Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Ροδιόλα: H βιταμίνη που…σώζει!

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Υπάρχουν στη φύση διατροφικοί θησαυροί που μπορούν να βελτιώσουν την σωματική και ψυχική μας υγεία, χωρίς να τα χημικά πρόσθετα των φαρμακευτικών σκευασμάτων. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι αυτό της ροδιόλας, τη λεγόμενης “χρυσής ρίζας”, που όπως μας εξηγεί ο σύμβουλος υγείας κύριος Θανάσης Ηλιόπουλος, έχει ευεργετικές επιπτώσεις για τον οργανισμό μας.


Τι είναι η ροδιόλα;

Η ροδιόλα (Rhodiola) είναι ένα προσαρμογόνο βότανο το οποίο μας βοηθά να αποκτήσουμε έναν οργανισμό- χαμαιλέοντα. Ο οργανισμός μας, δηλαδή, προσαρμόζεται σε κάθε συνθήκη διαβίωσης, ιδίως σε ό,τι αφορά στις αντίξοες συνθήκες. Σπανίως θα το βρούμε στη μορφή του βοτάνου. Στην Ελλάδα δεν το έχουμε καλλιεργήσει γιατί δεν το έχουν βοηθήσει οι συνθήκες, φυτρώνει σε αντίξοες καταστάσεις, όπως στη Ρωσία. Αγαπάει τα βόρεια δάση, εκεί ευδοκιμεί περισσότερο.

Πώς λαμβάνουμε την ροδιόλα;

Η ροδιόλα είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής και όπως όλα τα βότανα και όλες οι βιταμίνες συμπληρώνουν την διατροφή μας. Δεν αντικαθιστά το γεύμα, αλλά παράλληλα με μία ισορροπημένη διατροφή έχουμε και αυτό. Την βρίσκουμε και την λαμβάνουμε σε μορφή κάψουλας. Συνίσταται μία κάψουλα την ημέρα ή δύο σε περιπτώσεις πολύ πεσμένων οργανισμών. Η ροντιόλα λαμβάνεται σε μορφή χαπιού και όχι σε αναβράζουσα μορφή γιατί τα αναβράζοντα σκευάσματα καταστρέφουν τα νεφρά. Η ιδιαιτερότητα του να βρίσκουμε την ροδιόλα σε μορφή κάψουλας είναι ότι μπορούμε να μεγιστοποιούμε την απόδοση του βοτάνου και συγκεκριμένα του εκχύλισματός του.

Τι προσφέρει η ροδιόλα στον οργανισμό μας;

Η ροδιόλα είναι ευεργετική για το νευρικό μας σύστημα. Πρόκειται για ένα πολύ καλό αντικαταθλιπτικό, ενώ βοηθάει σημαντικά και σε περιπτώσεις ψυχοσωματικών προβλημάτων. Είναι γενικότερα ένα βότανο που ενισχύει τον οργανισμό και το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Η ροδιόλα δουλεύει σε ένα ευρύ φάσμα του ορμονικού μας συστήματος. Αυτή είναι η ιδιαιτερότητα της ροδιόλας, την οποία δούλευαν αρχικά οι Ρώσοι για τις αντίξοες και ακραίες συνθήκες που επικρατούν στη χώρα- ιδίως τον χειμώνα- και τους έχει βοηθήσει πάρα πολύ. Η ροδιόλα χρησιμοποιείται ακόμη από διάφορους αθλητές στην Βουλγαρία και στη Ρωσία.

Η ροδιόλα συνίσταται σε άτομα που έχουν πεσμένο ανοσοποιητικό σύστημα ή θέλουν να ενισχύσουν το ορμονικό τους σύστημα. Είναι ένα βότανο που βοηθάει όλο το ορμονικό. Μην πάει το μυαλό μας μόνο στο ορμονικό της γυναίκας, όλοι έχουμε ένα ορμονικό σύστημα και αυτό με τη σειρά του έχει ανάγκες. Η ροδιόλα είναι ένα βότανο που εξυγιαίνει συνολικά τον οργανισμό, ενώ είναι απαραίτητο για άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη.

Πού οφείλονται οι ευεργετικές επιδράσεις της ροδιόλας;

Όλα τα βότανα οφείλουν τις ιδιότητές τους στα αλκαλοειδή και στα φλαβονοειδή. Το κάθε βότανο έχει τα δικά του φλαβονοειδή. Τα στοιχεία που κάνουν την ροδιόλα μοναδική και της προσφέρουν αυτές τις ιδιότητες είναι οι πολυφαινόλες και τα φαινυλοπροπενοειδή, όπως είναι η ροδιολίνη, ροζίνη, ροζαβίνη και η ροζιριδίνηροζαβίνη. Το συγκεκριμένο βότανο έχει 70% πολυφαινόλες στην μορφή της κάψουλας.


Πηγή: http://boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.