Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Η «τρύπα» στον ΕΟΠΥΥ στο επίκεντρο της τρόικας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η «τρύπα» στον ΕΟΠΥΥ, η οποία υπολογίζεται από το οικονομικό επιτελείο σε 1,2 δις ευρώ για τη διετία 2013- 2014 και αποτελεί το κύριο μέρος του συνολικού δημοσιονομικού κενού (περίπου 2 δισ. ευρώ) για τη συγκεκριμένη περίοδο, θα αποτελέσει ένα από τα βασικά αντικείμενα των σημερινών διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

Ενώ, ένα επιπλέον «αγκάθι», έστω και σε μικρότερο βαθμό, αποτελεί και η επιμονή της τρόικας να εφαρμοσθεί το μέτρο της εισφοράς 0,2% στον τζίρο των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ από το 2014 (που επηρεάζει και το δημοσιονομικό κενό 2013- 2014), μέτρο που απέφυγε η κυβέρνηση για το 2013 και επιμένει να το «ξορκίζει» και για το επόμενο έτος. «Το παλεύουμε για την εισφορά, έχουμε εναλλακτικά σχέδια, η εισφορά είναι παράλογη και τριτοκοσμική», δήλωσε στο σημείο αυτό στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Παράλληλα, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων παραμένει και το εάν το 2014 ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων θα εισπράττεται από τη ΔΕΗ ή από τις Εφορίες (με την τρόικα να αμφισβητεί έως τώρα την αποτελεσματικότητα του εισπρακτικού μηχανισμού και το υπουργείο Οικονομικών να υποστηρίζει ότι είναι μεγαλύτερη η εισπραξιμότητα του ΦΑΠ), καθώς και το ζήτημα της διαθεσιμότητας των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων. «Έως τώρα δεν είχαμε κάνει κάτι, δεν υπάρχει περίπτωση να ικανοποιηθεί η διαθεσιμότητα όπως είχαμε πει», επισήμανε υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών.

Στο φορολογικό «μέτωπο» φαίνεται ότι εγκαταλείπεται το αίτημα της κυβέρνησης για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% («δεν είναι εύκολο με τέτοιο κενό», δηλώνουν από το υπουργείο Οικονομικών). Αντίθετα, εκτός συγκλονιστικού απρόοπτου, αποφεύχθηκε η μείωση, από 5 σε 4, των δόσεων για τον ειδικό φόρο στα ακίνητα εφέτος, όπως αρχικά ζητούσε η τρόικα.

Χθες, μετά από μια μαραθώνια συνάντηση περίπου εννέα ωρών, το οικονομικό επιτελείο και οι εκπρόσωποι των δανειστών ανανέωσαν το ραντεβού τους για σήμερα στις 7 το απόγευμα, με την κυβέρνηση να επιδιώκει να υπάρξει μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο έως την προσεχή Κυριακή το αργότερο. Προκειμένου, στο Eurogroup της Δευτέρας 8 Ιουλίου να υπάρχει μια βάση συζήτησης του αναθεωρημένου Μνημονίου και κατ' επέκταση της δόσης των 8,1 δις. ευρώ. Σύμφωνα με παράγοντες του οικονομικού επιτελείου, είναι πολύ πιθανό να υπάρξει μια έγκριση για τη δόση, η οποία, όμως, θα εκταμιεύεται τμηματικά ανάλογα με την υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων, όπως, για παράδειγμα, της διαθεσιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων και των γενικότερων αλλαγών στο Δημόσιο.

Υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ότι «πρώτη φορά τα είδαν τόσο αναλυτικά με τα δικά μας επιχειρήματα. Χρειαζόμαστε περισσότερη τεχνική επεξεργασία, καθώς σε καμία περιοχή η τρόικα δεν είπε ότι κλείσαμε». Πάντως, αρκετά στελέχη εξέφραζαν μια συγκρατημένη αισιοδοξία, με χαρακτηριστική τη ρήση στελέχους που μετείχε στις σημερινές διαπραγματεύσεις ότι «η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε εξέλιξη και γράφονται τα προαπαιτούμενα, τα οποία θα ενταχθούν στο πολυνομοσχέδιο που επιχειρείται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή τη Δευτέρα».

Άκρως ενδεικτικό του «αγώνα δρόμου» που δίνει η κυβέρνηση, είναι ότι χθες συμμετείχαν διαδοχικά στη συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με την τρόικα αρκετά μέλη της κυβέρνησης, οι οποίοι εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις.

Στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, βρέθηκαν, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός και ο υφυπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης και Αντώνης Μπέζας, ο υπουργός και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης και Ασημάκης Παπαγεωργίου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου και ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου. Για περίπου 40 λεπτά, μετείχαν στις συζητήσεις, ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Γιάννης Εμίρης και η πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Αναστασία Σακελλαρίου.

Ενώ, παρών καθ' όλη τη μακρά συζήτηση ήταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Φίλιππος Σαχινίδης, προκειμένου να συντμηθεί ο απαιτούμενος χρόνος ενημέρωσης του ΠΑΣΟΚ εν όψει του πολυνομοσχεδίου, το οποίο θα συμπεριλαμβάνει όλα τα προαπαιτούμενα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.