Κυριακή 18 Αυγούστου 2013

Προετοιμάστε κατάλληλα τα παιδιά για το σχολείο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μερικές χρήσιμες συμβουλές για την ομαλή προσαρμογή τους μετά τις διακοπές.

Η χαλάρωση κάθε προγράμματος κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, οι ζέστες, οι διακοπές, τα ξενύχτια, είναι φυσικό να έχουν αποσυντονίσει όχι μόνο τα παιδιά μας αλλά κι εμάς τις ίδιες.

Να όμως, που ο καιρός που θα ξανανοίξουν τα σχολεία πλησιάζει και η προσγείωση στην πεζή πραγματικότητα φαντάζει σαν επιτακτική ανάγκη.

Όσο λοιπόν πιο γρήγορα ανασυνταχθούμε τόσο καλύτερα.

Στόχος μας θα πρέπει να είναι, να επαναφέρουμε γρήγορα μεν, αλλά και ομαλά, τον ρυθμό την οικογένειας σ’ ένα πιο προγραμματισμένο tempo, για να αποφορτιστούν και τα παιδιά μας και να προετοιμαστούν για το βαρύ σχολικό πρόγραμμα που τα περιμένει.

Ας δούμε λοιπόν μαζί κάποιους τρόπους, επιλέγοντας δραστηριότητες που θα τα διασκεδάσουν και θα σας βοηθήσουν να τα στρέψετε – από την καλοκαιρινή ραστώνη – στους ρυθμούς της σχολικής ζωής.

Η λογική αυτών των δραστηριοτήτων βασίζεται στο γεγονός, ότι όπως ακριβώς ο οργανισμός των παιδιών μας χρειάζεται αφθονία κινήσεων για να είναι υγιής, έτσι και το μυαλό τους χρειάζεται άσκηση, για να παραμείνει κοφτερό!

Ώρα για puzzle

Οι γρίφοι των puzzles, είναι μια ευχάριστη διασκέδαση για ολόκληρη την οικογένεια.

Βελτιώνουν το συντονισμό χεριών - ματιών, τις δυνατότητες για την επίλυση ενός προβλήματος και την ομαδική σκέψη.

Προκαλέστε λοιπόν τα παιδιά σας για να συναρμολογήσουν ένα puzzle, σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα, απ’ ότι συνήθως χρειάζονται.

Καλό είναι, να είστε κι εσείς μέλος του παιχνιδιού, προσπαθώντας αντίστοιχα να συναρμολογήσετε το δικό σας puzzle.

Παιχνίδια με κάρτες

Υπάρχουν πολλά και όμορφα επιτραπέζια παιχνίδια - για παιδιά κάθε ηλικίας – που παίζονται με κάρτες.

Τα παιχνίδια αυτά ενισχύουν τη μνήμη και τις μαθηματικές δεξιότητες.

Μ’ αυτό τον τρόπο, θα τα βοηθήσετε να αρχίσουν να συγκεντρώνονται σε κάτι συγκεκριμένο, να μην διασπάται η προσοχή τους και ανάλογα με το έπαθλο, να καταβάλουν ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια.

Η θεία Λένα

Θυμάμαι, ότι μικρή, το καλύτερό μου ήταν να ακούω ιστορίες δίπλα στο τζάκι της αγαπημένης μου γιαγιάς στο χωριό ή χουζουρεύοντας κάτω από την ζεστή κουβέρτα μου.

Παροτρύνετε λοιπόν τα παιδιά σας, να πλάσουν ευχάριστες ιστοριούλες με λέξεις ή με θέματα που θα τους προτείνετε.

Κάτι εξίσου διασκεδαστικό, είναι να φτιάξετε μαζί μια ιστορία, λέγοντας μια πρόταση εσείς και αμέσως μετά – ακολουθώντας το νόημα της ιστορίας - μια πρόταση το παιδί σας.

Μ’ αυτόν τον τρόπο, θα το βοηθήσετε να γίνει περισσότερο δημιουργικό και να μάθει να εκφράζεται και να περιγράφει ακόμα καλύτερα.

Μια τέτοια ιστορία, θα είναι πολύ όμορφο να την βιντεοσκοπήσετε και να την κρατήσετε για ενθύμιο.

Το παιδί σας, σίγουρα θα ξετρελαθεί όταν θα την ξαναδεί μετά από μερικά χρόνια!

Χέρια ψηλά...

Οι δραστηριότητες που απαιτούν τη χρήση και των δύο χεριών, όπως η γλυπτική, το παίξιμο του πιάνου, ακόμη και η χαρτοκοπτική, βοηθούν συγχρόνως στην σωστή λειτουργία τόσο του δεξιού όσο και του αριστερού κέντρου του εγκεφάλου.

Μια άλλη ιδέα:

Προτρέψτε τα παιδιά σας να σχεδιάσουν ή να χρωματίσουν με το αντίθετο χέρι – το αριστερό αν είναι δεξιόχειρα ή το αντίθετο. Το αποτέλεσμα θα είναι γι’ αυτά πολύ διασκεδαστικό!

Οποιαδήποτε δραστηριότητα που χρησιμοποιεί το αντίθετο χέρι, εξασκεί την μη κυρίαρχη πλευρά του εγκεφάλου κι αυτός ακριβώς είναι ένας πολύ σημαντικός τρόπος για να γυμναστούν εξίσου και οι δυο πλευρές του παιδικού εγκεφάλου.


Πηγή: http://fe-mail.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.