Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Η Πατραϊκή Μαντολινάτα στην Αρχαία Ολυμπία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Συναυλία με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων 2013, η Ζ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων θα πραγματοποιήσει την Κυριακή 19 Μαΐου Συναυλία με τίτλο «Παγκόσμια Ημέρα των Μουσείων… μετά μουσικής», στο περιστύλιο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ολυμπίας. Το Σύνολο Μουσικής Δωματίου της Πατραϊκής Μαντολινάτας θα παρουσιάσει αυθεντικά έργα του 20ου αιώνα για σύνολα νυκτών εγχόρδων από την Ιρλανδία, την Ιαπωνία, τη Βόρεια και Λατινική Αμερική, την Ισπανία, την Τουρκία, και την Ελλάδα.

Το μαντολίνο και τα νυκτά έγχορδα αυτής της οικογένειας ήταν επί αιώνες από τα πιο δημοφιλή και σημαντικά όργανα στην Ευρώπη. Ξεχώρισαν την περίοδο της Αναγέννησης και του Μπαρόκ. Τα χρόνια αυτά το μαντολίνο απέκτησε σπουδαίο ρεπερτόριο και δικιά του τεχνική παιξίματος. Καταξιωμένοι συνθέτες όπως οι Scarlatti και Vivaldi στην περίοδο Μπαρόκ και Mozart, Beethoven και Hummel στην Κλασική περίοδο, συνέθεσαν έργα ειδικά για μαντολίνο. Στην Ρομαντική περίοδο εξελίσσεται και εμπλουτίζεται σημαντικά. Τα τελευταία χρόνια, σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, το κλασικό μαντολίνο χαίρει μιας ευρύτατης αναγέννησης, άνθησης και εξέλιξης. Συνεχώς αυξάνεται ο αριθμός των νέων ορχηστρών νυκτών εγχόρδων και των νέων σολίστ μαντολίνου που εκτελούν έργα από το ένδοξο παρελθόν αλλά και έργα συγχρόνων συνθετών, οι οποίοι ολοένα και περισσότερο γράφουν για μαντολίνο.

Όπως αναφέρει το patrastimes.gr, το Σύνολο Μουσικής Δωματίου της Πατραϊκής Μαντολινάτας δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2012 στα πλαίσια των σπουδών κλασικού μαντολίνου και κιθάρας της Πατραϊκής Μαντολινάτας. Σκοπός του είναι η ανάδειξη του παραπάνω ρεπερτορίου.

Σύνολο Μουσικής Δωματίου Πατραϊκής Μαντολινάτας:

Υπεύθυνη: Ana Belen Tejedor de la Iglesia

1α Μαντολίνα: Ana Belen Tejedor de la Iglesia, Μαριβάσια Κολλιοπούλου

2α Μαντολίνα: Αθηνά Κουβεριανού, Παναγιώτα Πούλιου

Μαντόλα: Ιωάννα Χατζάκη

Κιθάρα: Γεωργία Χονδρού


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.