Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Το δράμα μιας ΑμεΑ μητέρας που της έκοψαν το επίδομα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Από τον περασμένο Μάιο περιμένουμε να περάσουμε την εξέταση στην Υγειονομική Επιτροπή στο ΚΕ.Π.Α. χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Το βοήθημα των 624 ευρώ το δίμηνο έχει σταματήσει από τότε και μόνο εμείς ξέρουμε πώς τα καταφέρνουμε, είναι τα λόγια της κας Αλεξίας Γεωργιακάκη.

Μητέρα τριών παιδιών, ένα εκ των οποίων η 21χρονη Μιχαλία, η οποία αντιμετωπίζει πρόβλημα νοητικής στέρησης. Χωρισμένη η κα Γεωργιακάκη εργάζεται σε δύο δουλειές, πρωί και απόγευμα, προκειμένου να καταφέρει να προσφέρει ό,τι καλύτερο μπορεί στα παιδιά της.

Την ίδια στιγμή, όμως, με την αναλγησία του Υπουργείου στερείται η ίδια και το παιδί της βασικά πράγματα απαραίτητα για την υγειονομική του κάλυψη και προστασία. Η οικογένειά της είναι μία από τις χιλιάδες της χώρας με ανάλογα περιστατικά, που, εξαιτίας των οριζόντιων περικοπών, βρίσκονται αντιμέτωποι με πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Η κόρη μου θα κλείσει φέτος τα 21. Παρουσιάζει μέτρια νοητική στέρηση. Επαιρνε ένα επίδομα για αναπηρία 67%, ένα ποσό δηλαδή 624 ευρώ κάθε δύο μήνες. Με αυτά τα χρήματα φρόντιζα και πλήρωνα κάποια πράγματα που δεν μπορούσα διαφορετικά. Εδινα 300 ευρώ για ψυχολόγους, με ειδικές συνεδρίες προκειμένου να τη βοηθήσουν στην καθημερινότητά της. Να μπορέσει να αντιμετωπίσει το ότι έχει γίνει γυναίκα, αλλά με ένα μυαλό που δεν μπορεί να κατανοήσει τι σημαίνει αυτό, κάτι που, όπως καταλαβαίνετε, έχει πολλές άσχημες συνέπειες. Τώρα που δεν μπορώ να τις προσφέρω τον ψυχολόγο τον τελευταίο χρόνο αναγκάστηκα να την πηγαίνω στον ψυχίατρο, να κάνει χρήση φαρμάκων για να μην παρουσιάζει εκρήξεις, τάσεις φυγής και ακόμα χειρότερα πράγματα, εξηγεί η μητέρα, εμφανώς προβληματισμένη και ανήσυχη.

Το ότι η Υγειονομική Επιτροπή εδώ και έναν χρόνο την έχει ακόμα στη λίστα αναμονής έχει μεγαλώσει τα ήδη οξυμμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει στην οικογένειά της η κα Γεωργιακάκη. Είμαστε σε αδιέξοδο. Η βεβαίωση αναπηρίας διαρκούσε 5 χρόνια. Εληξε πέρυσι 10 Μαΐου. Είχα καταθέσει στο ΚΕ.Π.Α. τα δικαιολογητικά και ακόμα δεν με έχουν καλέσει για να περάσω επιτροπή. Πολύ φοβάμαι ότι και να περάσει επιτροπή, με τις βαθμίδες που βάζουν πλέον, δεν θα της αναγνωριστεί το 67%. Δυστυχώς για μας δεν υπάρχει στήριξη πραγματική και δεν υπάρχει και αξιόπιστη κρατική δομή. Φέτος ολοκληρώνει το σχολείο της, το Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, από το οποίο είμαστε πολύ ευχαριστημένοι, αλλά τι θα κάνει την επόμενη μέρα; Τελειώνει το παιδί αυτήν την εκπαιδευτική δομή, αλλά δεν υπάρχει τίποτα! Σκέφτομαι πολύ σοβαρά να φύγω για τη Νέα Ζηλανδία, όπου γεννήθηκα, γιατί ξέρω ότι εκεί τα πράγματα είναι καλύτερα. Αλλά μια τέτοια απόφαση πάλι είναι πολύ δύσκολη, καταλήγει η κα Γεωργιακάκη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.