Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Αποτελεσματικότερο το τρέξιμο στο αδυνάτισμα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Βοηθά περισσότερο από το περπάτημα σύμφωνα με νέα έρευνα.

Θέλετε να αδυνατίσετε; Τότε το τρέξιμο θα σας βοηθήσει να φτάσετε γρηγορότερα και πιο αποτελεσματικά στο στόχο σας σε σύγκριση με το περπάτημα, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές σε νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο έντυπο Medicine & Science in Sports & Exercise. Οι ερευνητές σύγκριναν τις αλλαγές στο Δείκτη Μάζας Σώματος (ο ΔΜΣ είναι το πηλίκο του βάρους δια του τετραγώνου του ύψους) σε περισσότερους από 32.000 δρομείς και σε περισσότερους από 15.000 περιπατητές οι οποίοι είχαν εγγραφεί στην έρευνα μεταξύ του 1998 και του 2001.

Οι αθλούμενοι παρακολουθήθηκαν επί έξι χρόνια. Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή Paul Williams από το Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Berkelely στην Καλιφόρνια «το τρέξιμο είναι πιο αποτελεσματικό από το περπάτημα όσον αφορά την πρόληψη της πρόσληψης βάρους, καθώς και το αδυνάτισμα».

Να σημειωθεί ότι και οι δυο ομάδες (δηλαδή όσοι έτρεχαν και όσοι περπατούσαν) έχασαν βάρος αλλά εκείνοι που έτρεχαν και ήταν υπέρβαροι (είχαν ΔΜΣ πάνω από 28) είχαν κατά 90% μεγαλύτερη απώλεια βάρους συγκριτικά με εκείνους που περπατούσαν.

Το τρέξιμο υπερέχει το περπατήματος επειδή σύμφωνα με τους ειδικούς, οδηγεί σε μεγαλύτερη αύξηση του μεταβολικού ρυθμού ακόμη και μετά την άσκηση. Επίσης, απαιτείται λιγότερος χρόνος για να καλύψει κανείς την ίδια απόσταση τρέχοντας παρά περπατώντας. «Αυτό δεν σημαίνει ότι η έντονη άσκηση αρκεί για την απώλεια βάρους. Χρειάζεται και δίαιτα. Η άσκηση δεν αποτελεί από μόνη της τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για αδυνάτισμα», επισημαίνει ο κ. Williams.

Επίσης, το περπάτημα είναι εξίσου αποτελεσματικό με το τρέξιμο όσον αφορά τον έλεγχο των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου όπως η υψηλή χοληστερίνη, η υπέρταση και το αυξημένο σάκχαρο, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό έντυπο Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology.


Πηγή: http://www.vita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.