Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

ΕΣΑμεΑ: Έκθεση της UNICEF για τα παιδιά με αναπηρία - Προστατέψτε τα!

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 31.05.2013

Η Παγκόσμια Οργάνωση για την Αναπηρία(International Disability Alliance - IDA) και η ΕΣΑμεΑ χαιρετίζουν την έκθεση της UNICEF για την κατάσταση των παιδιών στον κόσμο το 2013, που παρουσιάστηκε στις 29 Μαΐου στο Βιετνάμ. Η κατάσταση των παιδιών με αναπηρία είναι από καιρό προτεραιότητα του αναπηρικού κινήματος και των οργανώσεών του σε όλο τον κόσμο. Η δρομολόγηση της έκθεσης της UNICEF θα εξυπηρετήσει ως αναγνώριση της ευθύνης ότι το μέλλον δεν μπορεί να προγραμματιστεί χωρίς όλα τα παιδιά, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών με αναπηρία.

Τα παιδιά με αναπηρία είναι ιδιαίτερα ευάλωτα και υφίστανται πολλές διακρίσεις. Είναι αόρατα στην κοινωνία. Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία (UN CRPD) αναγνωρίζει ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στα παιδιά με αναπηρία, προκειμένου να διασφαλιστεί το δικαίωμά τους για πλήρη ένταξη στην κοινωνία. Αυτό περιλαμβάνει θέματα όπως η αναγνώριση των ικανοτήτων των παιδιών, το δικαίωμα να ζουν στην κοινότητα και το δικαίωμα να ζουν σε οικογένεια (και όχι σε ίδρυμα) και το δικαίωμα σε μια συμμετοχική εκπαίδευση.

Η ΕΣΑμεΑ συγχαίρει την UNICEF που έθεσε με σαφήνεια το τι πρέπει να κάνει και για το γεγονός ότι στόχος της έκθεσης είναι να ανεβούν ψηλά στην ατζέντα για την Ανάπτυξη τα παιδιά με αναπηρία και να συμπεριληφθούν στις εθνικές πολιτικές. Οι συστάσεις που διατυπώνονται στην έκθεση γίνονται με βάση την αρχή της συμμετοχής, σύμφωνα με την Σύμβαση και είναι αποτέλεσμα ευρείας διαβούλευσης με μια σειρά από φορείς των Ηνωμένων Εθνών, της Κοινωνίας των Πολιτών και μεμονωμένων ατόμων.

Ο Ιωάννης Βαρδακαστάνης, πρόεδρος της IDA και της ΕΣΑμεΑ δήλωσε: «Η έκθεση είναι ένα σημαντικό επίτευγμα. Είναι πλέον καιρός να δοθεί επείγουσα προσοχή στις συστάσεις της έκθεσης. Η IDA θα υποστηρίξει την UNICEF στις προσπάθειές της και θα ενθαρρύνει τους φορείς μέλη της να διαδραματίσουν το ρόλο τους. Η UNICEF κατέχει μια σαφή ηγετική θέση στην εφαρμογή της Σύμβασης. Η IDA αναγνωρίζει ιδιαίτερα το έργο της Ανώτερης Συμβούλου για την Αναπηρία Rosangela Berman Bieler και της ομάδα της που διεκπεραίωσαν την διαδικασία της έκθεσης και θεωρεί το έργο τους ως ένα εξαιρετικό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο ο ΟΗΕ μπορεί να προωθήσει τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία. Η IDA πιστεύει ότι η UNICEF θα διαδραματίζει ηγετικό ρόλο μεταξύ των Ηνωμένων Εθνών στην ανοίγοντας το δρόμο για την ενσωμάτωση των ατόμων με αναπηρία στα Ηνωμένα Έθνη».


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 95 KB)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.