Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Ένας χρόνος αναμονής για τις επιτροπές - Καθυστερήσεις μηνών στις πληρωμές

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Στο έλεος της γραφειοκρατίας και της... ανάγκης για δημοσιονομικό πλεόνασμα, οι άνθρωποι που έχουν πραγματική ανάγκη την κρατική πρόνοια την στερούνται για όλη τους τη ζωή.

Αντιθέτως, εισπράττουν μόνο ταλαιπωρία και απαξίωση.

Ταλαιπωρία για να αποδεικνύουν κάθε δύο χρόνια ότι πραγματικά είναι ΑμΕΑ και απαξίωση καθώς οι πληρωμές τους καθυστερούν επί μήνες χωρίς κανείς να ενδιαφέρεται πώς θα επιβιώσουν.

Το... καψόνι στις επιτροπές

Τα ΑμΕΑ που διεκδικούν τα προνοιακά επιδόματα, εξαναγκάζονται, με το γράμμα του νόμου και ελέω του Κράτους που ποτέ δεν λειτούργησε στην περίπτωσή τους, σε ένα διετές καψόνι: την επιτροπή.

Όπως λέει στο newpost ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμΕΑ Αντώνης Χαροκόπος, «για την πρώτη επίσκεψη στην επιτροπή κάποιος περιμένει το λιγότερο ένα χρόνο, από τη στιγμή που θα αιτηθεί ένα προνοιακό επίδομα.

Η υγεινομική επιτροπή, που συγκροτείται από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, θα αποφασίσει το ποσστό αναπηρίας του κάθε ατόμου. Ανάλογα με το ποσοστό και την πάθηση, είτε χαρκατηρίζεσαι ΑμΕΑ εφ'όρου ζωής – περιπτώσεις που μειωψηφούν – είτε χαρακτηρίζεσαι προσωρινά ΑμΕΑ. Στη δεύτερη περίπτωση, που είναι και η πιο διαδεδομένη, πρέπει κάθε δύο χρόνια να σε εξετάζει μια τέτοια επιτροπή».

Τότε αρχίζει το... «καψόνι»

«Μόλις συμπληρωθεί η διετία το επίδομα παύει να χορηγείται. Ο δικαιούχος περιμένει τη σειρά του για την επιτροπή... ο μικρότερος χρόνος αναμονής είναι 14 μήνες.

Όλο αυτό το διάστημα, απλά δεν πληρώνεται. Όταν έρθει η σειρά του, αν η υγειονομική επιτροπή ανανεώσει την απόφασή του ότι όντως ο δικαιούχος έχει κάποια αναπηρία, τότε θα πληρωθεί αναδρομικά. Φυσικά με την καθυστέρηση που έχουμε πια συνηθίσει».

Τα προνοιακά επιδόματα στην υπηρεσία... του ελλείμματος

Η χορήγηση των επιδομάτων στους δικαιούχους έχει, πλέον, περιέλθει στην αρμοδιότητα των δήμων. Τα χρήματα,όμως, όχι.

Οι δήμοι περιμένουν από το υπουργείο Οικονομικών κάθε δίμηνο να πιστώσει στους λογαριασμούς τα χρήματα αυτά. Τα προνοιακά επιδόματα πληρώνονται ανά δίμηνο και το ύψος τους κυμαίνεται από 650 εως 1400 ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών, τα τελευταία δύο χρόνια, καθυστερεί χαρκακτηριστικά τις πληρωμές, φέρνοντας τις αυτοδιοικήσεις σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.

«Μας χρωστάνε το δίμηνο Μάρτιος-Απρίλιος. Κρατάνε τα χρήματα ώστε να συμπληρώνουν τα δημοσιονομικά μεγέθη και να εμφανίζουν πλεόνασμα στον προϋπολογισμό», λέει ο Αντώνης Χαροκόπος.


Πηγή: http://newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.