Κυριακή 18 Αυγούστου 2013

"Θηλιά για τα φαρμακεία τα ληξιπρόθεσμα 75 εκατ. €"

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Με ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 70 εκατ. ευρώ, που εκκρεμούν από το 2010, αιτήσεις για άδεια πρόσκαιρου κλεισίματος φαρμακείων να κατατίθενται καθημερινά και με το φόβο να επιτραπεί η πώληση των μη υποχρεωτικών συνταγογραφούμενων φαρμάκων από τα σούπερ μάρκετ ανέλαβε τα καθήκοντά του προ μηνών ο νέος πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου. Κυριάκος Θεοδοσιάδης.

Σας παραθέτουμε ένα απόσπασμα της συνέντευξης του κ. Θεοδοσιάδη από την εφημερίδα "Τύπος της Κυριακής":

Ποιες είναι σήμερα οι βασικές εκκρεμότητες στον κλάδο των φαρμακοποιών στη σχέση τους με την Πολιτεία και τον ΕΟΠΥΥ;

Οι εκκρεμότητες είναι πολλές. Η κυριότερη είναι οι πληρωμές. Ζητάμε την εφαρμογή της Κοινοτικής Οδηγίας που αφορά στη ρύθμιση των πληρωμών μέσα σε 60 μέρες. Το ίδιο ισχύει και για τα ληξιπρόθεσμα χρέη από το 2010. Ζητάμε την νομοθετική ρύθμιση.

Έχει σταθεροποιηθεί η κατάσταση ή ακόμα κλείνουν τα φαρμακεία; Ποια είναι η κατάσταση πανελλαδικά σε ό,τι αφορά τα λουκέτα;

Η κατάσταση δεν μπορεί ούτε να βελτιωθεί ούτε να σταθεροποιηθεί όσο ο ΕΟΠΥΥ έχει τόσο μεγάλα διαστήματα καθυστερήσεων στις πληρωμές του. Από την άλλη πλευρά, μια μικρή ανάσα ρευστότητας θα ήταν η πληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών που χρονολογούνται από το 2010. Όμως ούτε εκεί φαίνεται αποτέλεσμα μέχρι σήμερα, παρά τις πολλές προσπάθειες που καταβάλλονται. Απόρροια αυτής της δυσάρεστης κατάστασης είναι να αυξάνονται καθημερινά οι αιτήσεις για άδειες πρόσκαιρου κλεισίματος φαρμακείων λόγω οικονομικής αδυναμίας.

Τι γίνεται με τα ληξιπρόθεσμα χρέη του ΕΟΠΥΥ; Πόσα χρωστούν και πόσα έχουν δώσει; Πού εντοπίζεται το πρόβλημα;

Το μεγάλο πρόβλημα είναι τα ληξιπρόθεσμα που χρονολογούνται από το 2010 και ανέρχονται στο ποσό των 75 εκατομμυρίων ευρώ. Είναι δε χρέη των ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ. Η μέχρι σήμερα εμπειρία έχει δείξει ότι τα υπάρχοντα γραφειοκρατικά εμπόδια μπορούν να ξεπερασθούν μόνο με νέο νόμο που θα παρακάμπτει αυτές τις δυσκολίες. Κάθε άλλη προσπάθεια δεν θα έχει αποτέλεσμα λόγω της διάλυσης των ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.