Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Ένοχος για σκάνδαλο σε Παραολυμπιακούς πρώην πρόεδρος της ισπανικής Ομοσπονδίας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Παρέταξε ομάδα με άτομα χωρίς κινητικά προβλήματα το 2000 στο Σίδνεϊ.

Έστω και μετά από δεκατρία χρόνια, μία από τις μεγαλύτερες απάτες στην ιστορία του παγκόσμιου αθλητισμού, διαλευκάνθηκε. Ο Φερνάντο Μαρτίν Βιθέντε, άλλοτε πρόεδρος της ομοσπονδίας αθλητισμού για άτομα με αναπηρία της Ισπανίας, κρίθηκε ένοχος επειδή παρέταξε ομάδα με άτομα χωρίς κινητικά ή άλλα προβλήματα για να κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ, το 2000.

Δικαστήριο της Μαδρίτης τον τιμώρησε με πρόστιμο 5.400 ευρώ και τον διέταξε να επιστρέψει 142.355 ευρώ στην κυβέρνηση από τις επιχορηγήσεις που είχε λάβει για αθλητές που αποδείχτηκε πως δεν είχαν το παραμικρό πρόβλημα.

Το σκάνδαλο ήρθε στην επιφάνεια το Νοέμβριο του 2000, όταν ένα μέλος της ομάδας εκείνης, ο Κάρλος Ριμπαγόρδα, είχε δηλώσει πως ο ίδιος, αλλά και άλλοι αθλητές της Ισπανίας που συμμετείχαν στη διοργάνωση (στο μπάσκετ και όχι μόνο) ως άτομα με νοητικά προβλήματα δεν αντιμετώπιζαν στην πραγματικότητα κανένα τέτοιο πρόβλημα. «Από τους 200 αθλητές της αποστολής της Ισπανίας στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ, τουλάχιστον 15 δεν είχαν καμία σωματική ή νοητική αναπηρία και δεν πέρασαν καν ιατρικά ή ψυχολογικά τεστ», είχε καταγγείλει λίγο μετά την ολοκλήρωση των αγώνων, παραδεχόμενος πως και ο ίδιος αγωνιζόταν με την ομάδα μπάσκετ για δύο και πλέον χρόνια παρότι δεν είχε κανένα πρόβλημα.

Μάλιστα ο Ριμπαγόρδα αποκάλυψε πως στον αγώνα της πρεμιέρας, όταν η Ισπανία προηγείτο της Κίνας με πολύ μεγάλη διαφορά, ο προπονητής της ομάδας είχε δώσει εντολή στους παίκτες του να κατεβάσουν ταχύτητα για να μην… καρφωθούν πως δεν έχουν κινητικά ή νοητικά προβλήματα.

Αμέσως μετά από εκείνες τις αποκαλύψεις, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας για αθλήματα που απασχολούν άτομα με αναπηρία, Μάρτιν Βιθέντε, είχε υποβάλει την παραίτησή του αποδεχόμενος την ευθύνη. Οι αθλητές είχαν υποχρεωθεί να επιστρέψουν τα μετάλλιά τους, αν και στη συγκεκριμένη διοργάνωση η Ισπανία είχε τη μεγαλύτερη συγκομιδή στην ιστορία της με 107 μετάλλια, πίσω μόνο από Αυστραλία και Μεγάλη Βρετανία.


Πηγή: http://www.sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.