκληρου του ακαδημαϊκού έτους έρχεται ακόμα πιο κοντά.


Πηγή: http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.