Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Έρχονται κατασχέσεις-εξπρές

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Κατασχέσεις-εξπρές, μείωση των προστίμων για μη υποβολή δηλώσεων αλλά και αμφιλεγόμενες διαδικασίες σε ό,τι αφορά τη σύλληψη της φοροδιαφυγής προβλέπει το προσχέδιο του νέου Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών, ο οποίος αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στα μέσα Ιουλίου.

Ερωτηματικά προκαλεί η πρόβλεψη του προσχεδίου ότι εάν το ποσό φόρου που προκύπτει βάσει της φορολογικής δήλωσης υπολείπεται του φόρου που υπολογίζει η εφορία, ο φορολογούμενος θα καταβάλλει εκτός από τον αναλογούντα φόρο και το 10% της διαφοράς του φόρου, όταν αυτή είναι έως 20%. Θα καταβάλλει το 50% του ποσού φόρου που δεν δηλώθηκε εάν η διαφορά των δύο φόρων είναι έως 50% και το 100% του ποσού φόρου που δεν δηλώθηκε εάν αυτό είναι ίσο ή υψηλότερο του 50% της φορολογικής υποχρέωσης βάσει της φορολογικής δήλωσης. Πρόκειται για διάταξη που ουσιαστικά επιβραβεύει τη φοροδιαφυγή με... μέτρο!

Σύμφωνα με τον νέο Κώδικα ο φορολογούμενος ή οποιοδήποτε πρόσωπο θα υπόκειται σε διοικητικό πρόστιμο στις περιπτώσεις που δεν υποβάλλει φορολογική δήλωση ή δήλωση παρακράτησης φόρου εμπρόθεσμα, εάν δεν παρακρατήσει φόρο, εάν δεν ανταποκριθεί σε αίτημα πληροφοριών της φορολογικής διοίκησης, εάν δεν συνεργαστεί στη διάρκεια φορολογικού ελέγχου, εάν δεν γνωστοποιήσει την ιδιότητά του ή τον διορισμό του ως φορολογικού αντιπροσώπου, εάν δεν εγγραφεί ως φορολογούμενος ή εάν δεν συμμορφωθεί με κάθε υποχρέωση για την τήρηση βιβλίων και στοιχείων.

Τα πρόστιμα για τις παραβάσεις αυτές θα καθορίζονται στα 300 ευρώ εάν ο φορολογούμενος δεν είναι υπόχρεος τήρησης λογιστικών βιβλίων, στα 1.000 ευρώ εάν ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης βιβλίων και στοιχείων με βάση απλοποιημένα λογιστικά πρότυπα και στα 2.000 ευρώ εάν ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης βιβλίων και στοιχείων με βάση πλήρη λογιστικά πρότυπα.

Εάν το ποσό του φόρου δεν καταβληθεί εμπρόθεσμα θα επιβάλλεται πρόστιμο εκπρόθεσμης καταβολής. Το πρόστιμο θα ανέρχεται σε κάθε περίπτωση στο 1% εφόσον καταβληθεί οποιαδήποτε ημέρα του ημερολογιακού μήνα κατά τον οποίο είναι οφειλόμενο. Το συνολικό δε πρόστιμο εκπρόθεσμης καταβολής δεν θα μπορεί να υπερβεί το 100% του οφειλόμενου φόρου.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.