Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Επικίνδυνες καθιζήσεις

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Οι σοβαρές καθιζήσεις που έχουν σημειωθεί σε τρία σημεία του επαρχιακού άξονα Θολού-Φιγαλείας-Επικούρειου Απόλλωνα, είναι η αιτία για τα μικροατυχήματα που έχουν συμβεί και όπως τονίζουν οι κάτοικοι, για να μεριμνήσουν οι αρμόδιοι για το σοβαρό αυτό θέμα, πρέπει να συμβεί δυστύχημα.

Λίγο μετά τις φωτιές του 2007, εμφανίστηκαν οι καθιζήσεις αυτές και μετά από τόσα χρόνια, οι μόνες ενέργειες των αρμοδίων είναι η επίστρωση από χαλίκι, το οποίο με τη βροχή υποχωρεί σταδιακά και το πρόβλημα αναδεικνύεται και πάλι στη χειρότερη μορφή του.

Συγκεκριμένα, στο δεύτερο σημείο του δρόμου που ενώνει το Λέπρεο με τη Φιγαλεία, οι κάτοικοι καταβρέχουν συνεχώς, γιατί η διέλευση των αυτοκινήτων δημιουργεί σύννεφα σκόνης που δεν τους επιτρέπουν να καθίσουν στην αυλή τους, δηλώνοντας αγανακτισμένοι ότι «ο δρόμος παραμένει σε αυτό το χάλι τόσα χρόνια… πρέπει επιτέλους κάποιος να ενδιαφερθεί! Είμαστε συνεχώς με το λάστιχο στο χέρι, γιατί περνούν τα αυτοκίνητα και δεν μπορούμε να καθίσουμε ούτε στην αυλή μας».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Λεπρέου, Παναγιώτη Νεοφώτιστο, «το θέμα αυτό μας απασχολεί εδώ και χρόνια. Εγώ ως πρόεδρος έχω απευθυνθεί στο δήμο και ο δήμος με τη σειρά του έχει ενοχλήσει επανειλημμένως την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας. Απ’ ότι ξέρω το έργο για την αποκατάστασή τους έχει δημοπρατηθεί, αλλά πότε θα ξεκινήσει; Τα τελευταία τρία χρόνια, έχει διακοπεί αρκετές φορές η συγκοινωνία, εξαιτίας της καθίζησης. Το λεωφορείο που μεταφέρει τους μαθητές στο πλησιέστερο σχολείο που βρίσκεται στη Ζαχάρω, ορισμένες φορές αδυνατεί να περάσει».

Άχρηστο το αρδευτικό κανάλι

Τουλάχιστον μία 15ετία, είναι άδειο το αρδευτικό κανάλι του Λεπρέου, λόγω ζημιών που έχει υποστεί.

Για να λειτουργήσει ξανά, απαιτούνται συντονισμένες ενέργειες για τον καθαρισμό των κλαδιών, των φύλλων και του χώματος που έχουν συσσωρευτεί και εμποδίζουν τη ροή και την ολοκληρωμένη συντήρησή του.

Οι κάτοικοι αδυνατούν να ποτίσουν τα λίγα στρέμματα που καλλιεργούν, κυρίως, για τη δική τους κατανάλωση, πόσω μάλλον αυτοί που έχουν στην κατοχή τους πολλά στρέμματα και, μάλιστα, βασίζονται οικονομικά στην παραγωγή και στην πώλησή τους.

Οι περισσότεροι νέοι έχουν πληγεί από την ανεργία

Ορισμένοι είχαν εγκατασταθεί πριν χρόνια στις μεγαλουπόλεις και τώρα σιγά σιγά επιστρέφουν στον τόπο τους, γιατί γνωρίζουν πολύ καλά ότι θα ξεφορτωθούν το ενοίκιο και φυσικά δεν θα αγωνιούν για το εάν θα έχουν τα απαραίτητα χρήματα για το σούπερ μάρκετ.

Επιστρέφοντας λοιπόν, σίγουρα είδαν τη διαφορά.

Εδώ δεν αγωνιούν τόσο… Τι γίνεται, όμως, από εδώ και πέρα; Οι άνθρωποι αυτοί, διανύοντας την πιο παραγωγική περίοδο της ζωής τους, δεν μπορούν να προσφέρουν, γιατί δεν υπάρχουν ευκαιρίες.

Δεν μπορούν να ασχοληθούν με τη γη, γιατί, σε αυτή την περίπτωση, ενώ έχουν τα απαραίτητα στρέμματα για το ξεκίνημα, δεν έχουν νερό να ποτίσουν τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις τους.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του χωριού, η εγκατάλειψη από τους νέους είναι δεδομένη από τη στιγμή που δεν υπάρχουν υποδομές για την απασχόληση τους. Λίγες είναι οι περιπτώσεις νέων που επέστρεψαν στο χωριό, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Έλλειψη αγροτικού ιατρού

Όπως τόνισε ο κ. Παναγιώτης Νεοφώτιστος, «τα αγροτικά ιατρεία στο Λέπρεο, αλλά και στα μικρά χωριά γύρω από αυτό, παραμένουν κλειστά.

Ο γιατρός περνούσε κανονικά, εξέταζε τους ασθενείς και κάνοντας την απαραίτητη συνταγογράφηση, έφευγε και ερχόταν πάλι την επόμενη εβδομάδα.

Ενώ επανδρώσαμε όλα τα αγροτικά ιατρεία με τα κατάλληλα μέσα, δεν έχουμε γιατρό εδώ και 2-3 μήνες, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται οι ηλικιωμένοι είτε με το ταξί είτε με τη συγκοινωνία να πηγαινοέρχονται για μία απλή συνταγογράφηση στη Ζαχάρω».

Δεν μπορούν να δουν ούτε τηλεόραση

Εδώ και χρόνια, οι κάτοικοι εκφράζουν τα παράπονά τους για την κακή λειτουργία των τηλεοράσεών τους, λόγω έλλειψης της κατάλληλης κεραίας.

Οι ηλικιωμένοι και οι άνεργοι νέοι που περνούν αρκετό χρόνο στους τέσσερις τοίχους είναι αρκετοί.

Οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν τη δυνατότητα να ξοδέψουν λίγο από το χρόνο τους μπροστά στην τηλεόραση.

Σύμφωνα με τους κατοίκους του χωριού, πριν χρόνια, είχε γίνει μία μάταιη ενέργεια αποκατάστασης του προβλήματος, καθώς, εξαιτίας του υψηλού κόστους, προτίμησαν την οικονομική λύση, η οποία βελτίωσε λίγο την κατάσταση, δεν έδωσε, όμως, τέλος στο πρόβλημα.

Αγροτικοί δρόμοι…

Ο Δήμος Ζαχάρως αναλαμβάνει τη συντήρηση της αγροτικής οδοποιίας, φέτος, όμως, δεν έχει διενεργηθεί ακόμα.

Σύμφωνα με τους κατοίκους του Λεπρέου, η απαραίτητη συντήρηση του αγροτικού οδικού δικτύου δεν έγινε, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται κατά τη διέλευση.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.