Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Νικήστε τον πόνο με τη ρεφλεξολογία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Έρευνα δείχνει πως είναι εξίσου δραστική με τα παυσίπονα.

Εξίσου δραστική με τα παυσίπονα φαίνεται πως είναι η ρεφλεξολογία. Νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ δείχνει ότι η συγκεκριμένη μέθοδος μπορεί να ανακουφίσει αποτελεσματικά από τους πόνους αρθρίτιδας ή οσφυαλγίας.

Η ίδια έρευνα επίσης, αποδεικνύει ότι όσοι υποβάλλονται σε θεραπεία ρεφλεξολογίας βιώνουν έως και 40% λιγότερο πόνο και ότι είναι σε θέση να τον υπομείνουν για περίπου 45% μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Τα ευρήματα της έρευνας είναι ιδιαίτερα σημαντικά, καθώς είναι η πρώτη φορά που τεκμηριώνεται επιστημονικά ότι αυτή η πανάρχαια φυσική μέθοδος μπορεί να καταπολεμήσει τον οξύ πόνο. Μάλιστα, όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, η ρεφλεξολογία θα μπορούσε να εφαρμοστεί συνδυαστικά με την παραδοσιακή ιατρική για τη θεραπεία παθήσεων όπως η οστεοαρθρίτιδα, η οσφυαλγία, ακόμη και ο καρκίνος.

Για την διεξαγωγή της μελέτης οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να πάρουν μέρος σε πείραμα δύο φάσεων. Στην πρώτη φάση βύθισαν το χέρι τους σε παγωμένο νερό, έχοντας προηγουμένως υποβληθεί σε θεραπεία ρεφλεξολογίας. Στη δεύτερη φάση βύθισαν και πάλι το χέρι τους στο παγωμένο νερό, χωρίς να έχουν κάνει θεραπεία ρεφλεξολογίας, πιστεύοντας ωστόσο ότι δίπλα από το δοχείο με το νερό λάμβαναν ανακούφιση από μια ειδική συσκευή αντιμετώπισης πόνου, η οποία όμως στην πραγματικότητα δεν είχε τεθεί σε λειτουργία. Στην περίπτωση που είχε προηγηθεί συνεδρία ρεφλεξολογίας, οι εθελοντές μπορούσαν να κρατήσουν το χέρι τους βυθισμένο στο παγωμένο νερό για περισσότερο χρόνο και να ανεχτούν τον πόνο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η επικεφαλής της έρευνας, δρ Κάρολ Σάμιουελ, εξηγεί: «Η ρεφλεξολογία μειώνει την αίσθηση του πόνου. Πιθανόν να ενεργεί με τον ίδιο τρόπο όπως ο βελονισμός, απελευθερώνοντας χημικές ουσίες στον εγκέφαλο που περιορίζουν τα σήματα του πόνου». Άλλωστε, η πρακτική της ρεφλεξολογίας βασίζεται στη λογική ότι στα πέλματά μας υπάρχουν χιλιάδες νευρικές απολήξεις που αντιστοιχούν σε διαφορετικά σημεία του σώματός μας. Όταν ασκείται πίεση σε συγκεκριμένα σημεία του πέλματος, ενεργοποιούνται νευρικές απολήξεις που στέλνουν οδηγίες και με αυτό τον τρόπο, νιώθουμε ανακούφιση από τους πόνους.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Complementary Therapies in Clinical Practice».


Πηγή: http://www.vita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.