Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

«Απαιτούνται ριζικές αλλαγές για την διασφάλιση της καταβολής των συντάξεων»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Προβληματισμός Ρωμανιά για το μέλλον του ΟΑΕΕ.

Η βιωσιμότητα του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, αλλά και η νέα «πραγματικότητα» στο καθεστώς έκδοσης σύνταξης τέθηκαν στο επίκεντρο εκδήλωσης που πραγματοποίησε στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας, με την συμβολή του επιστημονικού συνεργάτη του Επιμελητηρίου Γ. Ρωμανιά.

Ο κ. Ρωμανιάς έδωσε συμβουλές για το τι πρέπει να προσέξουν πριν υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης οι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ, όπως ότι είναι προτιμότερο σε ορισμένες περιπτώσεις να συμπληρώσει κανείς 35 έτη στον ΟΑΕΕ, παρά να κάνει χρήση της διαδοχικής ασφάλισης. Ακόμη τόνισε ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σε σχέση με ασφαλισμένους πριν το 1983 άλλων ταμείων, βρίσκονται σε δυσμενέστερη θέση καθώς δεν συμπεριλαμβάνονται σε ευνοϊκότερες διατάξεις.

Παράλληλα, ο κ. Ρωμανιάς επισήμανε ότι καθημερινά πολλαπλασιάζονται οι επαγγελματοβιοτέχνες, που ενώ πληρούν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη καθώς οφείλουν στον ΟΑΕΕ. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο επιστημονικός σύμβουλος ζήτησε από τη διοίκηση του ΒΕΑ να παρέμβει, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους ασφαλισμένους να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, παρακρατώντας τμήμα της σύνταξης που θα λάμβαναν.

Κλείνοντας την τοποθέτηση του ο κ. Ρωμανιάς δεν έκρυψε το προβληματισμό του για την μέλλον του ταμείου, τονίζοντας ότι «απαιτούνται ριζικές αλλαγές κι όχι μικρές χειρουργικές παρεμβάσεις» για την διασφάλιση της καταβολής των συντάξεων.

Ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Δ. Τσάτσος επισήμανε ότι επανειλημμένα το ΒΕΑ έχει στείλει σχετικά υπομνήματα προς τους αρμόδιους φορείς προτείνοντας:

- Να αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες από την Πολιτεία για αναζήτηση λύσεων που θα εγγυηθούν τον Κοινωνικό χαρακτήρα του συστήματος για όλους, παλαιούς και νέους ασφαλισμένους, στο πλαίσιο της ισότιμης μεταχείρισης όλων των ασφαλισμένων.

- Αναζήτηση νέων πόρων με διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης.

- Καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής με ιδιαίτερη εστίαση στην αδήλωτη εργασία.

- Πιο ευνοϊκή ρύθμιση των οφειλών, με διαχωρισμό παλαιότερων οφειλών από την τρέχουσα εισφορά, έτσι ώστε ο ασφαλισμένος να πληρώνει τουλάχιστον την τρέχουσα εισφορά, να θεωρείται έτσι ασφαλιστικά ενήμερος και να συνεχίζει να διατηρεί δικαίωμα στις ιατροφαρμακευτικές παροχές και ταυτόχρονα ο ασφαλιστικός οργανισμός να έχει έσοδα. Η παλαιά οφειλή δεν διαγράφεται.

- Πάγωμα των εισφορών για την επόμενη τριετία ως επιβράβευση των ασφαλισμένων που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και επιπροσθέτως την διευκόλυνση στην αποπληρωμή των οφειλομένων εισφορών, με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των οφειλομένων εισφορών και ταυτόχρονη μείωση των μηνιαίων δόσεων.

- Διόρθωση του τρόπου υπολογισμού του χρόνου της διαδοχικής ασφάλισης ώστε να μην υπάρχουν απώλειες στο ποσό της σύνταξης των διαδοχικά ασφαλισμένων σε διαφορετικά ταμεία.

- Διαχωρισμό του πραγματικού χρόνου άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας από τους πλασματικούς χρόνους.

- Επανεξέταση των προϋποθέσεων καταβολής του επιδόματος ανεργίας σε ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ με την προσθήκη να τεθεί χαμηλότερο εισοδηματικό κριτήριο ώστε να καλυφθούν οι έχοντες πράγματι ανάγκη, να αποδεσμευτεί η καταβολή του επιδόματος από την ύπαρξη ή μη οφειλής και η καταβολή να γίνεται εφόσον ο επαγγελματίας μένει άνεργος 2 και όχι 3 μήνες.

- Αποποινικοποίηση των οφειλών στον ΟΑΕΕ διότι πρόκειται για αυτασφάλιση κάτι που άλλωστε ισχύει στα περισσότερα ασφαλιστικά ταμεία (π.χ. Νομικών, Μηχανικών κλπ).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.