Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

MIND GAME : Χορογραφώντας τα (νοητικά) αδιέξοδα της κυπριακής κρίσης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Επιτρέψτε μου παρακαλώ ένα κείμενο – αφιέρωμα στην χοροθεατρική παράσταση MIND GAME του Αμφίδρομου Χοροθέατρου που παρουσιάζεται 19 και 20 Οκτωβρίου (ώρα έναρξης 20.30) στον ιδιαίτερα ψαγμένο χώρο με το ιδιαίτερα ψαγμένο όνομα ΕΓΚΩΜΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ (Νέας Εγκωμης 8, βιομηχανική περιοχή Εγκωμης). Το κείμενο πρωτοδημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Καθημερινή της Κύπρου στις 13 Οκτωβρίου, για όσους δεν το διαβάσανε το αναδημοσιεύω. Έχει ως ακολούθως:

Το βαθύτερο υπόβαθρο της σύγχρονης κυπριακής κρίσης είναι πολύπλοκο, μοιάζει να απαιτεί πολύ ιδιαίτερη καλλιτεχνική ματιά για να κατανοηθεί και επικοινωνηθεί. Αυτή την εξαιρετικά δύσκολη απόπειρα, πέρα και μακριά από την κυρίαρχη “επιχείρηση” της αλληλοεξουδετέρωσης των ενοχών και του κοινωνικού πειθαναγκασμού, αποτολμά η χοροθεατρική παράσταση υπό τον εύλογο τίτλο MIND GAME που παρουσιάζεται από το Αμφίδρομο Χοροθέατρο το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 19 και 20 Οκτωβρίου.

Το χορογραφικό αφήγημα της παράστασης (με την σφραγίδα της Έλενας Χριστοδουλίδου) μοιάζει εξαιρετικά τολμηρό, στα όρια του επιθετικού. Τέσσερις πολύ ξεχωριστές χορευτικές προσωπικότητες (οι Βίκυ Κάλα από την Κύπρο, η Λουτσιάνα Παπαδάκη από την Ελλάδα και οι Oded Ronen, Roby Kain από το Ισραήλ) κατευθύνονται σε χορογραφημένα επί σκηνής παιχνίδια του νου (mind games) από την κυρίαρχη “μητέρα Κύπρο” ηθοποιό Άννα Γιαγκιόζη. Εναλλαγές με ασύλληπτες ταχύτητες χορευτικών μοτίβων και ενεργειακών δυναμικών, διαρκές επί σκηνής κυριολεκτικό και μεταφορικό πήγαινε – έλα των χορευτικών σωμάτων και του κατευθυνόμενου νου. Από τον στιγμιαίο εφησυχασμό στην ελεγχόμενη αγωνία που τείνει σε διακριτές στιγμές να ξεφύγει αγγίζοντας τα όρια της οργής και του πανικού. Και από εκεί πάλι πίσω στην ελεγχόμενη αγωνία μέχρι τις στιγμές που το κυρίαρχο mind game των υποσχέσεων και διαβεβαιώσεων επαναφέρει νου και σώματα σε θέση στιγμιαίου ανακουφιστικού εφησυχασμού.

Είναι βέβαιον ότι η έννοια του mind game παραπέμπει σε διαδικασίες με υψηλό βαθμό πολυπλοκότητας, όμως είναι ακόμα βεβαιότερο ότι και οι πλέον πολύπλοκες διαδικασίες μπορούν να κατανοηθούν μόνο με απλό και συγκεκριμένο τρόπο σκέψης. Με βάση την πιο πάνω αρχή, η παράσταση MIND GAME διεκδικεί να φωτίσει το υπόβαθρο της σύγχρονης κυπριακής κρίσης προβάλλοντας απλά και μόνο το είδωλό της στον σκηνικό καθρέφτη. Δεν επιχειρεί να δομήσει βαθιές ερμηνείες αλλά να αποδομήσει βαθιές βεβαιότητες που παρεμποδίζουν τις ερμηνείες. Προβάλλοντας, για παράδειγμα, τις βεβαιότητες που διαχρονικά εγγράφησαν στους κοινωνικούς κωδικούς για εσαεί διάρκεια του λεγόμενου κυπριακού θαύματος και οι οποίες μονομιάς κατέρρευσαν τη “στιγμή της κρίσης”. Όπου όλες οι άμυνες αποδείχτηκαν έωλες, επιφανειακές. Όπου οι πάντες αποδείχτηκαν παντελώς απροετοίμαστοι και ανίκανοι να ερμηνεύσουν προσδίδοντας στη “στιγμή” την μεταφυσική διάσταση της νομοτέλειας. Όπου οι συνήθεις μέχρι τότε διέξοδοι διαφυγής αποδείχτηκαν αδιέξοδοι και μοναδική απέμεινε μια τεχνητή ... “τρύπα στο νερό” που φτάνει ως τα βάθη της θάλασσας. O πυθμένας της οποίας καλείται απεγνωσμένα να “αναβλύσει” φυσικό αέριο και να αναζωογονήσει τον κυρίαρχο στην ατμόσφαιρα νοσηρό αέρα...




“Το mind game των καιρών θέλει την κοινωνία να αναζητεί την διέξοδο από τα αδιέξοδα ανακυκλώνοντας τις κυρίαρχες ενοχές και στερεότυπα που τα δημιούργησαν” αποτιμά η Έλενα Χριστοδουλίδου, εξηγώντας ότι “κατ’ αυτόν τον εξ’ αρχής ατελέσφορο τρόπο, η κυπριακή κοινωνία απολήγει νομοτελειακά να εξαντλεί τις αντιστάσεις της και αποδυναμωμένη να μπολιάζεται με μια εξαιρετικά επικίνδυνη για το μέλλον της αντίληψη μειωμένων προσδοκιών και διαρκώς μειωνόμενου αυτοσεβασμού. Μοναδικό αντίδοτο είναι η ταχύτερη δυνατή ορατότητα πίσω και πέρα από αυτή την επιβαλλόμενη αντίληψη”. Το ζητούμενο του δικού της παραστατικού MINDGAME όπως η ίδια καταληκτικά το ορίζει δεν είναι άλλο από “την καλλιτεχνική συνεισφορά μου στην ζωτική κοινωνική ανάγκη ορατότητας”.

Η παράσταση MIND GAME από το Αμφίδρομο Χοροθέατρο διεκδικεί διακριτό στίγμα από τα συνήθη χοροθεατρικά δρώμενα, σε μια εποχή (κρίσης) όπου αν μη τι άλλο όλα τα συνήθη μοιάζουν να ξεπερνώνται με ραγδαίους ρυθμούς. Υπό αυτή την έννοια μόνο τυχαία δεν είναι η πραγματοποίησή της σε έναν νέο πολιτιστικό πολυχώρο που μοιράζεται την ίδια διεκδίκηση. Ο λόγος για το πολύ ιδιαίτερο ΕΓΚΩΜΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ που δημιουργήθηκε στην βιομηχανική περιοχή της Εγκωμης (Νέας Εγκωμης 8), στο οποίο αρχής γενομένης από το Σαββατοκύριακο 19 – 20 Οκτωβρίου του MIND GAME θα στεγάζονται όλες οι παραστάσεις του Αμφίδρομου Χοροθέατρου και όχι μόνο. Προσδοκώντας να αγκαλιαστούν καταρχάς από όσους και όσες αναγνωρίζουν ως ζωτική την ανάγκη για νέες διεξόδους ορατότητας.

MIND GAME

Ιδέα – χορογραφία: Ελενα Χριστοδουλίδου

Μουσική: Χάρης Σοφοκλέους

Σκηνικά: Λάκης Γενεθλής

Χορεύουν: Βίκυ Κάλα, Λουτσιάνα Παπαδάκη, Oded Ronen, Roby Kain

Συμμετέχει η ηθοποιός Άννα Γιαγκιώζη



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.