Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Αντισυνταγματική η ρύθμιση για το επίδομα πολυτέκνων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Θέμα αντισυνταγματικότητας θέτει το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής για το άρθρο 65 του νομοσχεδίου για την ενσωμάτωση οδηγίας της ΕΕ, για την ρύθμιση θεμάτων της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχου (ΕΛΤΕ) και την αναμόρφωση του οργανισμού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Αυτό αφορά στο επίδομα τέκνων προς τους πολύτεκνους και τρίτεκνους και προβλέπει ότι θα αποδίδεται με βάση το σύνολο του οικογενειακού εισοδήματος και όχι το φορολογητέο, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Καθιστά δηλαδή αυστηρότερους του όρους και τα κριτήρια για την χορήγηση του επιδόματος, αποκλείοντας έτσι χιλιάδες πολύτεκνες οικογένειες από αυτό.

Σύμφωνα με την έκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου, ο κοινός νομοθέτης δεσμεύεται από τον απαγορευτικό κανόνα που υπαγορεύει πως «δεν είναι συνταγματικώς ανεκτός ο περιορισμός ή η υποβάθμιση της παρεχόμενης στους πολυτέκνους ειδικής φροντίδας άνευ αποχρώντος λόγου». Στο ίδιο μήκος κύματος, σημειώνεται ότι «δεν είναι συνταγματικά ανεκτές ρυθμίσεις με τις οποίες ορισμένες πολύτεκνες οικογένειες εξαιρούνται της ειδικής κρατικής φροντίδος», αλλά και πως «η θέσπιση εξαιρέσεων με κριτήρια αναγόμενα στο εισόδημα των πολυτέκνων οικογενειών δεν είναι συνταγματικώς επιτρεπτή».

Αίσθηση προκαλεί πάντως, το γεγονός ότι το Επιστημονικό Συμβούλιο έχει διαφορετική άποψη για τους τρίτεκνους. Για εκείνους αποδέχεται να διαφοροποιούνται οι προβλεπόμενες παροχές βάσει εισοδηματικών κριτηρίων.

Αντιδρώντας, κύκλοι του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα δεν έκρυβαν την έκπληξή τους για την εν λόγω κρίση του Επιστημονικού Συμβουλίου, ισχυριζόμενοι ότι δεν είναι δυνατόν εισόδημα που υπόκειται σε φορολογία να μην προσμετράται στο συνολικό εισόδημα.


Πηγή: http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.