Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Οδύσσειες πίσω από την ιθαγένεια

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Οι αντίπαλοί του τον περνούσαν τουλάχιστον ένα κεφάλι. Ο Αλέξανδρος με τα μακριά χέρια και τα πόδια σαν σπιρτόξυλα ελισσόταν ανάμεσά τους με μαεστρία. Αν και 11 ετών, προπονείται με το εφηβικό τμήμα του Φιλαθλητικού.

Για τον προπονητή του είναι μεγαλύτερο ταλέντο από τον αδερφό του, τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, που απέκτησε πρόσφατα την ελληνική ιθαγένεια, θα μετακομίσει στον κόσμο του NBA και χτες συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Για την ελληνική πολιτεία όμως ο μικρός αδελφός του Γιάννη είναι ανύπαρκτος. Στην ίδια οικογένεια υπάρχουν πλέον δύο παιδιά με διαβατήρια και άλλα δύο μετέωρα, χωρίς πατρίδα στα χαρτιά.

Ο 18χρονος Γιάννης Αντετοκούνμπο και ο 20χρονος αδελφός του Θανάσης - παίκτες του μπάσκετ και οι δύο - αναγνωρίστηκαν έπειτα από πολύμηνη ταλαιπωρία και πιέσεις της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης ως έλληνες πολίτες. Οι γονείς τους, μετανάστες από τη Νιγηρία, εξασφάλισαν άδειες διαμονής.

Ο Θανάσης και ο Γιάννης γεννήθηκαν και μεγάλωσαν εδώ, όπως και τα μικρότερα αδέλφια τους, ο 11χρονος Αλέξανδρος και ο 15χρονος Κώστας. Μόνο που αυτά δεν κατέχουν έγγραφα. Το πάγωμα του Νόμου 3838/2010 για την ιθαγένεια μετά την κρίση του ως αντισυνταγματικού από το Συμβούλιο της Επικρατείας και ο παραλογισμός της ελληνικής νομοθεσίας έχουν δημιουργήσει και άλλες διχασμένες στα χαρτιά οικογένειες όπως αυτή.

Περίπου 200.000 είναι τα παιδιά μεταναστών που είτε γεννήθηκαν στην Ελλάδα είτε βρέθηκαν εδώ σε βρεφική ηλικία. Στο Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών υπολογίζουν σε 4.000 σε όλη τη χώρα τα παιδιά που κατάφεραν να αποκτήσουν ιθαγένεια προτού παγώσει ο Ν. 3838 (γνωστός και ως «νόμος Ραγκούση»).

Και αυτός ο νόμος όμως, παρά τα βήματα που έκανε μπροστά, στην πράξη είχε κενά. Προέβλεπε ότι σε περίπτωση που τα παιδιά μεταναστών είναι ανήλικα οι γονείς πρέπει να καταθέσουν τις αιτήσεις ιθαγένειας. Ομως οι γονείς πρέπει να διαμένουν εδώ νόμιμα. Πρακτικά αυτό ήταν δύσκολο, καθώς η ανανέωση των αδειών διαμονής εξαρτάται από εργασιακά ένσημα που σπανίζουν στην κρίση.

Αλλες φορές τα αιτήματα σκόνταφταν σε κάποιο γκισέ δημοσίου υπαλλήλου, όπως στην περίπτωση της Ιωάννας Οκούντιγιε. Γεννήθηκε στην Αθήνα από νιγηριανούς γονείς. Στα 18 της κατέθεσε τα χαρτιά για την ιθαγένεια. «Επειδή ο πατέρας μου είχε πεθάνει στην Ελλάδα, χρειαζόταν πιστοποιητικό θανάτου. Ομως η δημοτική υπάλληλος δεν το δεχόταν. Μου είπε ότι ο πατέρας μου πέθανε παράνομος. Οτι έπρεπε να ανανεώνω την άδεια του νεκρού», λέει η 21χρονη σήμερα Οκούντιγιε. Με τη βοήθεια του Συνηγόρου του Πολίτη ξεπέρασε αυτό το εμπόδιο για να κολλήσει η αίτησή της σε λάθος αναγραφή του ονόματός της στη ληξιαρχική πράξη. Τώρα κατέχει πενταετή άδεια διαμονής.

Αυτά τα εμπόδια έχουν δημιουργήσει στην Ελλάδα διάφορα μοντέλα οικογένειας, όπως τονίζουν εκπρόσωποι της μη κυβερνητικής οργάνωσης ASANTE: 1) παιδιά με ιθαγένεια, μητέρα με άδεια επί μακρόν διαμένοντος και πατέρας χωρίς χαρτιά, 2) ενήλικο τέκνο με ιθαγένεια και ανήλικο τέκνο χωρίς, καθώς οι γονείς δεν διαθέτουν άδεια διαμονής, 3) παιδί με ιθαγένεια και αδέλφια τα αιτήματα των οποίων έχουν παγώσει.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.