Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Βοηθός για τον έρωτα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Παρά την κατάρριψη πολλών ταμπού τα τελευταία 50 χρόνια, τα θέματα που αποφεύγεται να συζητάμε ή να σκεφτόμαστε είναι αρκετά. Είτε από άγνοια, είτε από αδιαφορία, τείνουμε να βολευόμαστε με την εύκολη λύση των στερεοτύπων για την αντιμετώπιση θεμάτων που δυσκολεύουν τη λογική μας.

«Μαθήματα Ενηλικίωσης»

Τo «Μαθήματα Ενηλικίωσης» (The Sessions) του Ben Lewin βασίζεται σε μια έκθεση του Mark O'Brien και διαπραγματεύεται το σεξ σε άτομα με σωματική αναπηρία. Πολλές φορές επικρατεί μια τάση να αποσεξουαλικοποιείται μια ευαίσθητη κοινωνική ομάδα και να εστιάζουμε μόνο στο «πρόβλημα» ή την προφανή ευαισθησία της, όπως π.χ. τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι ανάπηροι. Πολλοί, ακόμα και στον υπαινιγμό για την επιστημονικά αποδεδειγμένη σεξουαλική δραστηριότητα κάποιων εξ αυτών αντιδρούν με συνοφρυωμένα πρόσωπα, αηδία έως και θυμό. Τα «Μαθήματα Ενηλικίωσης» προσεγγίζουν την τελευταία περίπτωση, αυτή των αναπήρων, με αφοπλιστική επιχειρηματολογία και συναισθηματική κλιμάκωση, που δεν απευθύνεται σε εξειδικευμένο κοινό.

Ο Mark O'Brien (John Hawkes) έζησε από το 1949 έως το 1999 πάσχοντας από πολιομυελίτιδα και κατά την προεφηβική του ηλικία έχασε τον έλεγχο όλων των μυών του από τον λαιμό και κάτω. Οι αισθήσεις του, όμως, διατηρήθηκαν και με τη θέληση που είχε, αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο και εργάστηκε ως αρθρογράφος και ποιητής. Η ταινία μας εισάγει στη ζωή του στην ηλικία των 38 χρονών, καθώς προσπαθεί να προσεγγίσει τη νέα κοπέλα που τον φροντίζει. Ενώ η προσπάθειές του αποτυγχάνουν και φαίνεται να αποκλείεται κάθε ερωτική επαφή ή συντροφικότητα στη ζωή του, αποφασίζει να αναλάβει δράση και να αναπληρώσει τουλάχιστον κάτι στον σεξουαλικό τομέα. Και κάπου εδώ η Cheryl (Helen Hunt), με την αύρα της ψυχοθεραπεύτριας, αναλαμβάνει να βοηθήσει τον Mark, να εξερευνήσει τις δυνατότητες του σώματός του, αλλά και να τον… ξεπαρθενέψει. Οικογενειακές καταστάσεις, χιούμορ και ανορθόδοξες σχέσεις θα κρατήσουν το ενδιαφέρον μέχρι το τελευταίο λεπτό.

Μια αληθινή και γλυκόπικρη ιστορία, όχι μόνο για τη θέληση για ζωή που έχουμε δει σε πάμπολλες ταινίες, αλλά και για τη θέληση για έρωτα και αγάπη. Κι αυτά μέσα από δυνατές ερμηνείες και χιούμορ που μόνο καταστάσεις όπως η αναπηρία μπορεί να προκαλέσει. Χωρίς υπερβολές, καταθλιπτικά πλάνα ή φαντασμαγορικές κρίσεις, η ιστορία καταφέρνει με ακρίβεια να αποδώσει το συναίσθημα και τη συγκίνηση των χαρακτήρων και των καταστάσεων. Οι τρεις βασικοί ηθοποιοί έχουν όλοι εξαιρετικές στιγμές (η Helen Hunt είναι υποψήφια για Όσκαρ Δεύτερου Ρόλου), με τις καλύτερες κωμικές να είναι του William H. Macy, ως καθολικού ιερέα που ακούει τους προβληματισμούς του Mark! Τελικά η ταινία σε αφοπλίζει και βρίσκεις τον εαυτό σου να στέκεται απέναντι στον πρωταγωνιστή με συμπόνια και όχι λύπηση, ακόμα και όταν αυτό αφορά ένα θέμα που δεν θα πίστευες ότι θα σε απασχολούσε ποτέ.

«Zero Dark Thirty»

Αμερικανικό περιπετειώδες θρίλερ, σε σκηνοθεσία της Κάθριν Μπίγκελοου (η οποία πήρε Όσκαρ για το Hurt Locker) και σε σενάριο του Μαρκ Μπόαλ.

Το κυνήγι για τον Οσάμα Μπιν Λάντεν από μία μικρή, ελίτ ομάδα πρακτόρων της CIA που μέχρι την τελευταία στιγμή καλύφθηκε με μυστικότητα. Το, βραβευμένο με Όσκαρ, δίδυμο Κάθριν Μπίγκελοου και Μαρκ Μπόαλ μεταφέρουν μια πρόσφατη ιστορία στον κινηματογράφο με ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα, που τονώνει κυρίως την αμερικάνικη αυτοπεποίθηση. Αν και έχει 5 υποψηφιότητες για Όσκαρ, συνολικά το ενδιαφέρον εξανεμίζεται εύκολα, όσο και να προσπαθεί η σκηνοθέτις να τονίσει τον κεντρικό ρόλο μιας γυναίκας στην επιτυχία του εγχειρήματος. Μια αμφιλεγόμενη ιστορία που ίσως συνέβη πολύ πρόσφατα για να γίνει ταινία. Σαφώς και δεν περιμένει κάποιος αντικειμενικότητα για ένα προϊόν που προέρχεται από την πλευρά που νίκησε (θεωρητικά) και κατευθύνεται προς αμερικάνικη κατανάλωση, αλλά τουλάχιστον θα περίμενε κανείς μια πιο ενδιαφέρουσα ταινία δράσης, αφού, έτσι κι αλλιώς, μυθοπλασία είναι…

Η Αγάπη Έρχεται στο Τέλος (Love in the End)

Ο σκηνοθέτης Βασίλης Κεχαγιάς, έχοντας πλούσιο βιογραφικό σε τηλεοπτικές σειρές, βιντεοκλίπ και μικρού μήκους εγχειρήματα, υπογράφει την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του. Παίζουν οι Τζωρτζίνα Λιώση, Νικόλα Αγγελή, Λεωνίδα Καλφαγιάννη, Κατερίνα Γερονικολού. Έξι ανερχόμενοι ηθοποιοί, τέσσερις πόλεις, τρεις ιστορίες αγάπης. Μια σπονδυλωτή ελληνική κομεντί με θέμα τα εμπόδια που ορθώνονται μπροστά από κάθε πραγματική ερωτική περιπέτεια.

Ο Παράδεισος του Έρωτα (Paradise: Love)

Αυστριακή ταινία, σκηνοθεσία Ούλριχ Ζάιντλ με τους: Μαργκαρέτε Τίζελ, Πέτερ Καζούνγκου, Γκαμπριέλ Μαρούα. Η 50χρονη Τερέζα φεύγει από την Αυστρία για διακοπές στην Κένυα. Εκεί, έναντι δώρων και χρηματικών ανταλλαγμάτων, θα γνωρίσει μια σειρά από νεαρούς ντόπιους εραστές, απέναντι στους οποίους θα προσπαθήσει μάταια να διαχειριστεί τα αντιφατικά συναισθήματά της.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.