Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Πώς σχετίζεται η παχυσαρκία με τις φλεγμονές των ούλων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τα ούλα μας αποτελούν σημαντικό δείκτη υγείας.

Η απλή εξέταση του στόματος μας μπορεί να αποκαλύψει πολύ περισσότερα από όσα φανταζόμαστε για την κατάσταση της υγείας μας.

Συγκεκριμένα, τα ούλα μας αποτελούν πολύ σημαντικό δείκτη υγείας, καθώς είναι ιδιαίτερα επιρρεπή στις μεταβολές που συμβαίνουν σε ολόκληρο τον οργανισμό. Αυτό σημαίνει ότι σε περιόδους στρες ή ορμονικών μεταβολών μπορεί να συμβαίνουν σε αυτά μεταβολές που, κάποιες φορές, είμαστε σε θέση να αντιλαμβανόμαστε και μόνοι μας. Τέτοιες αλλαγές είναι οι συχνότερες αιμορραγίες, η ευερεθιστότητα και η γενικευμένη ή πιο εντοπισμένη φλεγμονή.

Υγεία των ούλων και παχυσαρκία

Ενδιαφέρον έχει η συσχέτιση της υγείας των ούλων με το πρόβλημα της παχυσαρκίας, ειδικά στα νεαρότερα άτομα.

Η παχυσαρκία αποτελεί από μόνη της σοβαρότατο πρόβλημα υγείας για μια κοινωνία καθώς συνδέεται με πλήθος νοσολογικών οντοτήτων και δυσχεραίνει έντονα την πρόγνωση και θεραπεία τους. Παρ’ όλες τις αρνητικές επιπτώσεις της, έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας στο σύγχρονο δυτικό πολιτισμό. Αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά θέματα της προληπτικής ιατρικής ,αφού είναι κομμάτι του τρόπου ζωής και μάλιστα πλήττει κυρίως, συμφώνα με στατιστικές , τις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις .

Μελέτες έδειξαν πως η υγεία των ούλων είναι πιο ευάλωτη στα παχύσαρκα άτομα. Η χρόνια ουλίτιδα και η πιο προχωρημένη μορφή της ,δηλαδή η περιοδοντίτιδα, είναι πιο συχνές όταν το βάρος μας υπερβαίνει αρκετά το φυσιολογικό. Αυτό συμβαίνει επειδή η παχυσαρκία ρίχνει την άμυνα του οργανισμού μας. Τα ούλα, ως ευαίσθητος δείκτης υγείας του οργανισμού, προσβάλλονται πολύ πιο εύκολα από τα υπεύθυνα για περιοδοντίτιδα μικρόβια όπως η P.Gingivalis. Έτσι, παρατηρούνται πολύ συχνότερα φλεγμονές και χρονιές νόσοι των ούλων.

Ένας υγιής τρόπος ζωής υιοθετείται και γίνεται πιο εύκολα βίωμα όταν ξεκινά σε νεαρή ηλικία. Η τακτική άθληση και ένα ισορροπημένο διατροφικά διαιτολόγιο θα είναι πάντα το πιο σημαντικό βήμα πρόληψης. Η υγεία των ούλων, αλλά και ολόκληρου του στόματος, εξασφαλίζεται περαιτέρω με τακτικά οδοντιατρικά check-up και οδοντιατρικό καθαρισμό ανά 6μηνο.


Πηγή: http://www.healthpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.