Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

Γρηγόρης Στεφανόπουλος: "Πρωτεργάτης στη δημιουργία ανανεώσιμων πρώτων υλών"

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ο 
Γρηγόρης Στεφανόπουλος είναι καθηγητής του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) και πρωτεργάτης της μεταβολικής μηχανικής και της Βιοτεχνολογίας, του πεδίου πάνω στον οποίο η βιομηχανία έχει στηρίξει τις ελπίδες της για παραγωγή προϊόντων που δεν θα καταπονούν τις φυσικές πηγές και δεν θα μολύνουν την ατμόσφαιρα. 

Η μεταβολική μηχανική αποτελεί πλατφόρμα ανάπτυξης μια νέας βιώσιμης οικονομίας που στηρίζεται σε ανανεώσιμες πρώτες ύλες αντί σε μη ανανεώσιμα καύσιμα (πετρέλαιο, άνθρακα ή φυσικό αέριο). 

Έχει συμβάλει σημαντικά στη σύνθεση νέων μεταβολικών μονοπατιών για την παραγωγή χημικών και καυσίμων. Οι μελέτες του οδήγησαν στην διευκρίνιση και πρόοδο της μεταβολικής μηχανικής ως ενός νέου τύπου οργανικής χημείας που μπορεί να επωφεληθεί από την δύναμη της μικροβιακής μεταβολικής μηχανικής για σύνθεση προϊόντων ποιότητας. 

Η εργαστηριακή δουλειά του Dr. Στεφανόπουλου περιλαμβάνει προσπάθειες να δημιουργηθούν μικρόβια που μπορούν να βοηθήσουν στην μετατροπή σακχάρων από ορισμένους τύπους φυτών σε αιθανόλη. Ηγείται δε, μιας ερευνητικής ομάδας που απαρτίζεται από 25 ερευνητές. 

Γεννήθηκε στις 10 Μαρτίου του 1950 στην Ελλάδα. Ολοκληρώνοντας τις σπουδές του στο Πολυτεχνείο Αθηνών, αποφάσισε να συνεχίσει στις ΗΠΑ. Φοίτησε εν συνεχεία, στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα και έπειτα απέκτησε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο της Μιννεσότα. 

Έχει διδάξει σε διάφορα Πανεπιστήμια, όπως στο Χάρβαρντ, το Πανεπιστήμιο της Μιννεσότα και την παρούσα περίοδο είναι Καθηγητής Χημικής μηχανικής και Βιοτεχνολογίας στο ΜΙΤ. 

Ο πολυβραβευμένος ελληνικής καταγωγής καθηγητής, μεταξύ άλλων τιμήθηκε το 2011 με το βραβείο ENI (Eni Award) για τις ανανεώσιμες και μη συμβατικές πηγές ενέργειας (Renewable and Non-conventional Energy Prize). Το 2010 τιμήθηκε με το George Washington Carver Award, BIO (Biotech Industry Organization) και με δεκάδες άλλα βραβεία και διακρίσεις. 

Είναι μέλος του Αμερικανικού Ινστιτούτου Χημικών Μηχανικών, της Αμερικανικής Κοινότητας Χημικών, της Κοινότητας Βιομηχανικής Μικροβιολογίας, της Αμερικανικής Κοινότητας Μικροβιολογίας, του Αμερικανικού Ινστιτούτου Ιατρικής και Βιολογικής Μηχανικής και της Αμερικανικής Ένωσης Επιστημονικής Προόδου. 

Έχει εκδόσει 5 βιβλία και πάνω από 330 συγγράμματα και 50 πατέντες. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.