Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Τεστ αίματος ανιχνεύει τους μύκητες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Οι δοκιμές έδειξαν μεγάλη ακρίβεια στη διάγνωση.

Ένα νέο τεστ αίματος που μπορεί να διαγνώσει τυχόν μόλυνση από μύκητες τύπου Candida μέσα σε λίγες μόνο ώρες, ανέπτυξαν Έλληνες και Αμερικανοί επιστήμονες στις ΗΠΑ.

Η νέα διαγνωστική μέθοδος μπορεί να συντομεύσει σημαντικά το χρόνο που χρειάζονται οι γιατροί για να ανιχνεύσουν τις συχνές μολύνσεις από τον εν λόγω μικροοργανισμό.

Ο καθηγητής Ελευθέριος Μυλωνάκης (επικεφαλής από πέρσι του Τμήματος Λοιμωδών Νόσων της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Μπράουν), η Θεοδώρα Αναγνώστου (συνεργάτης του στο πανεπιστήμιο Μπράουν), καθώς και αμερικανοί συνάδελφοί τους με επικεφαλής τον Τόμας Λόουερι ανέπτυξαν ένα τεστ που σε σύντομο χρόνο ανιχνεύει το DNA πέντε από τα πιο κοινά είδη μυκήτων Candida.

Το τεστ βασίζεται στην τεχνολογία της μαγνητικής αντήχησης, μέσω της οποίας απομακρύνεται ο «θόρυβος» από άλλα βιολογικά μόρια στο αίμα και έτσι γίνεται ευκολότερος ο εντοπισμός των μυκήτων. Οι δοκιμές σε ένα μικρό αριθμό ασθενών έδειξαν ότι το τεστ έχει μεγάλη ακρίβεια διάγνωσης των μυκήτων.

Πολλά είδη Candida «φιλοξενούνται» στους ανθρώπους και το πιο κοινό από αυτά είναι το είδος Candida albicans, το οποίο, μεταξύ άλλων, ευθύνεται για συχνές κολπικές και στοματικές μολύνσεις. Πιο σοβαρές μολύνσεις συμβαίνουν, όταν ο μύκητας εισέρχεται στο αίμα, κάτι που συχνά συμβαίνει στα νοσοκομεία, π.χ. μέσω των καθετήρων και άλλων ιατρικών συσκευών.

Η ανίχνευση του μύκητα Candida στο αίμα είναι δύσκολη, καθώς θα πρέπει να ανιχνευθούν λιγοστά κύτταρα του συγκεκριμένου μικροοργανισμού ανάμεσα σε εκατομμύρια άλλα κύτταρα. Η σημερινή διαγνωστική μέθοδος παίρνει μέρες, γι’ αυτό το νέο τεστ, που είναι πολύ πιο σύντομο, αναμένεται να διευκολύνει σημαντικά τους γιατρούς και τους ασθενείς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.