Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Στην τελική ευθεία ο ενιαίος φόρος ακινήτων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σε δημόσια διαβούλευση ακόμη και εντός της ημέρας το νομοσχέδιο.

Ενδεχομένως και εντός της ημέρας να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για το νέο ενιαίο φόρο στα ακίνητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι ο φόρος θα επιβάλλεται χωρίς να υπάρχει αφορολόγητο αναλογικά με το ύψος της αντικειμενικής αξίας, όπως συνέβαινε επί της ουσίας με τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.

Ο νέος φόρος παραπέμπει στο «χαράτσι» της ΔΕΗ, καθώς ο νέος φόρος θα υπολογίζεται (για διαμερίσματα, σπίτια, γραφεία, καταστήματα) βάσει κλίμακας 20 συντελεστών (με το αρχικό ποσό του φόρου να κυμαίνεται από 2,3 ευρώ το τ.μ και να φθάνει μέχρι τα 14 ευρώ ανάλογα με την τιμή ζώνης), οι οποίοι θα πολλαπλασιάζονται με άλλους συντελεστές που αφορούν την παλαιότητα, τις προσόψεις και τον όροφο της κάθε ιδιοκτησίας.

Για τα οικόπεδα που βρίσκονται εντός σχεδίου ή εντός οικισμού θα υπάρχει κλίμακα 25 συντελεστών με το ποσό του φόρου να κυμαίνεται από 20 ευρώ έως 30.000 ευρώ το στρέμμα ενώ για αγροτεμάχια προβλέπεται φόρος που θα ξεκινά από τα 1,5 ευρώ το στρέμματα θα προσαυξάνεται με βάση μια σειρά από συντελεστές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει να δεχθεί μία σειρά αλλαγών που αφορούν την εξαίρεση από τη νέα φορολογία ακινήτων που ανήκουν σε βιομηχανίες και βιοτεχνίες καθώς και σε διατηρητέα κτήρια ενώ στο νομοσχέδιο αναμένεται να συμπεριληφθεί και διάταξη που θα προβλέπει και τη μείωση του φόρου μεταβίβασης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.